Hogyan viselkedj HIV-vel élő ismerősöddel? | Háttér Társaság

Hogyan viselkedj HIV-vel élő ismerősöddel?

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS

HIV-vel élő ismerősöd a mindennapi életben semmiféle veszélyt nem jelent rád. Kézfogással, puszival, közösen használt edényekkel, szappannal nem vihető át a vírus.

Neked kell vigyáznod rá: ne fertőzd meg semmi egyéb betegséggel, mert a szervezetének elég dolga akad a HIV-vel is.

A HIV-fertőzöttség megélése hatalmas lelki teher: ne tetézd ezt még pletykálkodással is! Egy HIV-fertőzött embernek saját dolga eldönteni, hogy kivel osztja meg titkát, kivel nem: másnak ehhez joga nincs! Sose játszd meg társaságban a jólértesültet: gondolj bele, mi lenne, ha rólad pusmognának alappal vagy anélkül!

Ha partnered HIV-fertőzött, továbbra is élhetsz vele szexuális életet a biztonságos szex szabályait szigorúan betartva: a szexhez használjatok óvszert; kerüljétek el vérének, ondójának, hüvelyváladékának testedbe kerülését. 

Bizonyára számos kérdéssel szembesülsz, ha HIV-vel élő ismerősöd megosztja veled titkát. Ha szükségét érzed, ilyenkor hívd a HIV-vonalat – megértő segítésre találsz.

HIV-vel élő ismerősödnek nagyon fontos lehet, hogy ezzel együtt is elfogadod őt, hisz a vírus egészségrontó hatásánál akár nagyobb teher is lehet a titok kiderülésétől, a kirekesztéstől való félelem. Ha valaki daganatos betegség miatt gyógyíthatatlan: mindenki szánja őt, szorítanak érte. Mivel a HIV-fertőzés gyakran társadalmilag elítélt tevékenységekhez kapcsolódik (férfiak közötti szex, gyakori partnerváltás, droghasználat), van aki egyfajta jogos büntetést lát benne. Utólag mindenki könnyen okos. Ne hibáztasd ismerősöd, inkább segíts neki megbirkózni a felmerülő kihívásokkal!

Témák