A HIV fertőzés | Háttér Társaság

A HIV fertőzés

Kulcsszavak: 
HIV/STI program

A HIV vírus bőr- vagy hámsérülésen keresztül a véráramba jutó testnedvekkel (vér, ondó, hüvelyváladék) képes fertőzni. Ebből következik, hogy megfertőződhet mindenki, aki védekezés (óvszer) nélkül szexel, vagy másokkal közös tűt vagy fecskendőt használ. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az anyatejben is lehet vírus, ezért HIV-vel élő anyák nem szoptathatják gyermeküket.

A fertőződés úgy történik, hogy a véráramba jutott vírus az immunrendszer működésének egyik elengedhetetlenül fontos sejtjéhez, a CD4 immunsejthez kötődik. A sejtbe bejutva a vírus elszaporodik, és körülbelül 48 óra alatt elpusztítja azt. A CD4 sejtből a vírus kiáramlik a vérkeringésbe és a rengeteg szabad vírus újabb CD4 sejteket keres magának. A művelet során az egészséges CD4 sejtek száma folyamatosan csökken. A folyamat közvetlenül a megfertőződés utáni első hat hétben a legintenzívebb: ebben a szakaszban nagyon magas a szabad vírusok száma (4-7 millió mikroliterenként, vagy akár még magasabb), így a frissen fertőzött személy nagyon fertőzőképes. 

Fertőzés szempontjából veszélyes testnedvek:

 • vér
 • ondó
 • hüvelyváladék
 • anyatej

Fertőzés szempontjából veszélytelen testnedvek:

 • izzadság
 • könny
 • orrváladék
 • nyál
 • vizelet
 • széklet

Fertőzés szempontjából veszélyes érintkezési módok:

 • intravénás droghasználat közös tűvel és fecskendővel
 • gumióvszer nélküli vaginális (hüvelyi), anális (végbélben történő) és orális (szájon át való) közösülés az ondó bejutásával
 • hámsérülés (például körmök, szexuális segédeszközök révén), majd ondó vagy hüvelyváladék bejutása

Fertőzés szempontjából veszélytelen érintkezési módok:

 • puszi
 • kézfogás
 • csókolózás
 • közös pohár használata
 • közös evőeszköz használata
 • közös törölköző használata
 • ölelés
 • tüsszentés
 • köhögés

A HIV fertőzés természetes lefolyása

A fertőzés természetes lefolyása mindenkinél más ritmusban történik. Egyeseknél pár év alatt felléphet az AIDS-stádium, mások akár évtizedekig tünetmentesek lehetnek. Általánosságban azonban elmondható, hogy a kezeletlen esetekben 5-12 év alatt jelentkeznek az AIDS indikátorai: az opportunista fertőző és daganatos megbetegedések.

Az akut HIV fertőzés

A fertőzést követő 3-6 hétben az influenzához hasonló állapot léphet fel, ami 1-2 héten belül magától elmúlik. Jellemző tünetek a torokfájás, a láz, az átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, a fáradékonyság, a rossz közérzet, az izom- és ízületi fájdalmak, a hasmenés és a garatgyulladás.

A tünetek influenzához való hasonlósága miatt sokan nem gondolnak ilyenkor HIV-fertőzésre. Ebben az időszakban a fertőzés előtti állapottal szembeni mennyiséghez a CD4 sejtek száma drasztikus csökkenésnek indul, és a HIV vírusok száma (akár több milliós nagyságrendben) megnő. A beteg ilyenkor nagyon fertőzőképes, vagyis a vírust könnyen tovább tudja adni.

A tünetmentes HIV fertőzött állapot

Ez a szakasz általában a 6. hét után kezdődik, és jellemzően 2-8 évig tart, ritkán azonban akár 10 évnél hosszabb ideig is eltarthat. Ebben a periódusban semmilyen figyelmeztető jel nincs: a fertőzött személy egészségesnek hiszi magát.

Az évek során a HIV fertőzés alattomosan károsítja az immunrendszert, így a szervezet védtelenné válik a fertőzésekkel és a rosszindulatú daganatos betegségekkel szemben. A szervezetnek egyre kevesebb lesz az esélye, hogy a betegségeket okozó gombákat, baktériumokat, vírusokat, veszélyes sejtburjánzásokat kivédje. A későbbi kezelés hatékonyságának érdekében fontos, hogy az esetleges HIV fertőzés a rendszeres HIV szűrés által még ebben az időszakban kiderüljön. A HIV fertőzést meggyógyítani nem lehet, de megfelelő gyógyszeres kezeléssel a fertőzés jól karban tartható, teljes értékű életet lehet élni mellette.

A tünetes HIV fertőzött állapot

Ebben, a fertőzést követően 2-8 év után fellépő szakaszban az immunrendszer már nagyon meggyengült, hogy a különböző fertőzések, a visszatérő hasmenéses időszakok, a különböző bőrtünetek (gombák, övsömör, herpesz), a megnagyobbodott nyirokcsomók, a fáradékonyság, a levertség, a láz, a torokfájás és az izomfájdalmak jelentkezése rendszeres.

A gyógyszeres kezelés elkezdése még ebben a szakaszban is sokat segíthet. A legyengült immunrendszert a kezelés nem tudja már teljesen helyreállítani, de a további romlást lassítani képes.

Az AIDS-stádium

Ebben, a fertőzést követően 2-12 év után fellépő stádiumban az immunrendszer már annyira meggyengült, hogy súlyos immunhiányos állapot (AIDS; acquired immunodeficiency syndrome / szerzett immunhiányos tünetegyüttes) alakul ki.

A szervezet védtelen a külső fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben. Ez az állapot 6 hónaptól 2 évig is eltarthat, és gyógyszeres kezelés nélkül halálhoz vezethet. Az immunhiányos AIDS-betegek számára az egészséges immunrendszerű emberekre ártalmatlan fertőzések is végzetes kimenetelűek lehetnek.

Ebben a szakaszban úgynevezett opportunista fertőzések, ismeretlen eredetű lázas állapotok jellemzik. Ezek lehetnek gyomor-, bélbántalmak, krónikus hasmenés, nagymértékű testsúlyvesztés, a tüdőgyulladás különböző fajtái, akár HIV specifikus kórokozókkal, TBC, egyéb vírusos fertőzések, májgyulladás (Hepatitis A, B, C), a HPV szemölcs vírusok erősebb kiteljesedése, daganatos elváltozások, fekélyek, szájsebészeti panaszok (fogínysorvadás, herpesz, fekély), neurológiai betegségek (perifériás neuropathia, a CMV vírus okozta szemészeti panaszok, továbbá CMV vírus által előidézett belgyógyászati jellegű és agyi panaszok), agyi-idegpályás elváltozások, depresszió, AIDS-demencia, Kaposi-szarkóma (barnás anyajegyszerű nagyobb méretű bőrelváltozás).

Természetesen mindezt a fenti tünetek, betegségek kombinált együttesei is jellemzik, sosem csak egy-két tünet önmagában. Az AIDS diagnózis megállapításához mindig szakorvosi vizsgálatok, tesztek sorozata szükséges. A fenti tünetek megjelenése esetén nem kell azonnal AIDS betegségre vagy HIV fertőzésre gondolnunk.

Témák