Kiadványaink | Háttér Társaság

Kiadványaink

Ha nyomtatásban szeretnéd olvasni kiadványainkat, ezen az űrlapon rendelheted meg őket.

Bejegyzett élettársi kapcsolat. Útmutató meleg és leszbikus párok részére (2022)
Megjelent: 
2022. december

Gyakorlati útmutató meleg és leszbikus párok számára elérhető együttélési formák előnyeiről és hátrányairól, különös tekintettel a bejegyzett élettársi kapcsolatra. 

National Reports and Integrative Analytical Report on LGBTIQ+ children in  vulnerable contexts
Megjelent: 
2024. július

Nemzeti jelentések, és integratív elemző jelentés a kiszolgáltatott helyzetekben lévő LMBTIQ+ gyermekekről a projektben résztvevő országokban. A jelentés angol nyelven elérhető és letölthető.

LMBT Történeti Hónap 2024 programfüzet
Megjelent: 
2024. február

Idén már tizenkettedik alkalommal rendezzük meg az LMBT Történeti Hónapot, hogy felhívjuk a figyelmet az LMBTQI+ emberek történelmi, kulturális jelenlétére és jelentőségére. Partnerszervezeteinkkel együttműködve kereken negyven programot szervezünk: beszélgetéseket, előadásokat, filmvetítéseket, workshopokat, történelmi sétákat és egyéb rendezvényeket Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden, valamint online.

A tizenkettedik LMBT Történeti Hónap (2024) programfüzete.

LMBTQI könyvszemle 2023. IV. negyedév
Megjelent: 
2024. január

2019-ben új kiadványsorozatba kezdtünk. LMBTQI könyvszemle. A Háttér Archívum új szerzeményei címmel negyedévente számolunk be arról, milyen új kiadású és antikvár kötetekkel bővült a Háttér Archívum és Könyvtár állománya. A kiadvány 5. évfolyamának 4. száma a 2023. október és december között katalogizált kötetek főbb könyvészeti adatait és ismertetését tartalmazza, szerzői fotókkal kiegészítve. Az online folyóiratban ezúttal közel ötven kötet ismertetése kapott helyet.

Működtessünk LMBTQI szakmai szervezetet!
Megjelent: 
2023. december

Az útmutató összefoglalja a 2022-ben és 2023-ban a Sokszínű Egység projekt során nyomon követett négy szakmai szervezet tapasztalatait, melyek különböző hátterűek, ám közös elkötelezettség jellemzi őket az LMBTQI közösség mellett. A kiadvány három részre tagolódik: definiálja a szervezeteket és bemutatja működési modelleiket, felvillantja lehetséges tevékenységeiket, valamint interjúk tanulságai alapján áttekinti a szervezet létrehozásának és fenntartásának kihívásait.

LMBTQI könyvszemle 2023. III. negyedév
Megjelent: 
2023. november

2019-ben új kiadványsorozatba kezdtünk. LMBTQI könyvszemle. A Háttér Archívum új szerzeményei címmel negyedévente számolunk be arról, milyen új kiadású és antikvár kötetekkel bővült a Háttér Archívum és Könyvtár állománya. A kiadvány 5. évfolyamának 3. száma a 2023. július és szeptember között katalogizált kötetek főbb könyvészeti adatait és ismertetését tartalmazza, szerzői fotókkal kiegészítve. Az online folyóiratban ezúttal közel ötven kötet ismertetése kapott helyet.

Megjelent: 
2023. november

The Hungarian Parliament adopted Act LXXIX of 2021 on taking more severe action against pedophile offenders and amending certain acts for the protection of children on June 15, 2021. The law often referred to as the "propaganda law" bans on access of minors to any content that propagates or portrays divergence from self-identity corresponding to sex at birth, sex change or homosexuality.

Megjelent: 
2023. augusztus

A magyar Országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a pedofil elkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és egyes gyermekek védelmét szolgáló törvények módosításáról szóló 2021. évi LXXIX. törvényt. A gyakran „propagandatörvényként” emlegetett törvény megtiltja a kiskorúak hozzáférését a homoszexualitást, nemváltás és a születési nemtől eltérő nemi identitást megjelenítő, népszerűsítő tartalmakhoz. Az angol nyelvű jelentés a törvény végrehajtását elemzi a 2023 júliusi állapot szerint, első sorban a média és a könyvkereskedelem területére összösszpontosítva.

Sokszínű Gyermekkor Kézikönyv
Megjelent: 
2023. július

A kézikönyv a 2022 és 2023 között végzett terepmunka eredményeként jött létre, amelyet több európai országban (Bulgária, Olaszország, Litvánia, Magyarország, Portugália és Spanyolország) végeztünk. A munka során több mint 3000 kamasz részvételével transznacionális felmérést végeztünk, fókuszcsoportos beszélgetéseket tartottunk gyermekekkel és kamaszokkal, valamint interjúkat készítettünk gyermekvédelmi szakemberekkel.

Témák