Budapesti Esély program | Háttér Társaság

Budapesti Esély program

Kulcsszavak: 
HIV/STI program, kutatás

Budapesti Esély MSM (2003-2005)

2003 januárjától tovább folytattuk a "Social Network"-ről "Budapesti Esély"-re átkeresztelt prevenciós kutatóprogramunkat a milwaukee-i orvosegyetem AIDS-intervenciós kutatási központjával (Center for AIDS Intervention Research - Medical College of Wisconsin; Milwaukee, USA - CAIR), ill. az MTA Szociológiai Kutatóintézetével, amely a SOTE Közegészségtani Intézetének szerepét vette át a projektben. A 2003-2005 között zajló első etap a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakra (men who have sex with men, MSM) fókuszált.

A munka első fázisaként a fővárosi meleg szórakozó- és ismerkedőhelyek (bárok, fürdők, köztéri ismerkedőhelyek, videóshopok) mindennapos működéséről, vendégköréről szereztünk tapasztalatokat. 2003 tavaszán a kiválasztott helyszíneken sikeresen toboroztunk 26 baráti kört, több mint 120 személyt. Egy szociometriai teszt segítségével meghatároztuk a baráti kör véleményformáló személyét, az ún. indexet. Kérdőíves interjú segítségével felmértük a csoporttagok HIV/AIDS-prevenciós tudásszintjét, ill. a biztonságosabb szexszel és óvszerhasználattal kapcsolatos attitűdjét. Szeptembertől behívtuk a kutatásban résztvevőket bőrgyógyászati szakrendelésre, ahol az alábbi négy nemi betegség szűrésén vehettek részt: chlamydia, gonorrhea, syphillis és trichomonas. A szűrések önkéntes beleegyezés alapján folytak. Lehetővé tettük a HIV-szűrő vizsgálatot is azok számára, akik azt kérték. A szűrővizsgálatokat, ill. a kérdőíves interjúkat még két alkalommal ismételtük meg félévenként.

A szűrővizsgálatokkal párhuzamosan a rizikótényezők figyelembevételével kiválasztott 10 csoport index-személyének tartottunk képzést egy kilencüléses tréningsorozat keretében. Ennek célja volt többek között a HIV-fertőzéssel kapcsolatos helyes információk átadása, az óvszerhasználattal és a biztonságosabb szexszel kapcsolatos pozitív attitűd megteremtése, valamint ezek hatékony kommunikációjának elősegítése a baráti kör tagjai számára. A két tréner, Cseke István és Szabó Ferenc orosz és bolgár szakemberekkel közösen szeptemberben egy felkészítő képzésen vettek részt Szentpéterváron. A program magyarországi vezetője dr. Takács Judit (MTA Szociológai Kutatóintézete), koordinátora pedig Mocsonaki László volt. A legutolsó utánkövető interjúk és vizsgálatok 2004. szeptember és november között zajlottak.

Budapesti Esély YHA (2004-2006)

A Budapesti Esély programot 2004. elejétől kiterjesztettük heteroszexuális diszkólátogató fiatalokra (young heterosexual adults, YHA). 34 baráti kört rekrutáltunk, amelyhez közel 190 heteroszexuális fiatal tartozik. A rekrutálás mellett elkészítettük az interjúkat és a projektben résztvevő fiatalok STD vizsgálatát is elvégeztük a Schöpf-Mérei Kórház ambulanciáján.

2004. februárban elkezdődött és közel 200 budapesti diszkólátogató fiatalt érintő kutatás és intervenciós program befejező lépéseként 2005. október és 2006. április között a kontrollcsoport véleményformáló személyei (indexei) is részt vettek ugyanazon képzésben, mint az intervenciós csoport indexei.

Az intervenciós kutatásban az MTA Szociológiai Kutatóintézete, valamint a Wisconsin-i Orvosegyetem AIDS-prevenciós Kutatási Központja (CAIR) szakmai irányításával vettünk részt.

Budapesti Esély II. (2006-2011)

A Budapesti Esély program keretében 2006 márciusa és júniusa között a székesfehérvári Atlasz Sörözőben szervezett melegdiszkóban, illetve a Cave diszkóban a "hólabda-módszer" segítségével megszólítottunk több mint 80 meleg fiatalt, akik a helyi közösségben szerteágazó és intenzív kapcsolatokkal rendelkeztek. A fiatal közvetlen baráti körét és azok barátait hívtuk be a programba, majd így haladtunk tovább azok barátainak a megszólításával. Interjút készítettünk velük a biztonságosabb szexszel kapcsolatos ismereteikről, a biztonságosabb szexhez való viszonyukról, valamint a szexuális életükről. A kísérleti projekt előkészítése volt a CAIR 2006. második felében benyújtott pályázatának, amely megalapozott egy újabb 5 éves együttműködést.

Együttműködő partnerek:

  • Center for AIDS Intervention Research (CAIR) - Medical College of Wisconsin
    Jeffery A. Kelly, Yuri A. Amirkhanian
  • MTA - Szociológiai Kutatóintézete
    dr. Takács Judit
  • Háttér Társaság
    Cseke István, Kis Márta, Mocsonaki László, Szabó Ferenc, Sziráki Richárd

Témák