A HIV-szűrés | Háttér Társaság

A HIV-szűrés

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS

A HIV-fertőzés ma már nem halálos ítélet. Az idejében felfedezett fertőzöttség gyógyszeresen jól kezelhető, teljes értékű életet élhetsz mellette. A kezelés hatására a vírusszám lecsökken, nem fertőzöl meg másokat.

A HIV-fertőzés kimutatása csak erre a célra kifejlesztett tesztek segítségével lehetséges, ránézésre nem lehet egy emberről megállapítani, hogy fertőzött-e vagy sem. 

A teszteknek számos fajtája érhető el, ezek működési elve más és más, ezért fontos tisztában lenni e különbségekkel. 

Vannak olyan tesztek, amelyek a vírus jelenlétét mutatják ki a vérben, ezek a tesztek azonban nagyon drágák, ezért szűrési célra nem használják őket. 

A szűrővizsgálatok során használt tesztek tehát nem közvetlenül a vírust, hanem az ún. ellenanyagok jelenlétét vizsgálják a vérben. Az ellenanyag-termeléshez azonban a szervezetednek időre van szüksége, a fertőzés és annak kimutathatósága közötti időszak az ún. ablakperiódus. Ablakperiódus hossza több tényezőn - így az egyéni tényezőkön és a használt teszt érzékenységén is - múlik. 

A hagyományos teszt esetén a szűrés úgy történik, hogy az alkarodból levesznek egy kémcsőnyi vért. Az étkezés nem befolyásolja a vizsgálat eredményét, nem kell éhgyomorra menned. A karodat a tűszúrás előtt fertőtlenítik, majd a kis szúrt sebet leragasztják. A vért a laborban egy speciális vizsgálatnak vetik alá, amely azt vizsgálja, hogy van-e ellenanyag a véredben. Az eredményt általában a szűrést követően néhány nappal később kapod meg.

Az ún. gyorstesztnél a vért az ujjbegyből veszik le, és az eredményt 20 perc alatt, még a helyszínen megkapod. A legelterjedtebb gyorstesztek 2 hét után már biztos negatív eredményt adnak; a pozitív eredmény azonban csak a fertőzést követő 3 hét után biztos, mivel a gyorstesztek esetén ritkán ugyan, de előfordul álpozitív eredmény, ha a szervezetedben valamilyen más, erős vírusfertőzés van jelen (az influenza akár 5-6 napot is lappanghat a szervezetedben, mielőtt tüneteket produkál). Ilyenkor a komolyabb, alkarból vett véren végzett tesztet is elvégzik. Gyógyszer szedése a teszt eredményét általában nem befolyásolja.

A nyáltesztnél egy kis egyszer használatos teszt-pálcikát húznak végig a felső fogsorod ínyén. Ez juttatja a gyorstesztelő készülékhez a mintát, ami 20-30 perc elteltével eredményt ad, amelyet a helyszínen megkaphatsz. Az ablakperiódus a nyáltesztek esetén 6 hét, és fontos, hogy a szűrővizsgálat előtt fél órával ne egyél vagy igyál. 

Vannak országok, ahol otthoni használatra is lehet nyál- vagy vér alapú gyorstesztet kapni, ezek azonban Magyarországon nem elérhetőek. Az interneten itthon elérhető gyorstesztek nincsenek bevizsgálva, megbízhatatlanok lehetnek, forgalmazásuk tilos! Ne kockáztass, keress fel egy engedéllyel rendelkező szűrőhelyet!

A pozitív HIV-teszt még nem jelenti a HIV-fertőzés megállapítását, annak alapos gyanújaként értelmezendő. A HIV-diagnózis felállításához további, szakorvos által elvégzett vizsgálatokra van szükség. Ez az úgynevezett verifikáció, amely vagy igazolja vagy pedig cáfolja a HIV-fertőzöttséget. 

Vannak szűrőhelyek, amelyek a szűrés lehetőségét anonim módon biztosítják, azaz nem követelik meg, hogy a szűrésre érkező személy azonosítsa magát, az eredményt egy jelige alapján kapod meg. Az ilyen helyeken TB-kártyára sincs szükség, így a biztosítással nem rendelkező vagy külföldi személyek is részt vehetnek szűrésen. Más szűrőhelyek csak TB-kártya ellenében, személyazonosítás után végzik el a HIV-tesztet. Bizonyos esetekben (pl. vízumigényléshez, munkavállaláshoz) szükséges a HIV-státusz igazolása, ez természetesen anonim módon nem megoldható, hiszen az igazoláson a nevednek is szerepelnie kell. Egyes szűrőhelyek bizonyos szolgáltatásokért (pl. gyorsabb eredményközlés, igazolás kiállítása, bizonyos típusú tesztek elvégzése) térítési díjat kérnek. A nyújtott szolgáltatásokról és a térítési díjakról a szűrőhelyeket felsoroló oldalunkon olvashatsz.

Ha a szűrés során nem biztosították adataid bizalmas kezelését (anonim szűrés esetén a teljes anonimitást), megalázó vagy előítéletes bánásmóddal találkoztál, fordulhatsz a jogsegélyszolgálatunkhoz vagy a betegjogi képviselőhöz. A betegjogi képviselő neve és elérhetősége minden egészségügyi intézményben ki kell függesztve legyen.

Témák