"Bármi lehet belőle?" Az LMBTQI emberek foglalkoztatási és munkahelyi hátrányos megkülönböztetése | Háttér Társaság

"Bármi lehet belőle?" Az LMBTQI emberek foglalkoztatási és munkahelyi hátrányos megkülönböztetése

Kulcsszavak: 
kutatás, munkahely
"Bármi lehet belőle?" Az LMBTQI emberek foglalkoztatási és munkahelyi hátrányos megkülönböztetése

A munkahely a találkozások közege: az LMBTQI emberek és a velük együtt dolgozó heteroszexuális / cisznemű emberek egyik legontosabb találkozási felülete.

A Háttér Társaság „Történetek az adatok mögött: diszkrimináció a foglalkoztatás területén” címmel, az ILGA-Europe támogatásával új kutatási projektet valósított meg 2015-2016-ban. A projekt célja az volt, hogy a rendelkezésünkre álló kvantitatív adatokat egy új, elsősorban kvalitatív kutatás eredményeivel egészítsük ki. Ennek keretében feltérképeztük az LMBTQI emberek foglalkoztatási hátrányos megkülönböztetésével kapcsolatos problémákat, másfelől pedig ismertessük, hogyan lehetséges egy befogadó, az LMBTQI embereket a társadalom teljes értékű részének tekintő közeget megteremteni a munkahelyeken; harmadrészt pedig hogy az LMBTQI embereknek a foglalkoztatás területén való hátrányos megkülönböztetését felszámoló jövőbeli projektek alapjául szolgáljon.

Az 1. fejezet a kutatás hátteréről és céljairól szól. A 2. fejezet néhány korábbi kutatás ismertetétést tartalmazza, a 3. a jelen kutatás módszertanát és fő eredményeit írja le. A 4. fejezet a pályaválasztás és a karrierutak témakörét járja körül. A 5. fejezet két különösen erősen heteronormatív munkahelyi közeget ír le: az iskolák és a rendőrség mint munkahelyek jellemzőit. A 6. fejezet a transznemű munkavállalókról és speciális problémáikról, valamint a nemi önkifejezéssel kapcsolatos kérdésekről szól. A 7. fejezet az LMBTQI munkavállalók kollégáival készített interjúkat ismerteti. A 8. fejezet a személyzeti / HR-munkatársak attitűd- és jogismeret-felmérését mutatja be. A 9-12. fejezet a vonatkozó jogszabályokat ismerteti, ajánlásokat fogalmaz meg, esélyegyenlőségi program-mintákat tartalmaz, valamint jó gyakorlatokat ír le. A kutatási jelentés végén szószedetben magyarázzuk meg a tanulmányban előforduló egyes kifejezéseket, és közöljük a felhasznált szakirodalom listáját.

A kiadvány elérhető angol nyelven is.

Megjelent: 
2016. június
Típus: 
jelentés
Terjedelem: 
91 oldal
Nyelv: 
magyar

Témák