Pozitív Szemmel - A HIV-vel élők aktivizálása | Háttér Társaság

Pozitív Szemmel - A HIV-vel élők aktivizálása

[node:title]

 

A hivatalos statisztikák szerint Magyarországon jelenleg több mint 3000 HIV-fertőzött él, de számukat a szakértők a szűrések alacsony száma miatt két-háromszorosára teszik. A HIV-vel élők legtöbbször titokban tartják státuszukat családtagjaik, barataik, partnereik előtt; nem jutnak megfelelő társas támogatáshoz, gyakran érzik magukat magányosnak. 

Hiányoznak azok a HIV-vel élő emberek, akik a nyilvánosságban is kiállnak a közösség helyzetének javításáért. A HIV-vel élők láthatatlansága hozzájárul az őket érő előítéletek és stigma fennmaradásához mind a szakemberek, mind a szélesebb társadalom körében.

Ezen problémák orvoslása érdekében a Háttér Társaság 2018. júliusa és 2019. decembere között a magyarországi HIV-vel élő embereket megcélzó projektet hajtott végre.

A projekt keretében sor került egy kérdőíves és interjús kutatásra a HIV-vel élő emberek helyzetének, szükségleteinek megismerésére; létrejött az azóta is kétheti rendszerességgel elérhető Pozitív Szemmel elnevezésű sorstárs segítő csoport; és a HIV Segítő Szolgálat néven működő peer-to-peer tanácsadó szolgáltatás.

A projektet a ViiV Healthcare Positive Action Europe programja 24 843 euróval támogatta.

 

ViiV HealthcarePositive Action Europe
 

Témák