gyűlöletbeszéd | Háttér Társaság

gyűlöletbeszéd

Mit tehetsz, ha homofób vagy transzfób erőszak vagy gyűlöletbeszéd áldozatává válsz?

Komoly szerepet játszottunk benne, hogy a Büntető Törvénykönyv a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekményeket és gyűlöletbeszédet is tiltja. Fontos célkitűzésünk javítani a hatóságok áldozatokkal való bánásmódját.

Dátum: 
2023. március 28., kedd

Az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottságának (ECRI) legújabb jelentése rámutat, hogy az utóbbi években a magyar politikai beszéd egyre idegengyűlölőbb lett, megosztó és ellenséges – közli a Háttér Társaság a napokban kiadott 2022-es jelentésre hivatkozva. A magyar közbeszéd különösen a menekültekkel, menedékkérőkkel, muszlimokkal, migránsokkal és az LMBTQ személyekkel szemben vált ilyenné.

Dátum: 
2023. március 28., kedd

Bejelentés alapján hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja a Médiatanács, hogy Bencsik András emberek kivégzését nevezte jó hírnek a nyilvánosság előtt – tudta meg a Magyar Hang. A lap írásban kérdezett rá a médiahatóságnál, hogy hogyan vélekednek a kormánypárti véleményvezér eszmefuttatásáról, amelyet vasárnap, a Sajtóklub című műsor adásában láthattak a nézők. 

Dátum: 
2023. február 24., péntek

Az európai LMBTI szervezetek összefogó ernyőszervezete, az ILGA-Europe immár tizenkettedik éve készíti el az LMBTI emberek jogi helyzetéről szóló éves jelentését. Háttér Társaság összefoglalója szerint a régiót átható gyűlöletbeszéd következményei élet-halál kérdéssé váltak az LMBTI emberek számára.

Fotó: Erin Macpherson // https://www.facingfacts.eu/facing-facts-network-at-the-european-parliament/

A július eleji kétnapos brüsszeli találkozó fókuszában a gyűlölet-bűncselekményekkel és gyűlöletbeszéddel kapcsolatos EU-szintű szabályozás fejleményeinek megtárgyalása és a tagok közötti együttműködés erősítése állt. Ritka alkalom nyílt arra, hogy a résztvevők első kézből, az Európai Parlament és az Európai Bizottság munkatársaitól tájékozódjanak az uniós dimenziójú bűncselekményeket tartalmazó lista gyűlölet-bűncselekményekre és gyűlöletbeszédra való kiterjesztéséről, valamint a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (Digital Services Act) újdonságairól is.
 

Gyűlöletbeszéd Tevékenységünk

Hogyan léphetsz fel a médiában vagy a közösségi médiában elharapózó gyűlöletbeszéd ellen?

Speak Out: A Survey of Online Anti-LGBT+ Hate Speech and Hate Crime
Megjelent: 
2019. október

A Speak Out: Hallasd a hangod! c. nemzetközi projektünk keretében 2019. június-augusztus során készített online kérdőíves kutatás az LMBTQI emberek online gyűlöletbeszéddel és gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos tapasztalatát vizsgálja. A 2538 résztvevő (köztük 446 magyarországi kitöltő) válaszait elemző jelentés kitér az online gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények elterjedtéségére, azok áldozatokra gyakorolt hatására, az incidensek bejelentésére és azok kezelésére, ill.

Fellépés a homofób és transzfób gyűlöletbeszéd ellen
Megjelent: 
2022. december

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) komoly erőfeszítéseket tesz a gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében, ezért az ilyen irányú tevékenysége keretében megalkotta a jelenség globális fogalmát, ami kiválóan leírja, mit is tekinthetünk gyűlöletbeszédnek.

Kevésbé lépnek fel a közösségi média-szolgáltatók a gyűlöletbeszéd ellen

Nagy számban jelentettek szexuális irányultságra vonatkozó gyűlöltbeszéd-eseteket a közösségi médiát, illetve a bejelentett esetek kezelését monitorozó szervezetek az Európai Bizottság új kutatásában. Európaszerte a szolgáltatók a bejelentések 71%-ában távolították  el a kifogásolt bejegyzeseket. Magyarországon ez az arány 95% volt, a kutatást itthon a Háttér Társaság végezte.

Témák