PrEP információk | Háttér Társaság

PrEP információk

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS, PrEP

1. Összefoglalás

A PrEP rövidítés pre-expozíciós profilaxist jelent, amely a vírus sejtekbe épülésének gyógyszeres megelőzése. A HIV-negatív személyek ennek során megelőzésképpen vesznek be HIV-gyógyszert, hogy megvédjék magukat a HIV-fertőzéstől.

A PrEP hatékonyságát számos tudományos kutatás igazolta meleg és más férfiaknál, akik férfiakkal szexelnek, és akiknél magas a HIV-fertőzés kockázata. 

A PrEP Magyarországon is engedélyezett, és korlátozottan ugyan, de néhány egészségügyi intézményben, térítés mellett hozzáférhető. 

Aki PrEP-et szeretne használni, előzetesen feltétlenül alaposan utána kell érdeklődnie és kikérnie kezelőorvosa tanácsát. A PrEP szedése előtt és alatt rendszeresen elvégzett vizsgálatok szükségesek: ezek nélkül, továbbá ha az egyén nem megfelelően szedi a PrEP-et, akkor lehetséges, hogy az nem fog hatni, vagy súlyos egészségkárosodást okoz (pl. súlyos májelégtelenség fel nem ismert, azaz nem szűrt B-típusú hepatitis esetében).

2. Mit jelent a PrEP rövidítés?

A PrEP a pre-expozíciós profilaxis kifejezés rövidítése, amely a vírus sejtekbe épülésének gyógyszeres megelőzését jelenti. A PrEP során a HIV-negatív emberek megelőzésképpen vesznek be HIV-gyógyszert, hogy megvédjék magukat a HIV-fertőzéstől. A legtöbb vizsgálatban emtricitabin/tenofovir kombinációs készítményt használtak, amely ma már generikus változatban is elérhető. 

A PrEP-et olykor összekeverik a PEP-pel (poszt-expozíciós profilaxis, „esemény utáni” megelőzés). A PEP során az érintettek röviddel (de maximum 72 órán belül) a HIV-vel való lehetséges kontaktus után vesznek be gyógyszert, hogy meggátolják a megfertőződést. A PEP jelenleg Magyarországon csak egészségügyi dolgozók részére érhető el.

3. Hogyan hat a PrEP?

Az emtricitabin/tenofovir HIV-gyógyszer két hatóanyagot tartalmaz, amelyek megakadályozzák a HIV szaporodását a test sejtjeiben. Ha a vírus a nyálkahártya és az immunrendszer sejtjeibe kerül, ott nem képes szaporodni, és nem képes a sejt DNS-ébe épülni. Ezzel a módszerrel megakadályozható a HIV-fertőzés – habár egyes sejtek megfertőződtek, ezt a gyógyszer és az immunrednszer leküzdi, és így a személy HIV-negatív marad.

4. Kiknél használ a PrEP?

A PrEP hatékonyságát meleg férfiakkal végzett tanulmányokban igazolták, akiknél különösen magas a HIV-fertőzés kockázata. Itt olyan férfiakról van szó, akik gyakran élnek szexuális életet és az óvszer használata nehézséget okoz számukra, vagy azt nem akarják használni. A PrEP heteroszexuális férfiak és nők esetében is hatásos. Ha nem jött létre a gyógyszer által kifejtett védelem, akkor az azért történt, mert a résztvevők a PrEP-et nem rendszeresen szedték be.

5. Milyen hatékonysággal véd a PrEP?

A 2015-ben végzett „Ipergay” és „PROUD” PrEP-pel kapcsolatos tanulmányok meleg férfiak esetében a HIV-átadás kockázatának 86%-os csökkenését igazolták (az előbbi vizsgálat az eseti, az utóbbi a rendszeres PrEP szedést vizsgálta). Az újabb vizsgálatok az Egyesült Királyságban és Franciaországban rendszeres szedés melett 90%-ot meghaladó hatékonyságot igazolnak. Ez azt jelenti, hogy a PrEP-et szedő férfiak nagyjából tizedénél alakult ki fertőzés, amely a PrEP nélkül is jelen lett volna. A PrEP ezzel az eredménnyel az óvszerhez hasonlóan magas védelmet nyújt a HIV-vel szemben. A hatékonyság szempontjából a rendszeres, illetve megfelelő időben beszedés a döntő, ezért a PrEP nem megfelelő kezelési módszer azoknál, akiknél a gyógyszer fegyelmezett beszedése nehézséget okoz.

6. A PrEP más szexuális úton terjedő betegségek ellen is véd?

Nem. A szifilisz, tripper, klamídia és más fertőzések ellen a PrEP nem nyújt védelmet. Továbbra is az óvszer a legjobb megoldás, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket.

7. Hogyan kell szedni a PrEP-et?

A gyógyszer szedésének két formája van. Rendszeres PrEP esetén naponta egy tablettát kell bevenni. Ezt a módszert azoknál alkalmazzák, akik gyakran vannak kitéve a HIV-vel való megfertőződés kockázatának. Az eseti PrEP-kezelés során a páciens csak néhány napig szedi a gyógyszert, például csoportszexet vagy bulizást megelőzően, ha körülbelül tudja az aktus időpontját. A közösülés előtt egy nappal, de legkésőbb két órával két tablettát kell bevenni. Ezután napi egy tablettát kell bevenni, egészen az utolsó közösülés utáni második napig. Mindkét kezelés során feltétlenül szükséges a rendszeres orvosi vizsgálat és HIV-szűrés.

8. Mik a lehetséges mellékhatások?

A legtöbben jól reagálnak az emtricitabin/tenofovirra, és legfeljebb enyhe mellékhatásokat tapasztalnak. Egyesek hányingerre, hasmenésre, fejfájásra, hasi és ízületi fájdalomra, továbbá kimerültségre és alvászavarokra panaszkodtak. Az emtricitabin/tenofovir tartós szedése során a vesefunkció romlik, de ez a gyógyszer elhagyása után normalizálódik. Az egészséges emberek számára ez nem jelent problémát, de ki az, aki tisztában van veséi állapotával? Emiatt kell a PrEP szedésének megkezdése előtt, valamint a szedés alatt évente vérvizsgálattal ellenőrizni a vesefunkciót. Vesebetegségben szenvedőknek a PrEP csak szoros ellenőrzés mellett adható.

9. Miért szükséges a rendszeres HIV-szűrés?

Ha a PrEP-et nem megfelelően alkalmazzák, az HIV-fertőzéshez vezethet. Amennyiben a fertőzést nem állapítják meg időben, a HIV rezisztenssé (ellenállóvá) válhat az emtricitabin/tenofovirral szemben. A gyógyszer ekkor a HIV-fertőzés kezelésére többé már nem alkalmazható. Fontos, hogy az érintettek a PrEP szedésének megkezdése előtt közvetlenül, valamint a kezelés alatt félévente-évente vegyenek részt HIV-szűrésen.

10. Milyen kockázatai vannak még a gyógyszernek?

A PrEP szedésének megkezdése előtt az egyénen hepatitis B vizsgálatot kell végezni (és adott esetben védőoltást kell beadni neki). Az emtricitabin/tenofovir hepatitis B-re is hatásos, és ha az egyén abbahagyja a PrEP szedését, akkor a májgyulladás újra fellángolhat.

11. Hogyan juthatok hozzá a PrEP-hez?

Az emtricitabin/tenofovir az Európai Unióban centralizált forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik, amely kiterjed a PrEP keretében történő alkalmazásra is, így tehát a PrEP Magyarországon is engedélyezett. A PrEP felírására a HIV-kezelés területén tapasztalattal rendelkező orvosok jogosultak, a PrEP-et tehát a HIV-vel élők gondozását végző egészségügyi szolgáltatóknál (Szent László Kórház, Pécsi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája, Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórháza, Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórháza), valamint a Belvárosi Orvosi Centrumban lehet feliratni.

A PrEP célú használatot jelenleg a magyar társadalombiztosítás jelenleg még nem támogatja, így a készítményért teljes árat kell fizetni. Annak nincs akadálya, hogy a magyar receptet külföldi gyógyszertárban, vagy külföldi beszerzést is vállaló magyar gyógyszertában ennél olcsóbban szerezze be valaki. A PrEP beszerzésének más módja, pl. a feketepiacról történő beszerzése kockázatos lehet.

14. Miért a PrEP, ha óvszer is van?

Az óvszer továbbra is a HIV elleni védelem egyik legfontosabb, de nem egyetlen eszköze. Azonnal alkalmazható, kedvező árú és más szexuális úton terjedő fertőzések kockázatát is csökkenti. A PrEP azok számára nyújt lehetőséget, akiknek nehezükre esik az óvszer használata, vagy nem akarnak óvszert használni. Egyes férfiaknál az óvszer például merevedési zavarokat okoz, vagy a megfertőződéstől való félelem miatt képtelenek nyugodt szexuális életet élni. Az ő esetükben segíthet a PrEP abban, hogy HIV-negatívak maradjanak.

15. Miért áll ki emellett a téma mellett a Háttér Társaság?

A tanulmányok azt mutatják, hogy a PrEP hatásos. Azt valljuk, hogy ami megóvhatja az embereket a HIV-fertőzéstől, azt használnunk is kell – ezt szeretnénk elérni. Emellett vannak olyan emberek, akik saját magukon kísérleteznek a kezeléssel, és ezzel jelentős kockázatoknak teszik ki magukat. Emiatt szeretnénk elérni, hogy a PrEP Magyarországon is orvosi felügyelet mellett, biztonságos módon elérhető legyen. 

 

A jelen dokumentum a Deutsche AIDS Hilfe kiadványa alapján készült. A magyar változat elkészítésében közreműködtek: Bereczky Tamás, Dr. Tamási Béla.

Témák