Lelki egészség | Háttér Társaság

Lelki egészség

Lelki egészség

Stressz

Az LMBTQI közösség tagjait érő kiemelten magas stresszről számos kutatás tanúskodik. Ide kapcsolódik az úgynevezett kisebbségi stressz fogalma. A kisebbségi stressz a társadalom peremére szoruló kisebbségek tagjainak megemelkedett stressz szintjét takarja, amelyet elsőként az LMBTQI közösség tagjainál figyeltek meg a kutatók. A témában született vizsgálatok és elméletek mára számos tényezőt azonosítottak, amik magyarázhatják, hogy miért éri több stressz a kisebbségek tagjait. Az azonosított speciális stresszorok közt megkülönböztethetjük a negatív társadalmi attitűdöket (pl. homo- és transzfóbia, az LMBTQI identitások tabusítása és stigmatizálása, negatív sztereotípiák és előítéletek), az ellenséges jogi környezetet (pl. az LMBTQI embereket a pedofilokkal összemosó propagandatörvény vagy a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő 33-as paragrafus). További stresszfaktor lehet, ha a közvetlen környezet tagjai (pl. család, barátok, pedagógusok vagy orvosok) elutasító, bántó módon viszonyulnak az adott személy LMBTQI identitásához, illetve gyakori stresszor a különböző területeken (pl. munka, oktatás, egészségügy) tapasztalt diszkrimináció és a gyűlölet-bűncselekmények, de akár az is, ha valaki arról hall, hogy egy hozzá hasonló személyt vagy közeli ismerősét LMBTQI csoporttagsága miatt diszkrimináltak vagy bántalmaztak.

Mivel ez a megemelkedett, krónikus stressz hosszútávon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, nagyon fontos, hogy minél hatékonyabban tudjunk megküzdeni vele. A hatékony megküzdési módok közé tartozik, ha találunk legalább egy olyan barátot, ismerőst vagy rokont, aki megértéssel és elfogadással fordul felénk, és aki meghallgatja a nehézségeinket és támaszt nyújt, amikor szükségünk van rá, de az is jelentős segítség lehet, ha találunk egy olyan (akár LMBTQI emberekből álló) közösséget, akik értik és átérzik a nehézségeinket és együtt tudnak velünk örülni sikereinknek. A saját identitásunk és orientációnk felfedezése és önazonos megélése szintén olyan élmény, amely önmagában is hozzájárulhat a pszichés jóllétünkhöz, az önismereti út végig járása és a nehézségek leküzdése pedig büszkeséggel tölthet el minket, ami szintén fontos támogató tényező a mentális egészségben. Az LMBTQI közösség történelmének és a közösség jogaiért küzdő személyek ismerete szintén segítheti a közösséghez való odatartozás érzésének megerősítését, az ünneplésre és kapcsolódásra pedig a queer rendezvényeken és a Pride felvonuláson való részvétel is lehetőséget adhat. További megküzdési módszerekről és relaxációs gyakorlatokról itt olvashatsz részletesen.

Krízis

Amikor veszteség vagy trauma ér minket, krízisbe kerülünk: Ilyenkor gyakori, hogy azt érezzük, a kialakult helyzet megoldhatatlan, ami erős szorongással, félelemmel és zavarodottsággal jár együtt, és ilyenkor a korábban már bevált megküzdéseink sem működnek. Ha úgy érzed, kilátástalan és reménytelen a helyzet, amiben vagy, és a mindennapi teendőid elvégzése is komoly kihívást okoz, valószínű, hogy épp krízisben vagy. Ilyenkor a legfontosabb, hogy vedd komolyan a helyzetet, próbálj meg egy pillanatra lelassítani, és segítséget kérni valakitől, akiben megbízol. Ez a számodra fontos személy segíthet neked azzal, hogy jelen van melletted, illetve együtt végig gondolhatjátok, milyen pozitív, hatékony megküzdésekkel jutszhat túl a krízisen. Ha a helyzet megoldhatónak, kezelhetőnek tűnik, jó, ha gondolkoztok a gyakorlatias, racionális megoldásokon, de fontos, hogy ekkor se feledkezz meg az érzéseidről, a krízissel járó szorongás csökkentéséről és az elegendő pihenésről. Ha a krízishelyzet nem megoldható (pl. egy fontos személy elvesztése), akkora fő hangsúly a negatív érzések enyhítésére kerülhet. Ilyenkor sokat segít, ha végig gondolod, milyen kevés energiabefektetést igénylő, nem káros megküzdési módszereid vannak (pl. egy rövid séta, egy forró fürdő vagy egy jó beszélgetés valakivel, aki fontos számodra), és ha megpróbálod tudatosan elkerülni a negatív érzéseket enyhítő, de káros megküzdéseid (pl. szerhasználat, izoláció). Ha a krízis elhúzódik, és úgy érzed, egyedül nem tudsz megküzdeni vele, mindenképp keress fel egy szakembert, vagy a Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálatát. Ha öngyilkossággal kapcsolatos gondolataid vannak, hívd a 112-t, ilyenkor mentőt hívnak, és kórházi ellátás keretei között segítenek át a kritikus, életveszélyes időszakon.

Hol kaphatsz segítséget?

Információs és Lelkisegély Szolgálatunkat minden nap keresheted telefonon 18:00-23:00 között a 137/37-es számon, chaten hétfő-szerda-péntek 18:00-23:00-ig a lelkisegely.hatter.hu oldalon, illetve emailben a lelkisegely@hatter.hu címen. További lehetőségekről bővebben itt olvashatsz.

Témák