köztársasági elnök | Háttér Társaság

köztársasági elnök

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Novák Katalin köztársasági elnök szeretné, ha a homoszexuális magyar emberek is az elnöküknek éreznék.

Ezer levelet kézbesítettek civil szervezetek, Áderen a világ szeme

Kedd reggel 9-kor civil szervezetek képviselői átadták a Köztársasági Elnöki Hivatalban azokat a leveleket, amelyek személyes történetekkel kérik Áder Jánost: ne írja alá a propagandatörvényt. 

Ádert nem zavarja az emberi jogok megsértése, aláírta a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő törvényt

Aláírta Áder János köztársasági elnök a transzneműek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő törvényt. Hiába sérti ez a transzneműek és interszex emberek alkotmányos alapjogait, a köztársasági elnök így őrködik az “államszervezet demokratikus működése felett.”

Lech Kaczynski jelenlegi lengyel köztársasági elnök még varsói polgármesterként 2005 májusában azzal az indoklással tagadta meg egy lengyel feminista, leszbikus, meleg, biszexuális és transszexuális szervezetek által szervezett Egyenlőségi Felvonulás engedélyezését, hogy az "szexuálisan obszcén", és "sértené a többség vallásos érzelmeit".

A Magyar Leszbikus Meleg Biszexuális Transznemű (LMBT) Szövetség nevében levélben fordultunk Sólyom László köztársasági elnökhöz, melyben találkozót kértünk, hogy közösen vitassuk meg, hogyan védhető meg a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű állampolgárok szabad gyülekezéshez való joga, és milyen lépések szükségesek az LMBTQI emberek jogegyenlőségének biztosítása érdekében. Az elmúlt évek felvonulásain az LMBTQI embereket ért atrocitások, a szélsőjobboldali eszmék társadalmi és politikai megerősödésének ellenére a köztársasági elnök semleges válaszában elutasította kérésünket, holott a szeptember 5-i Meleg Méltóság Menet időpontjának közeledte aktualitást ad e kérdésnek.

2009.  június  16-án  kelt  faxüzenetükben  Önök  személyes  találkozót  kértek  Sólyom  László köztársasági elnöktől. Indoklásukban arra hivatkoztak, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom és más mozgalmak a megfélemlítés eszközével megzavarni készülnek a Meleg Méltóság Menetét.

Témák