menekültek | Háttér Társaság

menekültek

Sajtóközlemény - Alkotmánybíróság: alapvető jog a transznemű emberek nemének jogi elismerése

Mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet valósít meg, hogy a magyar jog nem biztosítja a letelepedett külföldi állampolgárok nemének jogi elismerését és a kapcsolódó névváltoztatást. Az iráni transz férfi képviseletét a Háttér Társaság jogsegélyszolgálata biztosította.

A Glasgowban 2014. október 23-24-én megtartott Queer Health Care Meeting programjának középpontjában az egészségügyi ellátás és az LGBTQ menedékkérők helyzete állt.

Előadás a BÁH munkatásainak az LMBTI menedékkérők sajátos szükségleteiről

Egyesületünk munkatársa tartott előadást az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2013. november 20-21-én megrendezett, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szociális munkásainak szervezett szemináriumán. 

Előadás rendőröknek az LMBTI menedékkérők sajátos szükségleteiről

Egyesületünk munkatársa tartott előadást az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2013. június 10-11-én megrendezett, a rendőrség és az érintett gyermekotthonok munkatársait megcélzó szemináriumán. 

Menekültek és áldozatok jogai az ILGA képzésének napirendjén

A nemrégiben elfogadott, LMBT szempontból kiemelten fontos EU-s irányelvek kapcsán szervezett  képzést az ILGA-Europe ernyőszervezet Brüsszelben 2013. április 19-20-án.

Kerekasztal-beszélgetés a sérülékeny menedékkérőkről

Egyesületünk is részt vett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által szervezett, sérülékeny vagy kiszolgáltatott helyzetben lévő menedékkérőkkel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen 2013. március 7-én. 

Bevándorlás, menedékjog Tevékenységünk

Milyen feltételek mellett tudtok külföldi pároddal Magyarországon együtt élni? Hogyan nyújthatsz be menedékkérelmet, ha hazádban üldöztetésnek vagy kitéve szexuális irányultságod vagy nemi identitásod miatt? 
 

Bevándorlás, menekültek Tevékenységünk

Fontos célkitűzésünk, hogy az idegenrendészeti szabályok elismerjék az azonos nemű párok alkotta családokat, és a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló üldöztetés áldozatait az állam ismerje el menekültként.

Megjelent: 
2010. október

2010-ben részletes véleményt készítettünk a menekültügyi, illetve idegenrendészeti jogszabáyok módosítása kapcsán. Véleményünkben javasoltuk, hogy a a menedékjogról szóló törvény nevesítse a nemi identitás szerinti üldöztetést; az idegenrendészeti törvények „családtag” fogalma a házastárs és a bejegyzett élettárs mellett az élettársra is vonatkozzanak; a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét az idegenrendészeti törvényeken következetesen vezessék át.

Megjelent: 
2011. június

Részletes véleményt készítettünk a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek bejegyzett élettársainak családtagként történő elismerésére vonatkozó javaslat kapcsán.

Témák