POL Program | Háttér Társaság

POL Program

Kulcsszavak: 
HIV/STI program, kutatás

Egyesületünk HIV/AIDS programjának vezetője a milwaukee-i AIDS Intervenciós Kutatási Központ (CAIR) meghívására 2002. április 13-17. között Amszterdamban egy nemzetközi konferencián vett részt, ahol előadást tartott a Háttér HIV/AIDS-megelőzési tevékenységéről és a magyarországi helyzetről. A találkozó célja a POL (popular opinion leader: népszerű véleményformáló) projekt egyes országokban történő adaptációjának előkészítése volt. A programot az USA Nemzeti Mentálhigiénés Intézete támogatásával a CAIR dolgozta ki, és közel 90 civil szervezet adaptálta már Latin-Amerikában és Afrikában. Az amszterdami konferencián 15 kelet- és közép-európai ország HIV/AIDS-prevencióval foglalkozó civil szervezete ismerkedhetett meg a projekttel.

A POL projekt lényege, hogy nem egy baráti kör, hanem egy-egy meleg "színtér" (bár, klub, önsegítő csoport, szabadidős csoport stb.) véleményformáló tagjait kell felkészíteni négy ülés keretében helyes információ átadására és az attitűdök befolyásolására. A képzés a "social network" képzési protokolljához hasonló módon történik. A projekt finanszírozását az adaptáló szervezetnek kell előteremtenie. A CAIR munkatársai a képzési anyagokat, valamint a telefonos és internetes konzultációkat biztosítják.

Az Egészségügyi Minisztérium támogatásával 2003 elején megkezdtük a projekt bevezetését, amelynek segítségével nemcsak a vidéki LMBTQI-közösség tagjainak jól informáltságát növeltük, hanem a biztonságosabb szexszel kapcsolatos attitűdjének és viselkedésének megváltoztatását céloztuk meg.

2003 első felében a beavatkozás első szakaszaként helyzetfelmérést végeztünk az alábbi hat vidéki meleg szórakozóhelyen: Bujtosi Szabadidő Központ, Nyíregyháza; Piros Ász, Miskolc; Not Café, Szeged; Melegklub, Pécs; Roxy Night Club, Sopron; Cave Club, Székesfehérvár. A felmérés során a 2001. évi budapesti vizsgálat (Social Network Program, Center of AIDS Intervention Research, Medical College of Wisconsin) során alkalmazott kérdőíveket használtuk fel, így a kapott eredményeket össze tudtuk hasonlítani a budapesti vizsgálat eredményeivel. A kérdőívek önkéntes és anonim kitöltői mindenek előtt beleegyezési nyilatkozatot írtak alá, amelyben röviden ismertettük a vizsgálat lényegét is. A kérdőívek kitöltését vállalók 5-5 óvszerből és síkosítóból álló ajándékcsomagot kaptak az önkénteseinktől. A vidéki szórakozóhelyek felkeresésekor minden alkalommal AIDS megelőzéssel foglalkozó kiadványokat ill. a meleg civil világot és annak tevékenységeit, szolgáltatásait bemutató szóróanyagokat vittünk magunkkal. Összesen 220 db kérdőívet sikerült kitöltetnünk az alábbi megoszlásban (városok szerint): Nyíregyháza 60 db; Szeged 44 db; Miskolc 19 db; Pécs 31 db Sopron 41 db; Székesfehérvár 25 db. A kérdőívek feldolgozását dr. Takács Judit szociológus (MTA Szociológiai Kutatóintézete) és Bartha Attila készítették el. (Lásd: Kutatások)

A vidéki kutatás eredményeinek figyelembevételével és a Nemzeti Népegészségügyi Program támogatásával 2004. március és 2005. február között négy városban (Nyíregyháza, Debrecen, Szeged, Pécs) kezdtük el a POL projekt második szakaszát, amely 5 alkalomból álló tréningsorozatot jelentett. Egy-egy találkozó időtartama 6 óra. 2005-ben Székesfehérváron, folytattuk a tréning-sorozatunkat. Az LMBTQI közösség által látogatott Cave szórakozóhelyen történt a tréning résztvevőinek interjúzása. A meleg bulik egyik szervezőjét, Istvánt bíztuk meg a terepkoordinátori feladatokkal. Tavasz és kora nyár folyamán itt is megtartottuk az öt alkalmas tréningsorozatot. 2006 első felében a kérdőíves felmérést megismételtük, hogy beavatkozásunk hatásfokát értékelni tudjuk.

Együttműködő partnerek

 • Háttér Társaság
  Cseke István, Kis Márta, Mocsonaki László, Szabó Ferenc
 • Nemzeti Népegészségügyi Program
 • Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet
 • MTA - Szociológiai Kutatóintézete
  dr. Takács Judit
 • Center for AIDS Intervention Research (CAIR) - Medical College of Wisconsin
  Jeffery A. Kelly, Yuri A. Amirkhanian
 • Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon, Nyíregyháza, Debrecen
 • Dél-Alföldi Meleg Baráti Kör, Szeged
 • Vámpírtanya, Pécs
 • Cave DISCO, Székesfehérvár

Témák