Előbújás | Háttér Társaság

Előbújás

Előbújás

Az előbújás az a folyamat, amely során az ember felismeri, elfogadja, majd másokkal is megosztja, hogy a többségitől eltérő a szexuális irányultsága és/vagy a nemi identitása. Elő lehet bújni leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transzneműként, queerként vagy interszex emberként. 

Az előbújás nem egy kaptafára megy, azaz minden embernél más és más. Rájönni a szexuális irányultságunkra, nemi identitásunkra egyszerre lehet izgalmas és ijesztő is. Az átlagtól, a többségi társadalomtól való eltérés sok bizonytalanságot hívhat életre. Olyan kérdések merülhetnek fel benned, mint: normális vagyok? Rendben vagyok? Lehetek boldog? Élhetek teljes életet? 

LMBTQI embernek lenni teljesen természetes és normális dolog. Ma már szerencsére egyre nyíltabban beszélhetünk szexuális irányultságunkról, nemi identitásunkról, és sok példaképünk lehet boldog, teljes életet élő LMBTQI személyekben. Jordán Adél és Jodie Foster híres leszbikus nők, Sir Ian McKellen és Nádasdy Ádám híres meleg férfiak, biszexuális Angelina Jolie és Frank Ocean, transznemű férfi Fajt Alex és Elliot Page, híres transz nő Novák Angéla és Laverne Cox. Janelle Monáe híres nem-bináris személy. 

Az előbújás fogalmát néha tágabb értelemben is használják bármely olyan érzékeny személyes információ megosztására, amely mások számára nem egyértelmű: előbújhatsz például egy etnikai vagy vallási kisebbség tagjaként, fogyatékossággal élő vagy HIV-vel élő emberként is. (Billy Porter színész 2021-ben beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy HIV-vel él, Waliduda Dániel, HIV Segítő Szolgálatunk koordinátora számára is fontos, hogy életének erről a részéről is tudjon szabadon beszélni.) 

Ha már elfogadtad a szexuális irányultságodat, nemi identitásodat, akkor lehet, hogy ezt szeretnéd megosztani másokkal is. Sokan először a közeli barátaikat, családtagjaikat avatják be: hatalmas megkönnyebbülést jelenthet nem titkolozóni tovább szeretteink előtt. Teljesen normális, ha az előbújásod előtt izgulsz vagy stresszelsz, hiszen sok szempontot kell átgondolnod. Kinek mondjam el? Mikor mondjam el? Hogyan mondjam el? Mit fog majd szólni? 

A Budapest Pride útmutatója ezekre a kérdésekre ad választ. 

Ugrás a kiadványra!

Az előbújás pszichológiai vetületeiről itt olvashatsz bővebben.

Először érdemes olyan személynek előbújnod, akiben abszolút megbízol, és tudod, hogy nem fogja akaratodon kívül másnak továbbadni az információkat. Ha még nem mindenkinek bújtál elő a környezetedben, és szeretnéd ezt magad megtenni, ezt érdemes jelezned az illetőnek, nehogy véletlenül elszólja magát, mert azt feltételezi, hogy más barátaid, családtagjaid már tudnak róla. Az előbújás nem egyszeri esemény, ha új ismerősökre teszel szert, új környezetbe kerülsz, el kell döntened, hogy feléjük vállalod-e magad. Ez idővel egyre könnyebb lehet, hiszen gyakorlatot szerzel benne, mit, mikor, hogyan érdemes mondani, és minél biztonságosabb környezetet tudsz magadnak teremteni, annál egyszerűbb lesz saját magad elfogadása, felvállalása is.

Az előbújás nem fekete-fehér dolog, lehet hogy csak bizonyos személyek felé vagy csak bizonyos környezetben vállalod magad. Arra azonban érdemes tekintettel lenned, hogy tökéletesen nem tudod irányítani, mi történik az információval, amit valakivel megosztottál – az akaratod ellenére is kiderülhet, amivel bizonyos helyzetekben nehéz lehet megbirkózni..

Az előbújás nem csak egyéni, de közösségi szinten is fontos lépés, hiszen minél több ember bújik elő, annál több embernek lesz elsőkézből származó információja az LMBTQI emberekről. Ez hozzájárulhat az előítéletek oldásához. Ugyanakkor ne felejtsd: az előbújás fontos személyes döntés, csak te tudod eldönteni, mikor vagy kész rá. Ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak ebben, és te se nyomassz másokat arra, hogy bújjanak elő, ha arra még nincsenek felkészülve. Amennyiben valaki megosztott veled információt a szexuális irányultságáról vagy nemi identitásáról, azt az engedélye nélkül ne oszd meg másokkal: hagyd, hogy befolyása legyen a folyamat felett. 

Ha egy szeretted bújt elő neked, látogasd meg LMBTQI a gyerekem oldalunkat, ahol rokonoktól hallhatod, hogy mi zajlódott le bennük az előbújás hallatán, és más forrásokat is találhatsz, amelyek segítenek majd ebben a folyamatban. 

Információs és Lelkisegély Szolgálatunk az önelfogadás és előbújás témakörében is fogad hívásokat!

  • ingyenesen elérhető zöld szám mobilról és a legtöbb szolgáltatótól: 137-37
  • normál díjas vonalunk: +36 1 329 33 80
  • SKYPE mindennap 18-23 óráig: "segelyvonal"
  • Chat: https://lelkisegely.hatter.hu, hétfőn és szerdán 18-23 óráig
  • Email: lelkisegely@hatter.hu 

Személyes Segítő Szolgálatunk pedig 10-12 alkalmas segítő beszélgetéseket kínál önelfogadással vagy előbújással kapcsolatos, illetve életvezetési, kapcsolatteremtési, párkapcsolati, konfliktus- vagy stresszkezelési, vagy más, a Szolgálat LMBTQI profiljához kapcsolható lelki nehézségek esetén.

Bejelentkezem

Ha a HIV-státuszod kapcsán szeretnél támogatást kapni, HIV Segítő Szolgálatunk is rendelkezésedre áll, kéthetente pedig közösségi találkozókat tartunk irodánkban a Pozitív Szemmel Csoporttal. 

HIV Segítő Szolgálat

Pozitív szemmel csoport

A szexuális irányultság, nemi identitás és HIV-státusz különleges személyes adat, az hogy valakinek ezt elmondod, nem jogosítja fel őt arra, hogy másokkal is megossza azt. Ha szeretnéd, hogy ez az információ szélesebb körben ne derüljön ki, az előbújás során hívd fel a figyelmet rá, hogy kezeljék azt bizalmasan. A különleges személyes adat illetéktelenekkel történő megosztása jogsértés, ilyen esetekben Jogsegélyszolgálatunk tud segíteni. 

Jogsegély Szolgálat

Témák