A HIV-szűrés | Háttér Társaság

A HIV-szűrés

Kulcsszavak: 
HIV/STI program

A HIV-fertőzést kimutatni csak az erre a célra kifejlesztett szűrőtesztek segítségével lehetséges. Ránézésre vagy különböző tünetek alapján senkiről sem lehet bizonyossággal megmondani, hogy fertőzött-e HIV vírussal vagy sem.

Számos fajta HIV szűrő teszt érhető el, ezek működési elve más és más, ezért fontos tisztában lenni ezek különbségeivel.

Vannak olyan HIV szűrő tesztek, amelyek a vírus jelenlétét mutatják ki a vérben, viszont ezeket szűrési célra csak nagyon ritkán használják, a szerepük leginkább a gyorstesztek által kiszűrt esetek ellenőrzésében és igazolásában van.

A gyorstesztekkel végzett szűrővizsgálatok során használt HIV szűrő tesztek nem közvetlenül a vírust, hanem az úgynevezett ellenanyagok jelenlétét vizsgálják a vérben. Lényeges tudni, hogy ezeknek az ellenanyagoknak a termeléshez az emberi szervezetnek időre van szüksége, ezért a fertőzés és annak gyorstesztekkel történő kimutathatósága között bizonyos időnek el kell telnie. Ezt az időt nevezzük ablakperiódusnak.

A szűrés menete gyorstesztek esetén

A leggyakrabban használt gyorstesztek során a vért egy közel fájdalmatlan, apró szúrást végző eszköz segítségével az ujjbegyből veszik le. Az eredményt 20 perc alatt megvan, általában a szűrés helyszínén megvárható. A manapság használt gyorstesztek 28 nap (vagyis körülbelül egy hónapnyi ablakperiódus) után már biztos eredményt adnak.

A nyáltesztnél egy kis egyszer használatos teszt-pálcikát húznak végig a felső vagy alsó, esetleg mindkét fogsorod ínyén. Ez juttatja a gyorstesztelő készülékhez a mintát, ami általában 20 perc elteltével eredményt ad, amelyet szintén a szűrés helyszínén megvárható. Az ablakperiódus a nyáltesztek esetén magasabb, mint az ujjbegyes teszteknél, körülbelül hat hét után már biztos eredményt adnak. Fontos, hogy a szűrővizsgálat előtt fél órával ne egyél vagy igyál.

A gyorstesztek ugyan rendkívül érzékenyek, mégis elenyészően ritka esetbe előfordulhat, hogy valamilyen a szervezetben zajló más folyamat miatt álpozitív eredmény születik. Ezért a pozitív eredményt mutató HIV gyorsteszt még nem jelenti a HIV-fertőzés azonnali megállapítását, hanem annak alapos gyanújaként értelmezendő. A HIV-diagnózis felállításához további, szakorvos által elvégzett vizsgálatokra és vénás vérből vett mintára van szükség. Ez az úgynevezett verifikáció, amely vagy igazolja vagy pedig cáfolja a gyorsteszt által kimutatott HIV-fertőzöttséget.

A szűrőhelyek

Vannak szűrőhelyek, amelyek a szűrés lehetőségét anonim módon biztosítják, azaz nem követelik meg, hogy a szűrésre érkező személy azonosítsa magát, az eredményt egy jelige alapján kapod meg. Az ilyen helyeken TB-kártyára sincs szükség, így a biztosítással nem rendelkező vagy külföldi személyek is részt vehetnek szűrésen.

Más szűrőhelyek csak TB-kártya ellenében, személyazonosítás után végzik el a HIV-tesztet. Bizonyos esetekben (pl. vízumigényléshez, munkavállaláshoz) szükséges a HIV-státusz igazolása, ez természetesen anonim módon nem megoldható, hiszen az igazoláson a nevednek is szerepelnie kell. Egyes szűrőhelyek bizonyos szolgáltatásokért (pl. gyorsabb eredményközlés, igazolás kiállítása, bizonyos típusú tesztek elvégzése) térítési díjat kérnek. A nyújtott szolgáltatásokról és a térítési díjakról a szűrőhelyeket felsoroló oldalunkon olvashatsz.

Témák