Zöld fény a templomi melegesküvőnek Dániában | Háttér Társaság

Zöld fény a templomi melegesküvőnek Dániában

Az egyházi esküvő intézményét is megnyitják az azonos nemű párok előtt Dániában, amely 1989. október 1-jén a világon elsőként ismerte el a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatát; az új balközép kormánykoalíció szerdán jutott egyezségre a homoszexuális házaspárok teljes egyenjogúsításáról - az oltár előtti első frigyek jövő nyártól jöhetnek létre.

"A kormány úgy döntött, a homoszexuálisoknak is meg kell adni a jogot, hogy ugyanúgy kössenek házasságot, mint a heteroszeuxálisok, és hitveseknek nevezhessék egymást" - jelentette be az indiai hindu szülőktől származó Manu Sareen esélyegyenlőségi és egyházügyi miniszter, aki rövidesen a parlament elé terjeszti a vonatkozó törvénytervezetet.

A kormányt alkotó balközép pártok már jelezték, hogy támogatják az egyházi melegesküvőt, így a törvényjavaslat parlamenti elfogadása kész ténynek tekinthető. A procedúra mintegy fél évet vehet igénybe, így az azonos nemű házasulandók 2012 nyarától járulhatnak az oltár elé.

A dán lutheránus államegyház már 1997 óta áldásban részesíti az azonos nemű (házas)párokat, de szabályos esketési szertartásra nem volt lehetőség, és az egyházi anyakönyvi nyilvántartásba sem vezették be eddig a homoszexuális párokat.

A 4,5 millió hívet, a lakosság 80 százalékát tömörítő dán lutheránus államegyház tagjainak közel kétharmada (63 százaléka) támogatja a melegek templomi esküvőjét egy, a Kristelig Dagbladet című egyházi lapban 2010 márciusában közzétett felmérés szerint, a Berlingske Tidende című lapnak pedig az egyház 10 püspöke közül 6 mondta azt tavaly, hogy pártolja a melegek templomi frigyét.

Az egyházügyi miniszter felszólította az egyházat, hogy jövő nyárig dolgozzon ki esketési rituálét a homoszexuális házasulandók számára.

A templomi esküvő bevezetése mellett a dán kormány teljesen fel akarja számolni a melegek hátrányos megkülönböztetését az örökbefogadás területén is.

Manu Sareen szerint a templomi melegesküvő bevezetése a legjelentősebb esemény a dán "népegyházban" azóta, hogy engedélyezték nők pappá szentelését.

Hatter.hu

Témák