EMIS kutatás | Háttér Társaság

EMIS kutatás

Kulcsszavak: 
HIV/STI program, kutatás

A HIV és más szexuális úton terjedő fertőzések megelőzését célzó programok tervezéséhez és hatékonyságuk méréséhez elengedhetetlen, hogy részletes adatokkal rendelkezzünk a fertőzési kockázatnak különösen kitetett, férfiakkal szexuális kapcsolatba kerülő férfiak (men who have sex with men, MSM) szexuális szokásairól, HIV-vel kapcsolatos tudásáról, szűrésekkel és az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos tapasztalatairól.

Az EMIS (European MSM Internet Survey) kutatás célja ezen adatok tudományos igényességű gyűjtése Európa országaiban. A kutatást alkalomról alkalomra egy  nemzetközi kutatóintézetekből álló konzorcium végzi a németországi Robert Koch Intézet vezetésével, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) részvételével.

A kutatás honlapja: 

https://www.emis-project.eu/emis-2024/

EMIS 2010

A kérdőív 25 nyelven, többek között magyarul is, elérhető volt Európa 35 országában 2010. június 4. és augusztus 31. között, online önkitöltős formában. Az érintettek a kérdőívről internetes közösségi és ismerkedős oldalakon, illetve LMBTQI témájú weboldalakon elhelyezett hirdetések és személyes üzenetek révén értesültek. 

A kérdőívet több mint 180 ezren töltötték ki, ezzel ez volt minden idők legnagyobb elemszámú szexuális kisebbségeket megcélzó kutatása. A kutatás részletes eredményeit egy 217 oldalas összehasonlító tanulmányban tették közzé. A legfontosabb eredményekről rövid magyar nyelvű összefoglaló is készült.

EMIS 2017

A kérdőív alapkérdései a 2010-es kérdőívhez képest változatlanok voltak, így lehetővé tették az időbeli összehasonlítást. A kérdőívben ugyanakkor szerepeltek olyan új kérdések is, amelyek a HIV és más szexuális úton terjedő betegségek terén zajló változásokat tükrözik, mint például a PrEP-hez való hozzáférés. Az adatfelvétel 2017 októberében indult, az első adatok közzétételére 2018 során került sor.

EMIS 2024 

Hét év elteltével ismét megrendezésre kerül a kérdőív kitöltése. A magyar partner ismét a Háttér Társaság.

Témák