közösségi média | Háttér Társaság

közösségi média

Megjelent: 
2024. március

A Háttér Társaság áttekintette a megbízható bejelentőkre vonatkozó szabályokról szóló NMHH rendelet társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetét (a továbbiakban: tervezet). Egyesületünk több, mint két évtizede működtet jogsegélyszolgálatot, amely keretében – többek között – a gyűlöletkeltő tartalmak monitorozását, bejelentését és jogi eljárások indítását is végezzük. 2017 óta részt veszünk az Európai Bizottság és a közösségi média szolgáltatók által kidolgozott magatartási szabályzat végrehajtásának monitorozásában.

A közösségi média  és más internetes fórumok monitorozása szolgáltatások népszerűsítése céljából  - Módszertani útmutató civil szervezeteknek
Megjelent: 
2023. július

A Háttér Társaság az elérhető szolgáltatásait újszerű módon, a közösségi médiában, illetve egyéb internetes fórumokon megjelenő bejegyzésekhez kapcsolódóan célzottan ajánlja, azokat népszerűsíti, ezáltal növelve azok láthatóságát az érintettek számára. A szolgáltatások népszerűsítéséhez saját módszertant dolgoztunk ki, amelynek lényegi elemeit a jelen útmutatóban foglaltuk össze. A módszertani útmutató kidolgozását és a szolgáltatás-népszerűsítő szolgáltatást a Strengthening LGBTQI Rights In Hungary című projekt keretében a Flamand Kormány Magyarországi Képviselete támogatta.

Kevésbé lépnek fel a közösségi média-szolgáltatók a gyűlöletbeszéd ellen

Nagy számban jelentettek szexuális irányultságra vonatkozó gyűlöltbeszéd-eseteket a közösségi médiát, illetve a bejelentett esetek kezelését monitorozó szervezetek az Európai Bizottság új kutatásában. Európaszerte a szolgáltatók a bejelentések 71%-ában távolították  el a kifogásolt bejegyzeseket. Magyarországon ez az arány 95% volt, a kutatást itthon a Háttér Társaság végezte.

Töltsd ki kérdőívünket az online gyűlöletről!

Találkoztál már a közösségi médiában vagy máshol az interneten LMBTQI embereket érő gyűlöletbeszéddel? Ért már téged LMBTQI emberként online zaklatás, vagy tanúja voltál ilyennek? Segítsd munkánkat azzal, hogy kitöltöd rövid kérdőívünket.

Kérdőív kitöltése

A konferencia résztvevői (forrás: Európai Bizottság)

Második alkalommal szervezett nemzetközi konferenciát az Európai Bizottság civil szervezetek és közösségi médiaszolgáltatók részvételével az online gyűlöletbeszéd visszaszorításának lehetőségeiről.

Tovább javult a közösségi média vállalatok gyűlöletbeszéd elleni fellépése

Egyesületünk 2017 tavaszán és telén is részt vett az Európai Bizottság megbízásából a közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszédet monitorozó projektben.

Sokat javult a közösségi média  online gyűlöletbeszéd elleni fellépése

Az Európai Bizottság új kutatása szerint a szolgáltatók a bejelentések 59%-ban eltávolították a kifogásolt bejegyzeseket. Magyarországon ez az arány 94% volt, a kutatást itthon a Háttér Társaság végezte.

Online gyűlöletbeszéd a közösségi médiában: lezárult kutatásunk első fázisa

Ez év márciusától május elejéig egyesületünk az Európai Bizottság megbízásából a közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszédet monitorozó projekten dolgozott. A meghirdetett monitorozó munkára 30 önkéntes jelentkezett.

Önkénteseket keresünk: gyűlöletbeszéd a közösségi médiában

A Háttér Társaság az Európai Bizottság megbízásából a közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszédet monitorozó projektbe kezdett. Önkéntesként te is bekapcsolódhatsz a munkába.

Témák