Social Network program | Háttér Társaság

Social Network program

Kulcsszavak: 
HIV/STI program

2002 első félévében a Milwaukee-i Orvosi Egyetem AIDS-Intervenciós Kutatási Központja (Medical College of Wisconsin; Center for AIDS Intervention Network - CAIR; Milwaukee, USA) támogatásával és a SOTE Közegészségtani Intézetével közösen folytatott "Social Network"("társas háló") projekt részeként egy hatüléses tréningsorozat tartottunk. A projekt központi részét a képzés képezte.

A budapesti meleg szórakozóhelyeken választottunk ki baráti társaságokat (hét csoportot), és szociometriai felmérés segítségével meghatároztuk a csoport központi, véleményformáló tagját (az ún. index-személyt), valamint kérdőíves interjúval felmértük a baráti kör tagjainak HIV/AIDS-prevencióval kapcsolatos tudásszintjét, biztonságosabb szexre vonatkozó attitűdjét. Ezt követően az index-személyeket egy hatüléses tréningsorozat keretében készítettük fel a HIV-fertőzéssel kapcsolatos helyes információk átadására; az ehhez szükséges kommunikációs készségek fejlesztésére; kockázatcsökkentési célok kitűzésére és a kockázatcsökkentési akadályok kezelésére, valamint a biztonságosabb szexszel és az óvszerhasználattal kapcsolatos pozitív attitűd megteremtésére. Az index-személyek a képzés ideje alatt rendszeresen beszélgettek a baráti kör tagjaival a HIV/AIDS-megelőzésről - a képzés vezetőinek támogató kontrollja mellett. A képzés befejezését követően három hónappal egy ún. utánkövető vizsgálat keretében ismét megnéztük a baráti kör tagjai tudásszintjének és a biztonságosabb szexszel kapcsolatos attitűdjének a változását.

A tréninget Cseke István (Háttér Társaság) és dr. Forrai Judit (SOTE; Szexedukációs Alapítvány) vezette. A projekt magyarországi koordinátora dr. Csépe Péter (SOTE; Medicello Bt.) volt. A nemzetközi program vezetői: Jeffrey A.Kelly pszichológus (a CAIR igazgatója) ésYuri A. Amirkhanian szociológus (CAIR; Szentpétervári Állami Egyetem).

A projekt magyarországi bevezetését az USA Nemzeti Mentálhigiénés Intézete és a Nemzeti Egészségügyi Intézete támogatta.

Együttműködő partnerek:

  • Center for AIDS Intervention Research (CAIR) - Medical College of Wisconsin
    Jeffery A. Kelly, Yuri A. Amirkhanian
  • Semmelweis Egyetem - Közegészségtani Intézet
    dr. Csépe Péter, dr. Forrai Judit
  • Háttér Társaság
    Cseke István, Kis Márta, Mocsonaki László

Témák