Velünk teljes! – Budapest Pride 2016 | Háttér Társaság

Velünk teljes! – Budapest Pride 2016

Június 24-én, pénteken este hivatalos megnyitóval veszi kezdetét a tíznapos Budapest Pride Fesztivál, melynek idei mottója: „Velünk teljes!” A Budapest Pride Felvonuláson július 2-án, szombat délután újra megmutatja az LMBTQ-közösség, hogy olyan erőt képvisel, amivel számolni kell.

[title]A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek mindennapi életében továbbra is jelen van a társadalom különböző színtereiről való kirekesztettség, legyen szó a családról, az iskoláról, a munkahelyről, az egészségügyről vagy a hatósági eljárásokról. “Az LMBTQ-emberekről szóló döntésekből kihagynak bennünket, másodrendű állampolgárként kezelnek, életünk minden mozzanatát becsmérli és irányítani próbálja a kormány. A társadalom különböző közösségei velünk teljesek” – írja közleményében a Szivárvány Misszió Alapítvány.  A Pride idei mottója is ezt fejezi ki: az elnyomást megélő társadalmi csoportok, köztük az LMBTQ közösség vitathatatlanul része a társadalomnak, és közösen sokat tehetünk a minket érő elnyomás ellen.

A Budapest Pride számára az elmúlt évek nagyrészt az LMBTQ közösség minél nagyobb láthatóságának előmozdításával teltek. A közösséggel együtt a Budapest Pride Felvonulást a közbeszéd részévé tvált, résztvevőinek száma négy év alatt megháromszorozódott. 2015-ben 20000 felvonuló mutatta meg, hogy a szeretet hatalmát választja a hatalom szeretete helyett, és hogy a közösségük olyan erő, amivel számolni kell. Éppen ezért idén nagyszabású kérdőívezésbe fogtak a szervezők, és megkérdezték, hogy mi fontos az LMBTQ emberek számára. A több ezer kitöltő eddigi visszajelzései is azt mutatják, hogy közösséget felháborítja a kirekesztő politikai közbeszéd és tenni akar a szűkre szabott család- és házasságfogalom ellen. “Ha egyetértesz velünk, ha el akarod mondani,#nekedmiafontos, tarts velünk július 2-án a Budapest Pride Felvonuláson” – buzdítanak a szervezők.

A 21. Budapest Pride Fesztivál június 24-től július 3-ig tart. A tíznapos rendezvénysorozat változatos programjai között helyet kapnak előadások, műhelybeszélgetések, kiállítások, színházi produkciók, irodalmi estek, közösségépítő játékok és bulik, budapesti és vidéki LMBTQ emberek, szervezetek és szövetségesek aktív részvételével.

forrás: budapestpride.hu

Témák