lmbtqi | Háttér Társaság

lmbtqi

Dátum: 
2023. június 19., hétfő
Megszólaló: 
Hanzli Péter

Ma délután megnyílt a Budapest 150 LMBTQ emléke kiállítás, mely rendhagyó módon fizikai és digitális formában is megjelenik Budapest legtöbb kerületében.

HVG
Dátum: 
2023. június 16., péntek
Megszólaló: 
Dudits Luca

Szimpla megfélemlítés vagy tényleges elnyomás volt a cél? Sikerült-e az embereket megfertőzni a homofób propagandával? Mikorra kaszálhatja el az EU a gyermekvédelemnek álcázott kirekesztést? Milyen személyes fájdalmakat okoz nap mint nap, ha valaki nem élhet az általa megélt nemének megfelelően? Hogyan beszéljünk homofób ismerőseinkkel? Ezekre a kérdésekre válaszolt közéleti podcastunkban Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője a homofóbtörvény elfogadásának második évfordulóján.

Dátum: 
2023. április 26., szerda

Tavaly 13%-kal kevesebben rendelkeztek adójuk 1%-áról, mint 2021-ben, bár a civil szervezeteknek utalt felajánlások összege 4%-kal nőtt, így csaknem 11 milliárd forintot osztottak szét közöttük. Kiemelkedő fontosságú a mai magyar politikai és társadalmi állapotokat tekintve, hogy a felajánlható összegek ne maradjanak az államnál, hanem segítsük velük a civil szervezetek munkáját.

Dátum: 
2023. április 2., vasárnap

A parlament Sokszínű Magyarországért képviselői csoport tagjai a Városházán rendezett fórumon arról beszéltek, hogy jogfosztottak az LMBTQ-emberek Magyarországon, sőt üldöztetésnek vannak kitéve.

A láthatóság kulcsfontosságú Háttér a médiában
Dátum: 
2023. március 31., péntek

Magyarországon jelenleg a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti hátrányos megkülönböztetés elleni védelem jogi és intézményi feltételeinek lebontása zajlik. A visszalépés ráadásul úgy történik, hogy az Alaptörvény értelmében kötelező lenne figyelembe venni az Európai Unió, az ENSZ, az Európa Tanács keretében elfogadott emberi jogi egyezményeket és ajánlásokat, ahogyan az Emberi Jogok Európai Bíróságának és az Európai Unió Bíróságának a döntéseit is.

Dátum: 
2023. február 27., hétfő

Az ügy egy LMBTQ-zászló (végre nem hajtott) elégetése miatt kezdődött. A feljelentést a Háttér Társaság tette.

Dátum: 
2023. február 28., kedd

Közösség tagjai elleni erőszak vádjával áll bíróság előtt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társelnöke. A büntetőper tárgya, melyben a Székesfehérvári Járásbíróság védői indítványra az Európai Uniós Bíróságának állásfoglalását kérheti, egy 2019. október 23-ra meghirdetett, ám aztán meg sem valósult “LMBTQ” szivárványos zászlóégetés. A PestiSrácok.hu több ízben foglalkozott az üggyel, mely tökéletesen megmutatja, milyen nyomásgyakorlást alkalmaznak és milyen befolyást érnek el az igazságszolgáltatás rendszerében a Soros-hálózathoz tartozó liberális civil szervezetek.

Dátum: 
2023. február 16., csütörtök

A Soros-féle LMBTQ-szervezetek és brüsszeli támogatóik folyamatosan támadják a magyar gyermekvédelmi törvényt. Az elmúlt napokban kirobbant pedagógusbotrány ugyanakkor rávilágított a törvény létjogosultságára – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A lap sorozatában felidézi az elmúlt években nyilvánosságra került magyarországi eseteket, amelyek igazolják, hogy az LMBTQ-propaganda jelen van az iskolákban.

Jogászvilág
Dátum: 
2023. február 15., szerda

A másfél éve tartó kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként az Európai Unió Bírósága kedden nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság Magyarországi elleni keresetét az ún. “gyermekvédelmi” törvény kapcsán. Az Európai Unió tagállamainak hat hetük van csatlakozni az EUB eljáráshoz.

Dátum: 
2023. február 6., hétfő

A Magyar Narancs vette észre, hogy a CitizenGo nevű szélsőjobbos szervezet Budapesten, Pécsett és Szegeden riadóztatta az iskolaigazgatókat, mondván LMBTQ-szervezeteket tartanak képzéseket a helyi pedagógusoknak, megkerülve a gyerekvédelmi jogszabályokat.

Témák