4 tipp és 20 eredmény | Háttér Társaság

4 tipp és 20 eredmény

4 tipp és 20 eredmény

Az ünnepek között lehetőségünk van arra, hogy végiggondoljuk, mit is értünk el az elmúlt évben, és mit fogunk másképp csinálni a következőben. Mi is számvetést végeztünk, és összegyűjtöttük idei eredményeinkből azt a huszat, amelyekre a legbüszkébbek vagyunk.

Az év során ugyanakkor fájdalmasan egyértelművé vált számunkra, hogy egyre kevesebb pályázati lehetőségünk van, és így a működésünk is veszélybe kerülhet. Szeretnénk továbbra is ingyenesen biztosítani a jogsegély- és lelkisegély-szolgálatunkat, hogy valóban mindenki számára elérhetőek legyünk. Ehhez a te segítségedre is szükségünk van!

Négy olyan lehetőséget gyűjtöttünk össze, amivel te is támogathatod az LMBTQI közösségért végzett munkánkat. Ezeket az oldal alján találod. 

 

2018-as eredményeink:

 1. Az Egyenlő Bánásmód Hatósággal és a bírósággal is kimondattuk, hogy az LMBTQI közösségeknek helye van a Debreceni Egyetemen, az Új Nemzedék közösségi terekben és a MoM Sport Uszodában is.

 2. Elértük, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala helyesen értelmezze a jogszabályokat, és így az örökbefogadó azonos nemű párok bármely tagjának járjon a GYED.

 3. Bírósággal mondattuk ki, hogy a külföldön kötött azonos neműek közötti házasságokat Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni.

 4. Kiadványt állítottunk össze a transz emberek foglalkoztatási és munkahelyi hátrányos megkülönböztetéséről.

 5. Két közösségi napot szerveztünk a családon belüli elfogadásról, és elindítottuk a szülőknek szóló hatter.hu/lmbtqiagyerekem oldalt, és szülőknek szóló kiadványt tettünk közzé a családon belüli elfogadásról.

 6. Számos fővárosi és vidéki vetítésen mutattuk be az LMBTQI a gyerekem! című kisfilmünket.

 7. A Magyar LMBT Szövetséggel és a Transvanilla Transznemű Egyesülettel közösen árnyékjelentést készítettünk a magyar LMBTQI helyzetről az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának és az Európa Tanácsnak.

 8. Az Európai Bizottság megbízásából részt vettünk a közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszédet monitorozó projektben.

 9. Kutatást végeztünk a férfiakkal szexelő férfiak szexuális életéről.

 10. Több ezren vettek részt a “Nyisd ki a szád!” kampányunkban: 11 helyszínen 22 aktivistánk adott felivilágosítást arról, hogy mi a teendő, ha gyűlölet-bűncselekmény tanújává vagy áldozatává válsz.

 11. Gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak és az őket segítőknek szóló kiadványokat publikáltunk.

 12. 20 rendőr és 34 áldozatsegítő vett részt a kiadványok alaposabb megismertetését szolgáló képzéseinken.

 13. Munkahelyi képzéseket készítettünk elő az LMBTQI munkavállalókról; a januárban induló képzéssorozatra máris több cég HR-munkatársai bejelentkeztek.

 14. Hivatalossá vált, hogy már a HIV-vel élők érdekeit is képviseljük.

 15. Kutatást indítottunk a HIV-vel élők igényeinek felmérésére, hogy jobban tudjunk segíteni.

 16. Vitát szerveztünk a HIV-megelőzés új lehetőségéről; utánajártunk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél a HIV gyógyszeres megelőzése (PrEP) magyarországi engedélyeztetésének, sőt azt is kiderítettük, hogy az országban hol lehet hozzáférni.

 17. Vitát szerveztünk a család meghatározásáról szóló romániai referendumról.

 18. A Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat több mint 3000 hívást fogadott, és ismét elindította a lelki segítő képzést.

 19. Vándorkiállításra küldtük a Háttér Archívum Kádár korszakból megőrzött relikviáit.

 20. A Labrisz Leszbikus Egyesülettel közösen megszerveztük a hatodik LMBT Történeti Hónapot, aminek keretében 49 programon több, mint 1500 látogató vett részt.

Viszont még nincs vége az évnek! December 24-én délután Közösségi Karácsonyt tartunk az Aurórában az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói csoporttal és a Budapest Pride-dal közösen. 

Ha szeretnéd, hogy 2019-ben is folytathassuk, támogasd munkánkat!

Témák