Más, szexuális úton terjedő fertőzések | Háttér Társaság

Más, szexuális úton terjedő fertőzések

Kulcsszavak: 
HIV/STI program

Védekezés nélküli szexnél nem csak a HIV vírust, de számos más gombás, bakteriális, vírusos fertőzést is elkaphatsz. Ezek szerencsére gyógyíthatóak, ám gyógyításuk nem ad védettséget: védekezés nélküli szexnél újra és újra elkaphatod.

Mint minden fertőzésnek, ezeknek is van lappangási idejük, az első tünetek megjelenéséig pár naptól akár több hónap is eltelhet, de az sem kirívó, ha egyáltalán nem jelentkeznek olyan tünetek, melyeket észlelnél.

Chlamydia

Egy vírusszerűen viselkedő baktérium okozza. Az egyik leggyakoribb szexuális úton is terjedő fertőzés. Gyakran (nőknél 80 százalékban, férfiaknál 50 százalékban) tünetmentes, de hüvelyfolyás, vizelési panaszok, a húgycső tejfehér/víztiszta váladékozása, herefájdalom, vérzéses panaszok figyelmeztethetnek rá.

Vizsgálata kenetből vagy vizeletből, tenyésztéssel történik és pozitív eredmény esetén antibiotikumokkal kezelik.

Élősködők (lapostetű, rüh)

Ezek az élősködők a vérszívásuk során ejtett sebekkel okoznak veszélyt, valamint a viszketés kiváltotta vakarózással felsértett hámfelülettel. Nagyon könnyű megszerezni, és eléggé problémás megszabadulni tőlük.

  • Tetű: igen szapora jószág, a szőrszálak tövére rakott serkékből napok alatt felnő az új nemzedék, amely lelkesen tovább szaporodik. Az ágyék- és a hónaljszőrzetben, de akár a szempillákon is jól érzi magát. A szőrzet eltávolítása kisebbíti a veszélyt, tetűirtó szerekkel, a ruhák, ágyneműk, törölközők kifőzésével, forró átvasalásával szabadulhatunk meg tőlük.
  • Rüh: magát a hámrétegbe befúrva táplálkozik és szaporodik, így a teűhöz képest sokkal nehezebb tőle megszabadulni.

Genitális herpesz

Vírus okozza, amelyet kezelni lehet, de gyógyítani nem. A magyarországi felnőtt lakosság jelentős része fertőzött és közülük csak egy részénél jelentkeznek tünetek. A fertőződés közvetlen nyálkahártya vagy hám érintkezés révén finom sérüléseken keresztül történik. Ha megfertőződtél, számíthatsz rá, hogy évente több alkalommal is kiújulhat a herpeszed. Lappangási ideje 3-10 nap. Először égő, fájdalmas kis hólyagocskák jelennek meg a hímvesszőn, a hüvelyben vagy a végbélben, ezek hegesednek, és 2-4 hét alatt gyógyulnak. A fertőzés azon túl, hogy megkeseríti a fertőzött életét, nagyságrendekkel növeli a HIV-vel való fertőződés veszélyét. Fontos tudnod, hogy a genitális herpesz ellen az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet.

Gombák okozta fertőzések

Gombás fertőzésre a férfiak péniszének előbőrén, makkján megjelenő pirosas, viszkető elszíneződések, míg a nőknél a hüvely sűrű, fehér, viszkető folyása figyelmeztetnek. Miközben egyszerűen gyógyítható, kezeletlen állapotban számos fertőzésnek, így a HIV-nek is kaput nyitnak a bőrhám folyamatos irritációjával.

Gonorrhoea (tripper, kankó)

Baktérium okozza. Lappangási ideje 2-10 nap. A húgycsőből sárgás-zöldes genny ürül, a vizelés fájdalmas, égető érzéssel jár. Vaginális vagy anális közösülés és orális szex során is átadható. Már a nyálkahártyák érintésével is fertőz, és ott okoz tüneteket, amely területet érint. Egy tripperrel fertőzött pénisz védekezés nélküli szopása esetén a torok, behatolás esetén a hüvely vagy végbél lesz fertőzött. Hüvelyben, végbélben, torokban gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek tünetek, ilyenkor a partner(ek) fertőzöttsége figyelmeztet a betegségre.

Vizsgálata torokból, végbélből, hüvelyből, húgycsőből vett mintával történik, ezért fontos, hogy ha van róla sejtésed, hogy anális szex során szerezted a fertőzést, akkor figyelmeztesd rá az orvost, hogy ne a húgycsövedből vegyen mintát.

Gyógyítása egyszerű (egy injekció vagy antibiotikumot tartalmazó gyógyszer), ám ha késlekedsz, a fertőzés keltette gyulladás járhat olyan hegesedésekkel, amely terméketlenséget, vizelést nehezítő húgycsőszűkületet vagy a szem fertőzésekor látásromlást okozhat. Kezeletlenség esetén a véráram útján szétterjed, és súlyos ízületi elváltozásokat okozhat.

Humán papillomavírusok (HPV) okozta fertőzések: condyloma

A humán papillomavírusok okozta szemölcsök, amelyek jellemzően a nemi szerveken a nyálkahártya és a bőr találkozási felületén (fityma, szeméremajkak, végbélnyílás) jelennek meg. Kezeletlenül nagyra nőnek, elszaporodnak, karfiolszerű bőrkinövésekké válnak. A végbélben, a hüvelyben és a méhszájon is megtelepedhetnek. Kezelése ecseteléssel, elhanyagolt, előrehaladott állapotban sebészi beavatkozással történik. Lappangása egy hónap és egy év közé tehető. Több mint 100 féle változata ismert: a 4 legagresszívebb HPV-változat ellen védőoltás kérhető. A védőoltás elsősorban azoknak ajánlott, akik nem kezdték még meg szexuális életüket. Érdemes megfontolni, hisz a méhnyakrák kialakulásáért ez a vírus a felelős, de a hímvesszőrák és a végbélrák okozója is lehet.

Mononucleosis (csókbetegség)

A betegség spontán gyógyul, illetve a  vírus lappangva tovább él az emberi szervezetben, a vírushordozás semmilyen gyógyszerrel nem szüntethető meg. Lappangási ideje 4-6 hét. Első sorban nyállal, de egyéb testváladékkal, például ondó, vér terjedhet. A fertőzés leggyakrabban csókolózással, szexuális úton, közös pohár, evőeszközök, fogkefe használattal. A betegség tünetei az extrém fáradtság, az egy hét lázas szakaszt követő egy hét láztalan szakasz, torokfájás, fej és végtagfájdalom, nyirokcsomó megnagyobbodás nyakon, esetleg hónaljban is, kiütés. A betegség 2-4 hét után spontán gyógyul, de nem ritka a több hónapig, akár fél évig tartó lefolyás.

Szifilisz (vérbaj, lues)

Baktérium okozza. A szifilisz lappangási ideje 10-90 nap, tünetei általában a fertőzést követő 14-28 nap elteltével jelentkeznek. Fontos tudni, hogy a szifilisz tünetei nagyon gyakran hasonlítanak más, ártatlannak tűnő betegségekre (mint például bőrkiütések, pattanások, torok gyulladás), így szűrőteszt nélkül sokszor még szakorvosnak is gondot okoz a diagnózisa. A tesztelés a kockázatos tevékenység után 5-6 héttel javasolt.

A betegség lefolyása három szakaszra osztható:

  • Első stádium: az első tünetek a fertőzés helyén (pénisz, hüvely, végbél, száj) fájdalmatlan fekélyek formájában jelentkeznek, és általában a környéki nyirokcsomó fájdalmatlan duzzanata kíséri. Ezek a fekélyek néhány hét elteltével maguktól gyógyulni látszanak. Ezt egy hosszabb tünetmentes időszak következik, amely akár 6-8 hónapig is eltarthat, viszont a beteg ezen időszak alatt is mindvégig fertőz.
  • Második stádium: a második szakaszra a testszerte megjelenő kiütések, fekélyek, szemölcsök, láz, hajhullás, általános nyirokcsomó duzzanat figyelmeztet. A tünetek zöme 4-12 hét elteltével spontán eltűnik, viszont ebben a szakaszban is mindvégig fertőz a beteg.
    A szifilisz az első és a második szakaszban még sikeresen gyógyítható, viszont jó, ha tudod, hogy a szifilisz kezelése nem ad védettséget, életed során akár többször is elkaphatod. A kezeléshez mindössze egy injekció- vagy gyógyszeres kúra szükséges, ezért szifilisz gyanúja esetén minél hamarabb, de legkorábban 5-6 héttel a feltételezett fertőzés időpontja után végeztess szifilisz tesztet és pozitivitása esetén azonnal keresd fel a lakcímed szerint illetékes bőrgyógyászatot. Amennyiben életmódod indolokja (például sűrűn váltogatod a partnereidet, szexpartikon veszel részt, stb.) és emiatt nehézséget okoz annak megállapítása, hogy mikor történhetett a legutóbbi kockázatos szexuális érintkezés, abban az esetben minimum három havonta érdemes HIV és szifilisz tesztet végeztetned.
  • Lappangó/harmadik stádium (késői szifilisz): öt éven túl, de többnyire tíz évet meghaladóan alakul ki. Ebben a szakaszban a fertőzés már nem gyógyítható, viszont már nem fertőz a beteg. A belső szerveken fekélyek és gummák jelennek meg, szív és érrendszeri panaszok észlelhetőek, a csontrendszer elváltozásai, agykárosodás, vakság előzi meg a beteg elhalálozását.

Trichomoniasis

A leggyakrabban szexuális úton fertőz ez az egysejtű parazita, amely a hüvely sárgás-zöldes, habzó, büdös váladékozását, a bőr viszketését okozhatja, azonban ez a fertőzés akár más nedves törülközőjéről, vagy egy sokak által használt WC-deszkáról is elkapható. Férfiaknál a gyakori vizelési inger, a húgycső érzékenysége figyelmeztet a fertőzés fennállására.

Vírushepatitisek (hepatitis B, hepatitis C)

A vírushepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyűjtőneve. Vezető klinikai tüneteikben sok a hasonlóság, jellemző a májgyulladás és a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A csoport betegségeit a kórokozók alapján nevezték el. A vírushepatitisek a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (pl. fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál). A hepatitis vírusok jellemzője, hogy testen kívül is hosszabb ideig élet- és fertőzőképesek maradnak.

  • Hepatitis A: a betegség néhány napig tartó lázzal, elesettség érzéssel, étvágytalansággal, sárgasággal kezdődik. A klinikai lefolyás rendszerint enyhe. Kórokozója a hepatitis A vírus, amely a fertőzött széklettel terjed, így az anális közösülés során is elkapható. A fertőzés forrása a beteg és a tünetmentes fertőzött személy. Lappangási ideje leggyakrabban 28-30 nap. Megelőzéséhez a védekezés és az általános higiénés szabályok betartása szükséges. Védőoltás elérhető és a kockázati csoportba tartozó, szexuális partnereiket gyakran váltó egyéneknek ajánlott.
  • Hepatitis B: a betegség lassan kezdődik, rendszerint láz nélkül. A bevezető szakban a betegnél fáradtság, ízületi fájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, majd ezt követően lép fel a sárgaság. Akut szövődménye a májsorvadás, ami halálos kimenetelű is lehet. A fertőzés krónikussá is válhat. Késői következménye a májzsugorodás és a májrák. Kórokozója a hepatitis B vírus. A fertőzés forrása: az akut és a krónikus betegek, valamint a tünetmentes vírushordozók. Vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal (ondó, hüvelyváladék, nyál) terjed. Lappangási idő: 45-180 nap, leggyakrabban 60-90 nap. A tünetmentes hordozók és a krónikus betegek évekig, akár életük végéig fertőzőképesek lehetnek! Védőoltás elérhető és a kockázati csoportba tartozó, szexuális partnereiket gyakran váltó egyéneknek ajánlott.
  • Hepatitis C: a betegség többnyire enyhe lefolyású, sárgaság csak az esetek kis hányadában jelentkezik. Tünetmentes vagy tünetszegény vírushordozás a fertőzöttek 75-90 %-ában alakul ki. Gyakori a betegség krónikussá válása, amely májzsugorodáshoz vezethet. Kórokozója a hepatitis C vírus. A fertőzés forrása: a vírushordozó és a beteg ember. Fertőzött vérrel, szövetnedvekkel terjedhet. Lappangási ideje 14-180 nap, leggyakrabban 6-9 hét. Védőoltás NEM érhető el.

Témák