Európai Unió | Háttér Társaság

Európai Unió

Dátum: 
2023. március 13., hétfő

Írország is csatlakozna a magyarországi LMBTQ-ellenes propagandatörvény miatt indított emberi jogi perhez – írja a The Irish Times.

Az LMBTQI emberek egészsége az EU magas szintű munkacsoportja napirendjén

Egyesületünk is részt vett az Európai Bizottság Megkülönböztetés-mentességgel Foglalkozó Magas Szintű Munkacsoportja LMBTIQ Alcsoportjának 2024 márciusi ülésén Brüsszelben.

Népszava
Dátum: 
2023. február 13., hétfő

Jöhet az EU legnagyobb emberi jogi pere: a Forbidden Colours, a Háttér Társaság és a Budapest Pride petíciót indít, hogy minél több EU-s tagállam csatlakozzon a pedofiltörvény elleni bírósági eljáráshoz - közölte lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában a Budapest Pride. 

Lassú magyar nyitás az LMBTQI közösség elfogadása felé: Eurobarométer 2023

A 2019-es adatokkal összehasonlítva az LMBTQI közösség elfogadása Magyarországon óvatos növekedésnek indult. Egyre többen tudják, hogy az LMBTQI emberek kirekesztéssel szembesülnek, és ezzel arányosan nőtt azok száma, akik az élet különböző területein kényelmesen éreznék magukat egy, a közösséghez tartozó ember társaságában. Azt is több magyar támogatja, hogy a fiatalok információt szerezzenek a többségitől eltérő identitásokról. 

Európai Unió Tevékenységünk

Rendszeresen részt veszünk az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament által kezdeményezett konzultációkon többek között az alapvető jogok, jogállamiság, diszkriminációmentesség és az áldozatvédelem terén.

Példa nélküli kiállás az LMBTQI jogok mellett: 15 tagállam csatlakozik az ún. “gyermekvédelmi” törvény miatt indult EU-s eljáráshoz

A másfél éve tartó kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bizottság 2022 decemberében az Európai Unió Bíróságához fordult. Az április 6-i határidőig minden eddiginél több, 15 tagállam és az Európai Parlament csatlakozott az eljáráshoz

Fővárosi Törvényszék Markó utcai főbejárat

A Fővárosi Törvényszék az EU adatvédelmi irányelvére (GDPR) hivatkozással előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményez az Európai Bíróság előtt a nem jogi elismerésének elérhetetlensége miatt. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a nem- és névváltoztatás tilalma sérti a GDPR-t, valamennyi transznemű személyt érintő változtatásokra kényszerül a kormány.

Megjelent: 
2014. október

A Magyar LMBT Szövetség (melynek egyesületünk is a tagja) részletes véleményt készített az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (2014-2020) Európai Bizottságnak formális egyeztetésre benyújtott tervezetéről.

Nem tudta megvédeni a kormány az LMBTQI-ellenes rendelkezéseket, szintet lépett az EU-s kötelezettségszegési eljárás

Hiába magyarázkodott 43 oldalon keresztül a magyar kormány, nem tudta meggyőzni az Európai Bizottságot arról, hogy nem ütközik EU-s jogba a gyermekvédelminek hívott, valójában LMBTQI-ellenes törvény, a Bizottság ezért továbbviszi a kötelezettségszegési eljárást. 
 
 

Aláírás illusztráció

Egy transznemű nő kérelmére indult eljárásban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) megállapította: európai uniós jogot sért a transznemű emberek nemének jogi elismerését tiltó 33. §. A NAIH a jogszabály módosítására szólította fel a kormányt. 

Témák