A leszbikus, meleg és biszexuális emberek tapasztalatai az egészségügyben Magyarországon. Kutatási beszámoló | Háttér Társaság

A leszbikus, meleg és biszexuális emberek tapasztalatai az egészségügyben Magyarországon. Kutatási beszámoló

Kulcsszavak: 
kutatás, egészség
A leszbikus, meleg és biszexuális emberek tapasztalatai az egészségügyben Magyarországon. Kutatási beszámoló

A Háttér Társaság az MTA Szociológiai Kutatóintézetével együttműködésben 2010 őszén kérdőíves kutatást folytatott az LMBT emberek körében. A kutatás többek között az LMBT emberek egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos tapasztalataira is rákérdezett. A kvantitatív adatokat kiegészítendő, 2014-ben egyesületünk interjúkra, fókuszcsoportos beszélgetésekre és nyílt fórumokra építő kvalitatív kutatással egészítette ki a korábbi viszgálatot, immár kifejezetten a leszbikus, meleg és biszexuális (LMB) emberekre fókuszálva, felismerve, hogy az egészségügyi ellátás a transznemű emberek esetén egész más problémákat vet fel, ezért a két csoportot nem érdemes egyben kezelni.

Jelen kiadvány a két kutatás fázis legfontosabb megállapításait összegzi: dokumentálja a leszbikus, meleg és biszexuális embereket az egészségügyi ellátás során érő diszkrimináció elterjedtségét, formáit, a rejtőzködés hátterében megbújó tényezőkat, a diszkrimináció bejelentésével kapcsolatos viszonyulásokat és az érintetteknek az ellátások javítása kapcsán tett javaslatait. 

Megjelent: 
2015. március
Típus: 
jelentés
Terjedelem: 
20 oldal
Nyelv: 
magyar

Témák