ENSZ | Háttér Társaság

ENSZ

Mid-term report on the implementation of recommendations relevant for the rights of LGBTQI people received as part of the 3rd cycle of the Universal Periodic Review (UPR)
Megjelent: 
2023. május

A jelentés a Magyarország által az ENSZ Emberi Jogi Tanács Egyetemes Időszakos Felülvizsgálati Eljárása (UPR) keretében Magyarország 3. felülvizsgálata során kapott, az LMBTQI emberek szempontjából releváns ajánlások végrehajtását vizsgálja a következő felülvizsgálati ciklus közepén, két év elteltével. A jelentés bemutatja, hogy még az elfogadott ajánlások vonatkozásában sem történtek érdemi előrelépések az LMBTQI emberek emberi jogainak előmozdítása terén, sőt bizonyos területeken (pl. az emberi jogi konzultációs mechanizmus terén) további kifejezett visszalépés figyelhető meg.

A Háttér Társaság javaslatai az ENSZ harmadik egyetemes időszakos felülvizsgálat (UPR) keretében kapott, a szexuális irányultság és nemi identitás témáját érintő ajánlások végrehajtása érdekében szükséges lépésekre
Megjelent: 
2023. május

Magyarország emberi jogi teljesítményét 2021-ben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa immár harmadik alkalommal vizsgálta az egyetemes időszakos felülvizsgálat (UPR) keretében, amelynek során a Kormány minden eddiginél több, 33 kifejezetten LMBTQI témájú ajánlást kapott az ENSZ tagállamaitól. A Háttér Társaság által készített anyag ezen - gyakran általánosságban megfogalmazott - ajánlások kapcsán tett javaslatot arra, milyen konkrét lépésekkel lehetne teljesíteni a nemzetközi közösség által megfogalmazott elvárásokat.

The rights of LBTQI women in Hungary
Megjelent: 
2023. január

A Magyar LMBT Szövetség, a Háttér Társaság, a Transvanilla Egyesület és a Labrisz Leszbikus Egyesület párhuzamos jelentése a ENSZ nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöbölésével foglalkozó bizottsága (CEDAW) számára, amely e leszbikus, biszexuális, transznemű, queer és interszex nők magyarországi emberi jogi helyzetét ismerteti.

 

Hatszor annyi LMBTQI ajánlást kapott Magyarország az ENSZ-től

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) 3. ciklusa keretében 36 kifejezetten LMBTQI témájú ajánlást kapott Magyarország. Ez a 268 ajánlás 13%-a, a 2016-os második ciklusban mindössze 6 ajánlás vonatkozott az LMBTQI emberek jogaira.  

UPR jelentés 2015 Kiadványaink
Megjelent: 
2015. szeptember

 

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) 2. ciklusa keretében a Magyar LMBT Szövetséggel, a Labrisz Leszbikus Egyesülettel a Szivárvány Misszió Alapítvánnyal és a Transvanilla Transznemű Egyesülettel együttműködésben párhuzamos jelentést készítettünk az LMBTQI jogok Magyarországi érvényesüléséről. A párhuzamos jelentést megküldtük az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának. 

UPR jelentés 2021 Kiadványaink
UPR jelentés 2021
Megjelent: 
2021. március

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) 3. ciklusa keretében a Magyar LMBT Szövetséggel, a Labrisz Leszbikus Egyesülettel és a Transvanilla Transznemű Egyesülettel együttműködésben párhuzamos jelentést készítettünk az LMBTQI jogok Magyarországi érvényesüléséről, és a korábbi UPR ajánlások végrehajtásáról. A párhuzamos jelentést megküldtük az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának. 

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának logója

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága lépéseket vár az iskolai diszkrimináció és zaklatás felszámolására. A kormánynak felvilágosító kampányokkal és iskolai programokkal kellene fellépnie az LMBTI gyermekek védelmében. 

Az ENSZ különleges jelentéstevőjével találkoztunk

Michel Forsttal, az ENSZ  emberi jogi jogvédők védők helyzetével foglalkozó különleges jelentéstevőjével találkoztak hazai LMBT szervezetek, köztük egyesületünk, 2016. február 10-én. 

ENSZ regionális konferencia az LMBT jogokról

Egyesületünk is részt vett a 2013. március 26-án Párizsban megtartott regionális LMBT jogi konferencián. 

Klubrádió
Dátum: 
2012. február 24., péntek
Megszólaló: 
Dombos Tamás

Egyesületünk munkatársa volt a vendége a Klubrádió Éljen a jogával! c. műsorának, amelynek témája a Kormány által újonnan felállított, de a civilek által kritizált Emberi Jogi Munkacsoport volt. 

Témák