HIV fertőzés lefolyása | Háttér Társaság

HIV fertőzés lefolyása

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS

Akut HIV fertőzés

A megfigyelések szerint minden harmadik HIV-fertőzött a fertőzést követő 3-6 héten belül influenzaszerű tüneteket mutat. Az esetek többségében azonban a fertőzés ebben az időszakban tünetmentesen zajlik, ugyanakkor ebben a szakaszban a legfertőzőbb a HIV-pozitív személy, aki a fertőzést 48 órával követően már fertőz. 

Az akut HIV fertőzésnek nincsenek jellegzetes tünetei, fertőzésre utalhatnak azonban a kockázatos szexuális együttlétet követő 3-6 héttel jelentkező alábbi tünetek: nyirokcsomók megduzzadása, láz, izomfájdalmak, influenza-szerű tünetek, levertség, rossz közérzet, csalánkiütés, hasmenés, hányás. Ezek a tünetek egyike sem csak a HIV-re jellemző, sokféle fertőzésre reagálhat így a szervezet, sőt, ezek némelyikét szorongás, félelem is kiválthatja. Az esetleges HIV-fertőzést csak a HIV-teszt tudja tisztázni. 

A tünetek jellemzően 5-10 napig jelentkeznek, 1-2 hét alatt maguktól el is múlnak. Ezt követően semmi jel nem figyelmeztet többé a fertőzésre, a vírus észrevétlenül, alattomosan építi le az immunrendszert.

Tünetmentes HIV-fertőzött állapot

Ez a szakasz általában a 6. hét után kezdődik, és jellemzően 2-8 évig tart, ritkán azonban akár 10 évnél hosszabb ideig is eltart. Semmilyen figyelmeztető jel nincs ebben a periódusban: a fertőzött személy egészségesnek hiszi magát, feltehetően nem védekezik (hisz ennek a szokásának tudhatja be fertőződését is). Mivel mindvégig fertőző, akár igen sok partnerét is megfertőzheti a hosszú évek alatt. Épp ezért rendkívül fontos a rendszeres HIV-szűrés!

A hosszú évek alatt a HIV alattomosan teszi tönkre az immunrendszert, a szervezet védtelenné válik a fertőzésekkel és rosszindulatú daganatos betegségekkel szemben: egyre kevesebb lesz az esélye, hogy a betegségeket okozó gombákat, baktériumokat, vírusokat, veszélyes sejtburjánzásokat kivédje.

Akikről ebben a szakaszban derül ki fertőzöttségük, jó esélyeik vannak, hisz épp ezt a tünetmentes állapotot tudja meghosszabbítani az időben elkezdett kezelés. Nem mindegy, hogy fertőzöttként betegségektől szenvedve, vagy fertőzöttként, de tünetmentesen élhetjük-e napjainkat. A HIV-fertőzést meggyógyítani ugyan nem lehet, de gyógyszeres kezeléssel a fertőzés jól kezelhető, teljes értékű életet élhetsz mellette. Hibás szemlélet ugyanakkor úgy tekinteni a HIV-re: ha elkapom, majd kezelnek, és élek tovább ugyanúgy. A krónikus állapot tartós, élethosszig tartó kezelést von magával: rendszeresen ellenőrző vizsgálatokra kell járni; gyógyszereket kell szedni, amelyeknek mellékhatásaik lehetnek; nagy önfegyelmet és rendszerességet követel meg a gyógyszer szedése, ennek elmulasztása esetén gyógyszer-rezisztencia alakulhat ki, és másfajta szerre kell áttérni. A kezelésben használt gyógyszerek száma pedig véges, előfordulhat, hogy már nincs több készítmény, ami lassíthatná az AIDS-állapot kialakulását. Új nemzetközi tapasztalat, hogy a frissen fertőzöttek egyre nagyobb arányban már eleve valamilyen gyógyszerrezisztens (a gyógyszeres kezelésnek ellenálló) változattal fertőződnek meg.

Krónikus tünetes HIV-szakasz

Ebben a szakaszban az immunrendszer már annyira meggyengült, hogy különböző fertőzések, visszatérő hasmenéses időszakok, különböző bőrtünetek (gombák, övsömör, herpesz), megnagyobbodott nyirokcsomók, fáradékonyság, levertség, láz, torokfájás, izomfájdalmak jelentkeznek. Sajnos sokan csak ebben az előrehaladott állapotban veszik észre, hogy valami nincs rendben az egészségükkel.

Ezekkel a tünetekkel már általábán felkeresi a beteg a háziorvosát, azonban itthon igen gyakori, hogy még a szakemberek sem ismerik fel könnyen a HIV tüneteit, más alapbetegséghez kapcsolódását. Érdemes tehát gyanú esetén, eredménytelen kivizsglások után HIV-tesztet is elvégeztetni.

A gyógyszeres kezelés gyors megkezdése még ebben a szakaszban is sokat segíthet. A meggyengült immunrendszert a kezelés nem tudja már helyreállítani, de a további romlást lassítani tudja.

AIDS-állapot

Ebben a stádiumban az immunrendszer már nagyon meggyengült és súlyos immunhiányos állapot alakul ki: a szervezet védtelen a külső fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben. Ez az állapot 6 hónaptól 2 évig is eltarthat, és gyógyszeres kezelés nélkül halálhoz vezethet. Az immunhiányos AIDS-betegek számára az egészséges immunrendszerű emberekre ártalmatlan fertőzések is végzetes kimenetelűek lehetnek.

Ezt a szakasz a megjelenő, úgynevezett opportunista fertőzések,  ismeretlen eredetű lázas állapotok jellemzik. Ezek lehetnek gyomor-, bélbántalmak, krónikus hasmenés, nagymértékű testsúlyvesztés, a tüdőgyulladás különböző fajtái, akár HIV specifikus kórokozókkal, TBC, egyéb vírusos fertőzések, májgyulladás (Hepatitis A, B, C), a HPV szemölcsvírusok erősebb kiteljesedése, daganatos elváltozások, fekélyek, szájsebészeti panaszok (fogínysorvadás, herpesz, fekély), neurológiai betegségek (perifériás neuropathia, a CMV vírus okozta szemészeti panaszok, továbbá CMV vírus által előidézett belgyógyászati jellegű és agyi panaszok), agyi-idegpályás elváltozások, depresszió, AIDS-demencia, Kaposi-szarkóma (barnás anyajegyszerű nagyobb méretű bőrelváltozás, amely azonban a mai antiretrovirális kezelések mellett ritkábban fordul elő).

Természetesen mindezt a fenti tünetek, betegségek kombinált együttesei is jellemzik, sosem csak egy-két tünet önmagában. Az AIDS diagnózis megállapításához mindig szakorvosi vizsgálatok, tesztek sorozata szükséges! A fenti tünetek megjelenése esetén nem kell azonnal AIDS betetségre vagy HIV-fertőződésre gondolnunk.

Témák