Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések | Háttér Társaság

Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS

Védekezés nélküli szexnél nem csak a HIV-et, de számos más gombás, bakteriális, vírusos fertőzést is elkaphatsz. Ezek szerencsére gyógyíthatóak, ám „beszerzésük” nagyon megkeseríti napjaidat. Gyógyításuk nem ad védettséget: védekezés nélküli szexnél újra és újra elkaphatók. Mint minden fertőzésnek, ezeknek is van lappangási idejük, amely néhány naptól akár több hónapig is eltarhat, az első tünetek megjelenéséig. Ebben a szakaszban semmi sem utal még a fertőzésre, ám a lappangási szakaszban is fertőzhet az érintett. A tünetek megjelenésekor súlyos hiba arra várni, hogy hátha elmúlik magától: azonnal fordulj szakemberhez, ha rendellenességet észlelsz magadon! Ha gyakran váltogatod partnereid, jó, ha feljegyzéseket készítesz róluk: tudd, hogy kiket érdemes figyelmeztetned!

Gonorrhoea (tripper, kankó): Baktérium okozza. Lappangási ideje 2-10 nap. A húgycsőből sárgás-zöldes genny ürül, a vizelés fájdalmas, égető érzéssel jár. Már a nyálkahártyák érintésével is fertőz, és ott okoz tüneteket, amely területet érint. Ha leszopsz egy tripperrel fertőzött péniszt, akkor a torkod, ha megdugnak, akkor a hüvelyed vagy végbeled lesz fertőzött. Hüvelyben, végbélben, torokban gyakran nem jelentkeznek tünetek hosszú ideig, ilyenkor a partner(ek) megfertőzése figyelmeztet a betegségre. Vizsgálata torokból, végbélből, hüvelyből, húgycsőből vett nyálkamintával történik. Fontos: ha feltehetően a feneked fertőződött anális szex során, figyelmeztesd erre az orvost, hogy ne a húgycsövedből vegyen kenetet! Gyógyítása egyszerű (egy injekció vagy speciális antibiotikum), ám ha késlekedsz, a fertőzés keltette gyulladás járhat olyan hegesedésekkel, amely terméketlenséget, vizelést nehezítő húgycsőszűkületet vagy a szem fertőzésekor látásromlást okozhat. Vaginális vagy anális közösülés és orális szex során is átadható. Kezeletlenség esetén a véráram útján szétterjed, és súlyos izületi elváltozásokat okozhat. Tripper-veszélyeztetettség okán fokozottan ügyeljünk arra, hogy partnerünk szemébe semmiképpen se kerüljön soha sperma! Fontos: ne kezdj öngyógyításba, mert a rosszul választott gyógyszerek elfedhetik, de nem szüntetik meg a fertőzöttségedet!

Chlamydia: Az egyik leggyakoribb szexuális úton is terjedő fertőzés (nemcsak a beteg ember fertőz, hanem a váladéka is). Egy vírusszerűen viselkedő baktérium okozza. A sejtekben szaporodik, és 3 hetes érési idő után tépi szét a sejtfalat, újabb gazdasejteket keresve magának. Gyakran (nőknél 80, férfiaknál 50%-ban) tünetmentes, de hüvelyfolyás, vizelési panaszok, a húgycső tejfehér/víztiszta váladékozása, herefájdalom, vérzéses panaszok figyelmeztethetnek rá. Vizsgálata kenetből vagy vizeletből, tenyésztéssel történik. Ezt is antibiotikumokkal kezelik. Érdemes megtudni, nincs-e chlamydiánk. Beszerezhető gyógyszertári teszt is, de egyszerűbb szakorvossal megnézetni időnként, mert csendes jelenléte mellett súlyos szövődmények okozója lehet. Az óvszer a chlamydiától is véd!

Trichomonas: Leggyakrabban szexuális úton fertőz ez az egysejtű parazita, amely a hüvely sárgás-zöldes, habzó, büdös váladékozását, a bőr viszketését okozhatja, azonban ez a fertőzés akár más nedves törülközőjéről, vagy a „kedvelt” WC-deszkáról is akár beszerezhető. Férfiaknál a gyakori vizelési inger, a húgycső érzékenysége figyelmeztet rá.

Szifilisz (vérbaj, lues): Baktérium okozta nagyon komoly betegség, amely kezeletlenség esetén akár halálos is lehet! Vérminta vizsgálatával derítik ki a fertőzést. A betegség lefolyása 3 szakaszra bontható. A tesztelés a kockázatos tevékenység után 5-6 héttel javasolt. 

  1. Az első tünetek a fertőzés helyén (pénisz, hüvely, végbél, száj) jelennek meg 10-90, de leggyakrabban 15-21 nap elteltével. Ezek fájdalmatlan fekélyek, s általában a környéki nyirokcsomó fájdalmatlan duzzanata kíséri. Ezek a fekélyek 1-5 hét múlva maguktól heggel gyógyulni látszanak, és egy hosszabb tünetmentes idő következik, amely akár 6-8 hónapig eltarthat, a beteg azonban mindvégig fertőz! A tünetek megjelenésekor még vérből nem mutatható ki a friss fertőzés: a serológia az 5-6. héttől lesz csak pozitív. A szifiliszes fekélyből vett váladékban viszont már ekkor is kimutathatóak a treponémák.
  2. A második szakaszra a testszerte megjelenő kiütések, fekélyek, szemölcsök, láz, hajhullás, általános nyirokcsomó duzzanat figyelmeztet. A tünetek zöme 4-12 hét elteltével spontán eltűnik a testről. Ebben a szakaszban is mindvégig fertőz a beteg, azonban az első és második szakaszban még sikeresen gyógyítható a szifilisz. Mindössze egy injekciókúra szükséges hozzá, ha időben keresed fel a szakrendelést.

  3. A  szifilisz 3. szakasza 5 éven túl, többnyire 10 évet meghaladóan alakul ki. Ebben a szakaszban a fertőzés már nem gyógyítható (viszont már nem fertőz a beteg). A belső szerveken fekélyek és gummák jelennek meg, szív és érrendszeri panaszok, a csontrendszer elváltozásai, agykárosodás, vakság előzi meg a halált.

​A szifilisz és HIV egyidejű beszerzése akkora bomba a szervezetnek, amely mindkét fertőzés előrehaladását jelentősen felgyorsítja! Aki gyakran váltogatja partnereit, annak javasolt havonta szifilisz-szűrést végeztetnie. A szifilisz orális szex során is nagy gyakorisággal fertőz. A gumióvszer hatásos ellene! Jó tudnod: a szifilisz kezelése nem ad védettséget, életed során akár többször is elkaphatod.

Genitális herpesz: Vírus okozza, amelyet kezelni lehet, de gyógyítani nem. Aki megfertőződik, számíthat rá, hogy évente 3-4 alkalommal, de akár havonta is kiújulhat herpesze. Lappangási ideje 3-10 nap. Először égő, fájdalmas kis hólyagocskák jelennek meg a hímvesszőn, a hüvelyben vagy végbélben, ezek hegesednek, és 2-4 hét alatt gyógyulnak. A fertőzés megkeseríti a fertőzött életét, és nagyságrendekkel növeli a HIV-vel való fertőződés veszélyét! Sajnos, a genitális herpesz ellen az óvszer sem nyújt teljeskörű védelmet: aki megfertőződött, az orvosa tanácsai szerint védekezzen.

Condyloma (hegyesfüggöly, kakastaréj): A Human Papilloma Vírus (HPV) okozta szemölcsök, amelyek jellemzően a nemi szerveken a nyálkahártya és a bőr találkozási felületén jelennek meg (fityma, szeméremajkak, végbélnyílás). Kezeletlenül nagyra nőnek, elszaporodnak, karfiol-szerű bőrkinövésekké válnak. A végbélben, a hüvelyben és a méhszájon is megtelepedhetnek. Kezelése ecseteléssel, elhanyagolt, előrehaladott állapotban sebészi beavatkozással történik. Lappangása 1 hónap és egy év közé tehető. Több mint 100 féle változata ismert: a 4 legaggresszívebb HPV-változat ellen védőoltás kérhető (3 X 30.000 Ft). A védőoltás elsősorban azoknak ajánlott, akik nem kezdték még meg szexuális életüket. Érdemes megfontolni, hisz a méhnyakrák kialakulásáért ez a vírus felelős, de hímvesszőrák, végbélrák okozója is lehet.

Gombák okozta fertőzések: A férfiak előbőrén, makkján megjelenő pirosas, viszkető elszíneződések; a nőknél a hüvely sűrű, fehér, viszkető folyása figyelmeztet rá. Egyszerűen gyógyítható, kezeletlen állapotban viszont számos fertőzésnek, így a HIV-nek is kaput nyitnak a bőrhám folyamatos irritációjával (szex, maszturbáció miatti dörzsölődés).

Hepatitis B Vírus (HBV): Szexuális úton is fertőz, a fertőzöttek mintegy 40%-a  így kapta el. Mivel a májban, csontvelőben, fehérvérsejtekben, érfalban szaporodik, elsősorban vérrel vagy vért tartalmazó testnedvekkel vihető át (pl. ondó, hüvelyváladék). Az intravénás droghasználók közös tűi vagy a nem megfelelően sterilizált tetováló eszközök, piercing egyaránt kockázatosak. A  HBV veszélyes májgyulladást okoz, amely a májszövet pusztulását idézi elő. A máj fontos szervünk, károsodása működési zavarokhoz, akár halálhoz is vezethet. Láz, hasi fájdalmak, sárguló szem és bőr, sötétedő vizelet utal rá. A heveny gyulladás néha enyhe lefolyású, de akár halálos is lehet. Gyógyulása hosszú idejű (kb. fél év): az ágynyugalommal, vitaminokkal, kalóriadús ételekkel felturbózott szervezetre bízott. A heveny gyulladás megszűnte után, ha a vírus nem ürül ki a szervezetből, a fertőzött vírushordozóvá válik. A felnőttkori HBV fertőzés az évek előrehaladtával a fertőzöttek 5-10%-nál okoz idült májgyulladást, májzsugort, májrákot. A gyerekkorban szerzett HBV-nél ez az arány 90%! Lappangási ideje 40-180 nap közötti. Van ellene védőoltás, ez 3 oltásból áll: a 0. 1. és 6. hónapban beadott oltás kb. 5 évre védetté tesz. A tesztelés a kockázatos tevékenység után minimum 8 héttel javasolt, akár ismételt tesztet is javasolnak. 

Hepatitis C Vírus (HCV): Csak 1989-ben fedezték fel ezt a kórokozót. Becslések szerint hazánkban kb. 100 ezer Hepatitis C vírushordozó van. Vérrel terjed, a szexuális aktus során való fertőződés nagyon ritka. A testnedvek közül csak a vér tartalmaz HCV-t, ezért menzesz idején nem javasolt a szex. Ma már transzfúziós fertőzés nem fordul elő, mert a 90-es évek közepétől kiszűrik a HCV-s véradókat. Veszélyt a rosszul fertőtlenített tetováló tűk, az intravénás droghasználók közös tűi jelentenek. Közös borotva sem javallott. A fertőzöttek kb. 25%-a magától gyógyul 3-4 hónap alatt, de a többség vírushordozó marad, és alattomos, krónikus májbetegség alakul ki náluk. A tesztelés az esemény után minimum 8 héttel javasolt, akár ismételt tesztet is javasolnak. 

Mononucleosis (Pfeiffer féle mirigyláz, csókbetegség): A betegség spontán gyógyul, illetve a  vírus lappangva tovább él az emberi szervezetben, a vírushordozás semmilyen gyógyszerrel nem szüntethető meg. A HIV fertőzöttek, transzplantáltak, vagy egyéb ok miatt sérült immunitásúak kezelése speciális feladat. Antibiotikum kezelésre, védő oltásra nincs lehetőség. Lappangási ideje (a fertőzés továbbadása ilyenkor is lehetséges) 4-6 hét. Az átvitel módja: Első sorban nyállal, de egyéb testfolyadékkal, pl. ondóváladékkal, vér útján, szerv transzplantációval is. Fertőződés csókolózással, szexuális úton, közös pohár, evőeszközök, fogkefe használattal, egymás ételébe való "beleevéssel" vér transzfúzió útján történhet. Aki egyszer a vírussal már fertőződött, annak nyálában időnként újra és újra megjelennek a vírus részecskék, a legtöbb új fertőzés ebből az időszakos nyál hordozásból történik, természetesen, a tünetes beteggel való érintkezés mellett. Tünetek: extrém fáradtság, jellegzetes lázmenet; egy hét lázas szakaszt egy hét láztalan szakasz követ, torokfájás, fej és végtagfájdalom, máj megnagyobbodás lép megnagyobbodással vagy anélkül, nyirokcsomó megnagyobbodás nyakon, esetleg hónaljban is, kiütés, kóros májfunkciók. A betegség 2-4 hét után spontán gyógyul, de nem ritka a több hónapig, akár fél évig tartó lefolyás.

Apró élősködők, lapostetű, rüh: Ezek az élősködők a vérszívásuk során ejtett sebekkel okoznak veszélyt, valamint a viszketés kiváltotta vakarózással felsértett hámfelülettel. Nagyon könnyű megszerezni, és elég strapás megszabadulni tőlük. A tetű igen szapora jószág, a szőrszálak tövére rakott serkékből napok alatt felnő az új nemzedék, és lelkesen szaporodik. Az ágyék- és a hónaljszőrzetben, de akár a szempillákon is jól érzi magát. A szőrzet eltávolítása kisebbíti a veszélyt, tetűirtó szerekkel, a ruhák, ágyneműk, törölközők kifőzésével, forró átvasalásával szabadulhatunk meg tőlük. A rühtől nehezebb megszabadulni, mert a hámrétegbe befúrva magát táplálkozik és szaporodik. Ha nem vagyunk szégyenlősek, és látható fényben kerül sor orális szexre, érdemes körülnézni. Szomorú azonban, hogy a látható élősködőktől jobban irtózunk, mint a jelentősen nagyobb veszélyt jelentő vírusos és bakteriális fertőzésektől.

A szexuális tevékenység tehát számos kockázattal jár. De természetesen nem az a megoldás, hogy leszokunk a szexről. A tetű, rüh kivételével a gumióvszer mindentől sikeresen véd. Ha megfelelő ismeretekkel rendelkezel a fertőzésekről, hogy mit, hogyan lehet elkapni, és hogyan lehet elkerülni – élhetsz élvezetes, biztonságos szexuális életet!

Ha mégis elkaptál egy fertőzést, tanulj belőle! Örülj, hogy megúsztad egy kisebb, gyógyítható betegséggel, és legközelebb védekezz óvszerrel!

Öngyógyításba sose fogj, a fertőzés gyanúja esetén azonnal fordulj bőr- és nemibeteg szakorvoshoz állami rendelőintézetben vagy magán úton!

Témák