A HIV terjedése | Háttér Társaság

A HIV terjedése

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS

A HIV testnedvekkel terjed. A vér, az ondó, a hüvelyváladék fertőzhet, ha ezek valamelyike bőr- vagy hámsérülésen keresztül a véráramba kerül. Tehát megfertőződhet, aki védekezés (óvszer) nélkül szexel, vagy másokkal közös tűt vagy fecskendőt használ intravénás drog bejuttatására. Az anyatejben is lehet vírus, ezért HIV-vel élő anyák nem szoptathatják gyermeküket.

A fertőződés úgy történik, hogy a véráramba jutott vírus a fehérvérsejt egy alkotóeleméhez, a T4 (más néven CD4) sejthez kötődik. A sejtbe bejutva a vírus elszaporodik, és kb. 2 nap alatt elpusztítja a sejtet. A szétesett sejtből a vírus kiáramlik a vérkeringésbe, a rengeteg szabad vírus újabb gazdasejtet keres magának. A vírussal fertőzött sejt „elhiteti” a szervezettel, hogy egészséges, és így reprodukálja önmagát, míg a valóban egészséges védekező sejtek száma folyamatosan csökken.

Ez a folyamat közvetlenül a megfertőződés utáni első 6 hétben a legintenzívebb: ebben a szakaszban nagyon magas a szabad vírusok száma (4-7 millió mikroliterenként, vagy akár még magasabb), így a frissen fertőzött személy nagyon fertőzőképes

A fertőzéshez legkevesebb 500 – 1.000 vírusnak kell a véráramba kerülnie. E tekintetben legveszélyesebb a vér, ezt követi az ondó, a hüvelyváladék, majd az anyatej zárja a sort  Egy fertőzött embernek minden testváladékában (izzadtság, nyál, vizelet stb) található vírus, de ezekben a testnedvekben a koncentrációja annyira elenyésző, hogy azzal fertőzni nem tud.

Fertőzés szempontjából veszélyes testnedvek: vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej.

Fertőzés szempontjából veszélytelen testnedvek: izzadtság, könny, orrváladék, nyál, vizelet, széklet.

Fertőzés szempontjából veszélyes érintkezésmódok: intravénás droghasználat közös tűvel és fecskendővel; gumióvszer nélküli vaginális (hüvelyi), anális (végbélben történő) és orális (szájon át való) közösülés ondó bejutással; hámsérülés (pl. körmök, szexuális segédeszközök révén), majd ondó vagy hüvelyváladék bejutása.

Fertőzés szempontjából veszélytelen érintkezésmódok: puszi, kézfogás, csókolózás, közös pohár, evőeszköz, törölköző használata, ölelés, tüsszentés köhögés.

A szervezet lassan felismeri a vírusfertőzést, ezért az immunrendszer ellenanyagok (antitestek és antigének) termelésével válaszol a fertőzésre, ehhez heteknek kell eltelnie. Mivel a HIV-tesztek az ellenanyagok jelenlétét tudják kimutatni, ez alatt az időszak alatt még nem kimutatható a fertőzés. Ezt az időszakot hívjuk ablakperiódusnak. Az ablakperiodus miatt a kockázatos a szexuális magatartás és a HIV-szűrésen való részvétel között legalább 3 hét teljen el, különben a teszt eredménye akkor is negatív lehet, ha megfertőződtél a vírussal. 

Idővel az ellenanyagok termelésével beáll egy csendesebb szakasz, és a szervezet védekezőrendszerének leromlása is lassulhat.

Témák