XVI. Benedek: a homoszexualitás ellentétes Isten akaratával | Háttér Társaság

XVI. Benedek: a homoszexualitás ellentétes Isten akaratával

A homoszexualitás erkölcsileg helytelen, ellentétes Isten akaratával és összeegyeztethetetlen a papi hivatással - mondja XVI. Benedek pápa abban az interjúkötetben, amelyet kedden mutattak be a Vatikánban.

"A világ fénye: a pápa, az egyház, és az idő jelei" című könyv azokat a beszélgetéseket tartalmazza, amelyeket Peter Seewald német újságíró folytatott a katolikus egyházfővel. A nyolc nyelven megjelent kötet szerdától kapható a könyvesboltokban.

A pápa a 14. fejezetben a homoszexualitást - azt, "ha valaki mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokat mutat" - azon "nagy próbatételek" egyikének nevezi, amelyek elviselésére az egyén rákényszerülhet. "Ám nem ezért helytelen erkölcsileg, hanem azért, mert olyan valami, ami ellentétes annak lényegével, amit Isten eredetileg akart" - mondja Ratzinger, aki szerint "az evolució a fajfenntartás céljából találta ki a szexualitást". Megjegyzi azt is, ma még nem lehet tudni, hogy veleszületett vagy serdülőként tanult dologról van-e szó.

A szokásos fügefalevélként az egyházfő hozzáteszi, hogy "a homoszexuálisokat mint személyeket nem szabad diszkriminálni", "az egyén iránti tisztelet abszolut alapvető és döntő".

A pápa újfent leszögezi, hogy a homoszexualitás összeegyeztethetetlen a papi hivatással, máskülönben "nagy a kockázata annak, hogy a cölibátus egyfajta ürüggyé válik a papságba való bekerülésre azok számára, akik amúgy sem nősülhetnének meg", ezért a papjelölteket nagyon gondosan kell kiválasztani, és "nagyon oda kell figyelni, nehogy a papi cölibátust végső soron azonosítsák a homoszexualitásra való hajlammal".

Az újságíró közbevetésére a katolikus egyházfő elismeri, hogy a kolostorokban létezik a "nem kiélt, nem gyakorolt" homoszexualitás, ami "az egyház egyik nagy keresztje". A pápa szerint az "ezzel sújtott" szerzeteseknek "legalább is meg kell próbálniuk aktívan nem gyakorolni ezt a hajlamot", hogy hűek maradhassanak hivatásukból fakadő fő küldetésüknek.

A homoszexualitással kapcsolatos pápai kinyilatkoztatásokat rögtön hevesen elítélték melegszervezetek és -aktivisták. A legnagyobb olasz melegegyesület, az Arcigay szerint XVI. Benedek megalázza azokat a milliókat, akik nap mint nap a megkülönböztetés elviselésére kényszerülnek.

Az Arcigay közleménye szerint a katolikus egyházfő munícióval látja el a homofóbokat, igazolást kínál a diszkrimináció elkövetőinek, gyűlöletet szít a másság ellen, ily módon "őt is felelősség terheli a gyilkosságokért, a letartóztatásokért, az erőszakcselekményekért".

Hatter.hu

Témák