Arian Mirzarafie-Ahi (ACCEPT Romania) | Háttér Társaság

Arian Mirzarafie-Ahi (ACCEPT Romania)

Arian Mirzarafie-Ahi, egy román és brit állampolgársággal rendelkező transznemű férfi elsőként indított pert Romániában a hatóságok ellen, mivel azok nem voltak hajlandóak elismerni az Egyesült Királyságban bejegyzett férfi nevét és nemi identitását, holott még mindig EU-tagállamként kezelik az országot.  A pert, amely alapvető uniós jogi kérdéseket vetett fel, most a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága (EUB) elé terjesztették.

Az ACCEPT Románia, az LMBTQ+ jogok egyik vezető romániai nonprofit szervezete segít Ariannak abban, hogy ezt a mérföldkőnek számító jogi keresetet az EUB elé vigye, hogy új nemi identitását Romániában is elismerjék, a szabad mozgáshoz és állampolgársághoz való jogával összhangban.

Te is hasonló problémákkal küzdesz európai polgárként? Mi segíthetünk! Vedd fel a kapcsolatot a jogsegélyszolgálatunkkal a jogsegely@hatter.hu e-mail címen! 
 

A #JUSTEU kampány a JUST EU: egyenlőség és igazságszolgáltatás az LMBTI-polgárok számára stratégiai pereskedésen keresztül című nemzetközi projekt keretében valósul meg, amelyet Romániában, Magyarországon, Bulgáriában, Litvániában és Belgiumban hajtanak végre. A projekt keretében támogatják a stratégiai peres eljárások tervezésének koordinálására irányuló erőfeszítéseket ezekben az államokban, az ügyvédek és jogászok kapacitásának növelését nemzeti szinten, valamint az európai jogszabályoknak és az EUB joggyakorlatának való megfelelés nyomon követését az LMBTI személyek esetében. A projekt nem finanszíroz jogsegélyt és a stratégiai peres eljárások költségeit.

Forrás: Patrick Brăila & Veioza Studio.

Ezt a videót az Európai Unió Jogérvényesülés programja (2014-2020) finanszírozta.

A videó tartalma kizárólag a szerző nézeteit tükrözi, és kizárólag ő felel érte. Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a benne foglalt információk esetleges felhasználásáért.

Témák