Óvszerautomata program | Háttér Társaság

Óvszerautomata program

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS, óvszer

Mind a hazai, mind a külföldi kutatások azt mutatják, hogy az ismerethiány és a pszichológiai tényezők mellett a biztonságosabb szexuális magatartás elterjedésének legnagyobb akadálya az óvszerhez való hozzájutás nehézsége. A kockázatos szexuális gyakorlatot folytató férfiak nagy része azt állította, hogy nem engedheti meg magának az óvszer vásárlását, ezért az óvszer ingyen vagy alacsony költségen való terjesztése meghatározó fontossággal bír az LMBTQI-közösségen belül végzett HIV/AIDS-prevencióban.

Ezért indítottuk el 2003-ban a Nemzeti Népegészségügyi Program (NNP) támogatásával óvszerautomata programunkat, amelynek keretében fővárosi és vidéki LMBTQI embereket megcélzó szórakozóhelyeken helyeztünk ki automatákat, amelyek segítségével szociális áron (jelenleg: 50 Ft) juthatnak óvszerhez és síkosítóhoz a közösség tagjai. A program hosszú távú célja, hogy az LMBTQI közösségen belül növekedjék azoknak a száma, akik a szexuális érintkezés során rendszeresen használnak óvszert, hogy az óvszerhasználat egyre erőteljesebb normává váljon a közösség tagjai számára.

Jelenleg az alábbi szórakozóhelyeken működnek automatáink: 

Az automatákat a szórakozóhelyekkel kötött együttműködési megállapodás keretében működtetjük, untántöltésükről az egyesület önkéntesei gondoskodnak.

Óvszerautomata programunk állami támogatása 2013-ban megszűnt, azóta adományokkal próbáljuk előteremteni a működéshez szükséges költségeket. Ha te is fontosnak tartod a program további működését, adományoddal támogasd egyesületünk munkáját.

A program örömmel veszi óvszer- és síkosítógyártással vagy -forgalmazással foglalkozó cégek természetbeni felajánlásait is.

Online adományozás

Témák