A HIV fertőzés megelőzése | Háttér Társaság

A HIV fertőzés megelőzése

Kulcsszavak: 
HIV/STI program

A HIV fertőzés átviteléhez a HIV vírust tartalmazó testnedvnek be kell jutnia a véráramba, ezért a biztonságosabb szex alapja a lehetséges hámsérülések elkerülése, és a testnedvek hámsérüléssel való találkozásának megakadályozása.

A védekezés módjai

Óvszer

A HIV és más szexuális úton terjedő fertőzések ellen leginkább az óvszer (97-99%) véd.

Partnered gyógyszeres kezelés alatt áll:

(U=U; undetectable = untransmittable / határérték alatti = nem átadható; vagy TasP; treatment as prevention / kezelés, mint megelőzés)

A gyógyszeres terápiában részesülő HIV-vel élő vírusszáma a kezelés következtében határérték alatti szintre csökken. Ekkor a HIV-vel élő védekezés nélküli szexuális együttlét során sem fertőz. A gyógyszeres terápia hatékonyságát rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik. Ahhoz, hogy ez az érték stabilan határérték alatti maradjon, a HIV-vel élőnek rendszeresen szednie kell a gyógyszert.

PrEP: Pre-Expozíciós Profilaxis

A PrEP gyógyszer célja, hogy a kockázatos szexuális együttlét során védekezni tudjunk a HIV-vel szemben, azaz megvédje a HIV-negatív személyt egy esetleges HIV-fertőzéstől.

A PrEP gyógyszer hatóanyagai az emtricitabine és a tenofovir, amelyek együttes hatást kifejtve megakadályozzák a HIV szaporodását a test sejtjeiben.

A gyógyszer szedésének két formája van. Rendszeres PrEP szedés esetén naponta egy tablettát kell bevenni. Ezt a módszert azoknál alkalmazzák, akik gyakran vannak kitéve a HIV-vel való megfertőződés kockázatának. Az eseti PrEP szedés során a páciens csak néhány napig szedi a gyógyszert a kockázatos szexuális tevékenységet megelőzően. A szexuális aktus előtt egy nappal, de legkésőbb két órával két tablettát kell bevenni. Ezután napi egy tablettát kell bevenni, egészen az utolsó szexuális aktus utáni második napig. Mindkét PreP szedési gyakorlat során feltétlenül szükséges a rendszeres orvosi vizsgálat és HIV-szűrés.

A PrEP-ről további információkat a Kérdések és válaszok a PrEP-ről című kiadványunkból tudhatsz meg, és figyeld a Háttér Társaság facebook oldalának eseményeit, mert a PrEP-el kapcsolatban rendszeresen szervezünk eseményeket.

PEP: Postexpozíciós Profilaxis

A PEP Magyarországon csak az egészségügyi dolgozók részére elérhető gyógyszeres kezelés, amit akkor kell alkalmazni, ha a munkájuk során feltételezhető, hogy bármely módon érintkeztek HIV-vel fertőzött vérrel.

A HIV-fertőzött vérrel szennyezett sérülés elsődleges ellátása után, egy ebben jártas szakorvosnak értékelnie kell az expozíció (szervezet kitevése valamely káros külső hatásnak) mértékét, a HIV-vel élő állapotát, kezelését, és ha úgy ítéli, akkor javasolja a PEP használatát.

A gyógyszert minél hamarabb be kell venni, az első 24 óra döntő lehet, de legkésőbb 72 órával az esetleges baleset után, majd 6 hétig folyamatosan szedni kell.

Ha a PEP mindenki számára elérhető lenne Magyarországon, akkor alkalmas lenne sürgősségi megelőzésre (például nemi erőszak vagy elszakadt óvszer esetén).

Hasznos gyakorlati tanácsok a biztonságosabb szexuális együttléthez

 • Behatoláshoz használj óvszert, ujjazás vagy öklözés esetén húzz gumikesztyűt.
 • Sose hagyd, hogy közvetlenül a szádba, a szemedbe, a végbeledbe vagy a hüvelyedbe élvezzenek.
 • Az óvszerre vagy a gumikesztyűre mindig vigyél fel megfelelő mennyiségű víz vagy szilikon alapú síkosítót. Ne használj olaj alapú síkosítókat, mert károsíthatják az óvszer anyagát.
 • Orális szex (szopás, nyalás) előtt és után 2-2 órával ne moss fogat, ne használj fogselymet; használj inkább szájvizet, mentolos cukorkát. A fogmosás, fogselymezés apró hámsérüléseket okozhat, amelyen keresztül a kórokozók könnyebben bejutnak a szervezetedbe.
 • Szájban található sérülés, ínyvérzés, rossz fog esetén használj orális szexhez is gumit, illetve fogászati gátat.
 • Az intim borotválkozást a szexuális együttlét előtt legalább 6 órával végezd el, mivel a borotvák, szőrnyíró gépek a bőrfelületen sérülést, a szőrtelenítő szerek felmaródást és ezáltal hámsérülést okozhatnak.
 • Tisztálkodásnál, beöntésnél ne legyen a vízsugár se forró, se túl erős, mert hámsérülést okozhat.
 • Körmeid tartsd ápoltan, nehogy felsértsd partnered bőrét. A bőrvágást legalább egy nappal a szexuális együttlét előtt végezd el, az is könnyen sérüléssel járhat.
 • A karmolás és a harapás, a fogak karcolása, a bőrfelület lehorzsolódása (például kötözés nyomán, vagy padlón térdelve, könyökölve) szintén hámsérüléssel járhat.
 • Ne használj sérülést okozó tárgyakat (például ékszer a kézen, nem e célra gyártott eszközök) behatoláshoz.
 • Testékszerek (pirszingek) esetén különösen óvatosan járj el. A nyelven, a szájban, a nemi szerven elhelyezett testékszer fertőzési kaput nyithat a viselőjén, a nemi szerven lévő testékszer elszakíthatja az óvszert.
 • Szex után tisztálkodj alaposan a nemi szervek környékén antibakteriális tusfürdővel, vagy használj fertőtlenítő kendőt. Ez eltávolítja a tested felületéről a HIV-nél életképesebb, később is fertőzést okozó kórokozókat.

Témák