LMBTQI családtag, barát | Háttér Társaság

LMBTQI családtag, barát

LMBTQI családtag, barát

Hogyan gondoskodj magadról

Egy barátod vagy családtagod nemrég mesélt neked LMBTQI identitásáról? Ilyenkor előfordulhat, hogy hirtelen azt sem tudod, hogyan kellene reagálnod. Gyakori, hogy amikor hozzátartozóként először halljuk, hogy a szerettünk szexuális irányultsága vagy nemi identitása eltér attól, amit addig gondoltunk, meglepődünk vagy akár meg is ijedünk. Bár nagyon fontos, hogy biztosítsd szeretted a támogatásodról, és biztonságos teret teremts számára az érzései megosztásához, az is teljesen rendben van, ha először szükséged van egy kis időre, hogy magadban végiggondold, milyen érzések vannak benned az új információk kapcsán. Az is fontos, hogy találj valakit, akivel beszélgethetsz a nehéz érzéseidről. Budapesten minden hónap első csütörtökén találkozik az LMBTQI személyek szülei, hozzátartozói csoport, akikhez online is tudtok csatlakozni. További információt itt találhattok a témában.  

Ami az előbújást illeti, az ilyenkor megjelenő ijedtség érzése gyakran arról szól, hogy féltjük a szerettünket a homo- és transzfób megnyilvánulásoktól, a diszkriminációtól vagy gyűlölet-bűncselekményektől, de az is előfordul, hogy félelmünk az ismeretek hiányából és tévhitekből táplálkozik. Éppen ezért fontos, hogy ha valamiben bizonytalan vagy, kérdezd róla nyíltan, de nem bántó módon a szeretted, de fogadd el azt is, ha valamire még nem áll készen vagy nem szeretne válaszolni. Sokat segíthet az is, ha utánaolvasol a témának, ami a szeretted számára is jelzi, hogy fontos számodra, amit megosztott veled, és neked is segíthet a bizonytalanságaid eloszlatásában. Ha néhány fogalmat, kifejezést nem értesz, jobb, ha először a szerettedet kérdezed meg, hogy számára mit jelent az adott identitás, hogyan érti azt magára vonatkoztatva, így biztosan nem fogod félreérteni őt, de hasznos lehet, ha néhány alapfogalomnak te is utánanézel. Ebben segítségedre lehet alábbi kiadványunk. Ha a gyermeked bújt elő neked és úgy érzed, egyedül vagy ebben a helyzetben, az alábbi linken hallgathatod meg LMBTQI gyerekek szüleinek történeteit. 

Hogyan támogathatod LMBTQI szeretted

Előbújáskor a legtöbb ember fél az elutasítástól és sérülékenynek érzi magát, így ilyenkor nagyon fontos, hogy minél többször adjunk pozitív megerősítéseket és biztosítsuk a szerettünket arról, hogy bár még új nekünk, amit megosztott velünk, és lehet, hogy nem is értjük még teljesen, ő ugyanannyira fontos nekünk, mind előbújása előtt. Szintén fontos, hogy tudtára add, hogy tisztában vagy vele, hogy nagy bátorság kellett ahhoz, hogy megosszon veled valamit, amit ő valószínűleg már régóta tud és tart titokban, illetve, hogy megköszönd, hogy a bizalmába fogadott, hiszen az, hogy előbújt neked, valóban azt mutatja, bízik benned és abban, hogy elfogadod őt. Bár előfordulhat, hogy nagyon kíváncsi vagy, és annyira szeretnél segíteni, hogy legszívesebben most rögtön elterveznéd, hogyan fogod támogatni a szeretted és hogyan fogsz kiállni mellette, a legjobb, amit tehetsz, hogy türelmes vagy, és megvárod, amíg ő maga tudja neked megfogalmazni, hogy milyen formában van szüksége támogatásra, és hogy mi esne jól neki. Ha egy szeretted még nem bújt elő, de azt gyanítod, hogy LMBTQI, a legjobb, ha nem kezdesz el kérdezősködni, hiszen előfordulhat, hogy tévedsz, valamint az is, hogy ha érintett is, még nem áll készen arra, hogy ezt megossza veled. Az előbújásban segíthet, ha következetesen képviseled és kifejezed az LMBTQI emberek elfogadása és a sokszínűség ünneplése iránti elkötelezettséged, így szeretted biztos lehet abban, hogy ha neked szeretne előbújni, biztonságban lesz. Például ha tudsz arról, hogy fut olyan film, amelyben van LMBTQI karakter is, felajánlhatod, hogy nézzétek meg együtt; vagy ha egy nagyobb társas eseményen valaki bántó megjegyzéseket tesz vagy “vicceket” süt el az LMBTQI emberekről, akkor adjuk a tudtára egyet nem értésünket. 

Részletesen olvashatsz még a témáról a lelkisegély oldalunkon megjelent cikkben.

Témák