Tévhitek (és a tények...) | Háttér Társaság

Tévhitek (és a tények...)

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS

Az alábbiakban néhány gyakori tévhitet szedtünk össze a HIV/AIDS-cel kapcsolatban, és leírjuk valójában mi az igazság. 

Egy HIV-vel élő ember környezetében veszélyes élni.

Kézfogással, tömegközlekedési eszközök fogantyúinak érintésével, közös evő- és ivóeszközhasználattal, tüsszentéssel, uszodavízzel, törülközővel, fogkefével, üdvözlő puszival, szappannal, WC-ülőkével, piszoárból visszafröccsenő cseppel a HIV nem terjed! A vírus roppant sérülékeny: hamar kihűl, beszárad, megfelelő dózis is „szükséges feltétele” a fertőződésnek. Ép bőrfelületen, nyálkahártyán pedig nem tud áthatolni. Sok olyan pár él Magyarországon - és szerte a világban – ahol HIV-vel élő embernek nem fertőzött a párja. Ez is mutatja: megfelelő magatartással megelőzhető a fertőződés.

Nincs semmi bajom, megúsztam, egészséges vagyok.

Erre a megállapításra csak egy negatív HIV-teszt birtokában juthatsz - feltéve, hogy a szűrésre nem az ablakperiódusban (a kockázatos magatartást követő 2-4 hétben) került sor.

Félek vízparton nyaralni, mert megcsíp a szúnyog valakit, aztán rámszáll…

Szúnyogcsípéssel, kullancs átmászással, bolhacsípéssel a HIV nem terjed.

A kutyám mindenfélét összeszed, aztán nyalogatna össze-vissza.

A HIV csak emberek között terjed, sem macskától, sem kutyától, sem patkánytól nem kapható el.  A macska AIDS-nek semmi köze az embereket megtámadó betegséghez, csak az immunrendszerre gyakorolt hatása miatt azonos a neve.

Nem szabad csókolózni, mert elkaphatod.

Nyállal a HIV nem terjed! Egy HIV-vel élő ember minden testnedve tartalmazhat ugyan vírust, de fertőzésre alkalmas mennyiséget csak a vér, az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej hordoz. Ha viszont rendszeresen vérzik az ínyed – észreveszed fogmosáskor – kezeltesd, mert ez növeli a megfertőződés kockázatát!

Egy HIV-vel élő emberen látszik, hogy beteg. Akit megismertem, nem lehet veszélyes, mert ad magára, jól néz ki.

Ez annyira nem igaz, hogy évekig maguk a fertőzöttek sem veszik észre fertőzöttségüket. Semmilyen tünetük nincs, egészségesnek hiszik magukat, és közben megfertőzhetik partnereiket. A HIV-vel élők immunrendszere csak évek alatt romlik le, állapotukra nem ritkán csak valamilyen betegség megjelenése figyelmeztet, ekkorra azonban életesélyeik már jelentősen csökkennek. Ezért fontos HIV-szűrésekre járni! Egy idejében feltárt fertőzés szemmel tartható, az idejében elkezdett kezelés pedig hosszú időre kitolja a tünetmentes állapot határait. Egy gyógyszeres kezelést kapó HIV-vel élő ember nem beteg: dolgozik, éli mindennapjait, tünetei nincsenek, betegállományba sem veszik. 

A tartós kapcsolat megvéd a fertőzéstől.

Ez igaz. De csak akkor, ha mindkét fél hűséges, és senki sem kalandozik titokban. Ezt a hűséget azonban még válási statisztikáink is megkérdőjelezik… 

Ő még szűz, nem feküdt még le senkivel.

És ha intravénás droghasználó? Vagy pettingelt már, és szopásnál, nyalásnál nem volt óvatos? Vagy ugyanazzal a tűvel szúrta át haverja mindkettejük fülét az új piercinghez?

Már fertőzött vagyok, minek védekeznék? Van ettől még rosszabb?

Igen, van. Megfertőzhetsz másokat is. Felülfertőződhetsz más vírustörzzsel/mutációval, amire már nem hat a gyógyszered. Elkaphatsz más fertőzéseket (trippert, szifiliszt stb.) is, az ezek által keltett gyulladás lecsökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát, és felgyorsíthatja a vírus elszaporodást.

Gumival szeretkezni olyan, mint zokniban lábat mosni.

Ez igaz volt talán az ántivilág traktorgumi óvszereire: a maiak viszont kényelmesek, testérzést adnak, méret- feladat- és ízválasztékot kínálnak. A gumióvszernek nincsenek mellékhatásai: használatába még senki sem halt bele, az AIDS-nek viszont a világon már milliós
nagyságrendű halálos áldozata van. (Ráadásul a botrány is kisebb egy félrelépés esetén… ha használtál gumit.)

Nem vagyok homoszexuális, tehát nem fenyeget veszély.

A HIV mindenkit fenyeget, aki védekezés nélkül szexel, vagy közös tűvel drogozik. Afrika Szaharától délre fekvő területein a heteroszexuális aktus során fertőzöttek adják a HIV-vel élők zömét, a volt Szovjetunió utódállamaiban pedig az intravénás droghasználók.

A partneremnek van papírja, hogy negatív.

Senkinek sincs papírja a pillanatnyi állapotáról. A HIV-teszt azt mutatja, hogy a vérvételt megelőző 2-12 héttel korábban fertőzött volt-e, akiről a papír kiállították. Jó, tudni: egy HIV-vel élő személy fertőződésének első hat hetében a legfertőzőképesebb!

A mosakodás szex után megvéd a fertőződéstől.

Ártani nem árt. A szappan, a kamillatea, a hideg vizes borogatás sok mindenre jó, de a vérkeringésbe jutott vírus ellen hatástalan.

Aktív vagyok, nem fenyeget veszély.

A passzív, befogadó fél valóban nagyobb veszélynek kitett: a statisztikák szerint 1,7- 4-szer akkor az esélye a megfertőződésnek. Valódi biztonságot azonban csak az óvszer adhat, a hímvesszőn is keletkezhetnek olyan horzsolódások, harapás okozta sebek, amelyeken keresztül ő is megfertőződhet. 

Félek, mert rám tüsszentettek…

Tüsszentés, köhögés, széklet, vizelet, nyál, izzadtság, fülzsír, közös evőeszköz, kilincs, WC-ülőke stb. által nem terjed a HIV. 

Nem kaphatok HIV-fertőzést, mert olyan vitaminokat szedek, amelyek megvédenek mindentől.

A vitaminok valóban segíthetnek a megfelelő bőrhám, az egészséges nyálkahártya megtartásában, de valódi védelmet nem biztosítanak, a vitaminok is csak addig védenek meg a HIV-től, amíg HIV-negatív partnerrel szexelsz.

Témák