Emberi Jogok Európai Bírósága | Háttér Társaság

Emberi Jogok Európai Bírósága

24.hu
Dátum: 
2023. június 22., csütörtök

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának mai döntése szerint Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy nem biztosítja a transz emberek számára a nem- és névváltoztatás lehetőségét – derül ki a Háttér Társaság közleményéből.

Népszava
Dátum: 
2023. június 22., csütörtök
Megszólaló: 
Polgári Eszter

A Háttér Társaság szerint a magyar állam további elmarasztalásokra számíthat egészen addig, amíg nem biztosítja újra a nem jogi elismerését.

index.hu
Dátum: 
2023. június 22., csütörtök

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának friss döntése értelmében Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy nem biztosítja a transz emberek számára a nem- és névváltoztatás lehetőségét.

Jogászvilág
Dátum: 
2023. február 15., szerda

A másfél éve tartó kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként az Európai Unió Bírósága kedden nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság Magyarországi elleni keresetét az ún. “gyermekvédelmi” törvény kapcsán. Az Európai Unió tagállamainak hat hetük van csatlakozni az EUB eljáráshoz.

Dátum: 
2023. február 14., kedd

Magyarország ébren őrködő kormánya a LXXIX. törvény elfogadásával, 2021. június 15-én újabb lépést tett a felzárkózásban az illiberális szerepmodell, Oroszország mellé. A civil szervezetekkel, független újságírókkal, ellenzékiekkel, vagy csupán kritikus véleményt megfogalmazókkal szemben kíméletlenül fellépő, emberi jogokat sárbatipró (orosz) rezsim már 2013-ban törvényesítette az LMBTQ személyek, támogató egyesületek üldözését, nálunk erre 8 évet kellett “várni”.

Dátum: 
2023. január 30., hétfő
Megszólaló: 
Polgári Eszter

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája hétfői ítéletében egyezménysértőnek találta a litván gyermekvédelmi törvény alapján indított eljárást, ami egy klasszikus meséket LMBTQ+ karakterekkel újragondolt mesekönyv ellen indult.

Dátum: 
2023. január 25., szerda
Megszólaló: 
Polgári Eszter

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája ítéletében egyezménysértőnek találta a litván gyermekvédelmi törvény alapján a Meseország mindenkié című könyvhöz hasonlóan hagyományos meséket újraértelmező mesekönyvvel szemben indított eljárást. Az ítélet számos alkalommal említi a magyar jogi szabályozást.

Jogászvilág
Dátum: 
2023. január 24., kedd

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája hétfői ítéletében egyezménysértőnek találta a litván gyermekvédelmi törvény alapján a Meseország mindenkié című könyvhöz hasonlóan hagyományos meséket újraértelmező mesekönyvvel szemben indított eljárást. Az ítélet számos alkalommal említi a magyar jogi szabályozást.

Újra várunk jelentkezéseket a nem jogi elismeréséért folytatott stratégiai perünkhöz az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt

A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata az Alkotmánybíróság 2023 februárjában hozott szégyenletes döntését követően úgy döntött, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul a nem jogi elismerésének visszaállítása érdekében.

Több mint 60 magyar transznemű fordult a strasbourgi bírósághoz

A Háttér Társaság jogsegélyszolgálata az Alkotmánybíróság 2023 februárjában hozott szégyenletes döntését követően döntött úgy, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul a nem jogi elismerésének visszaállítása érdekében. Felhívásunkra akkor közel százan jelentkeztek, és a stratégiai pereskedésünk első körében 63 kérelmet nyújtottunk be az EJEB-hez. 

Témák