EMIS kutatás | Háttér Társaság

EMIS kutatás

Kulcsszavak: 
HIV/AIDS, kutatás

A HIV/AIDS és más szexuális úton terjedő betegségek megelőzését célzó programok tervezéséhez és hatékonyságuk méréséhez elengedhetetlen, hogy részletes adatokkal rendelkezzünk a fertőzési kockázatnak különösen kitetett, férfiakkal szexuális kapcsolatba kerülő férfiak (men who have sex with men, MSM) szexuális szokásairól, HIV/AIDS-cel kapcsolatos tudásáról, szűrésekkel és az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos tapasztalatairól. Az EMIS (European MSM Internet Survey) kutatás célja ezen adatok tudományos igényességű gyűjtése Európa országaiban.

A kutatást egy nemzetközi kutatóintézetekből álló konzorcium végzi a németországi Robert Koch Intézet vezetésével, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) részvételével. A magyar partner 2010-ben a Háttér Társaság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) volt, 2017-ben a Háttér Társaság.

EMIS 2010

Az EMIS kutatás felvételére először 2010-ben került sor. A kérdőív 25 nyelven, többek között magyarul is, elérhető volt Európa 35 országában 2010. június 4. és augusztus 31. között, online önkitöltős formában. Az érintettek a kérdőívről internetes közösségi és ismerkedős oldalakon, illetve LMBTQI témájú weboldalakon elhelyezett hirdetések és személyes üzenetek révén értesültek. 

A kérdőívet több mint 180 ezren töltötték ki, ezzel ez volt minden idők legnagyobb elemszámú szexuális kisebbségeket megcélzó kutatása. A kutatás részletes eredményeit egy 217 oldalas összehasonlító tanulmányban tetté közzé. A legfontosabb eredményekről rövid magyar nyelvű összefoglaló is készült. 

A kutatás honlapja: emis-project.eu

EMIS 2017

2017 őszén az EMIS kutatás megismétlésére kerül sor. A kérdőív alapkérdései változatlanok, így lehetővé teszik az időbeni összehasonlítást. A kérdőívben ugyanakkor szerepelnek olyan új kérdések is, amelyek a HIV/AIDS és szexuális úton terjedő betegségek terén zajló változásokat tükrözik, így pl. a PrEP kezeléshez való hozzáférésre. Az adatfelvétel 2017 októberében indul, az első adatok közzétételére 2018 során fog sor kerülni. 

A kutatás honlapja: esticom.eu

A projektben magyar részről résztvevő szakemberek:

  • Mocsonaki László (közösségi szakértő, a Háttér Társaság HIV/AIDS programjának vezetője);
  • P. Tóth Tamás (adatgyűjtési szakértő, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa, a Háttér Társaság önkéntese).

Témák