A Háttér Társaság véleménye a megbízható bejelentőkre vonatkozó szabályokról szóló NMHH rendelet tervezetéről | Háttér Társaság

A Háttér Társaság véleménye a megbízható bejelentőkre vonatkozó szabályokról szóló NMHH rendelet tervezetéről

A Háttér Társaság áttekintette a megbízható bejelentőkre vonatkozó szabályokról szóló NMHH rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetét (a továbbiakban: tervezet). Egyesületünk több, mint két évtizede működtet jogsegélyszolgálatot, amely keretében – többek között – a gyűlöletkeltő tartalmak monitorozását, bejelentését és jogi eljárások indítását is végezzük. 2017 óta részt veszünk az Európai Bizottság és a közösségi média szolgáltatók által kidolgozott magatartási szabályzat végrehajtásának monitorozásában. 2023 januárja óta a SafeNet Európai Bizottság által támogatott projekt keretében folyamatosan végezzük a magyar nyelvű gyűlöletbeszéd monitorozását és bejelentését. E téren szerzett tapasztalataink alapján az alábbi észrevételeket tesszük.

A Háttér Társaság érdekérvényesítő tevékenységét az Európai Unió "Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” (CERV) programjából finanszírozott, az ÖKOTÁRS Alapítvány és partnerei által lebonyolított Közös értékeink program támogatásával végzi.

Megjelent: 
2024. március
Típus: 
vélemény
Terjedelem: 
3 oldal
Nyelv: 
magyar

Témák