Befogadó Terek projekt | Háttér Társaság
 

Befogadó Terek projekt

Befogadó Terek projekt

BEFOGADÓ TEREK címmel kétéves oktatási projektet indítottunk az LMBTQI diákokat érő iskolai zaklatás és az LMBTQI embereket sújtó munkahelyi diszkrimináció csökkentése érdekében.

A magyarországi adatok különösen aggasztóak, a munkakeresők 14%-a szembesült hátrányos megkülönböztetéssel 2018-ban. Ez a szám magasabb, mint a többi visegrádi országé, és 40%-kal magasabb az uniós átlagnál. A magyarországi munkavállalók ugyancsak uniós átlag feletti arányban (24%) érezték úgy, hogy hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve. A válaszadók 95%-a úgy vélte, hogy a magyar kormány nem küzd hatékonyan az LMBTQI-emberekkel szembeni előítéletek és intolerancia ellen.Ez az érték megmutatja, hogy az EU-n belül ők az egyik olyan csoport, akik a legkevésbé bíznak saját kormányuk érdekvédelmi tevékenységének hatékonyságában.

A fenti kutatási eredmények ismeretében az Amnesty International Magyarországgal, a Labrisz Leszbikus Egyesülettel és a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvánnyal együttműködve kétéves projektet indítottunk el. A projekt elsődleges célja, hogy csökkentse az LMBTQI emberek elleni zaklatásokat, a hozzájuk való negatív vagy ellenséges hozzáállást, és a diszkriminációt a magyarországi iskolákban és munkahelyeken. További célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az LMBTQI közösség helyzetére és mindennapi tapasztalataira, a szexuális és nemi kisebbségek diszkriminációjára, s ezáltal növekvő társadalmi tudatosságot és elfogadóbb attitűdöt érjünk el.

A kitűzött célok elérése érdekében 2022 februárja és 2024 januárja között

  • helyzetértékelő kutatásokat végzünk az LMBTQI fiatalok iskolai és az LMBTQI munkavállalók munkahelyi tapasztalatairól, a propagandatörvénynek az iskolai és munkahelyi tolerancia-programokra gyakorolt hatásairól; 
  • tanároknak szóló módszertani segédanyagokat és iskoláknak szánt útmutatót dolgozunk ki az LMBTQI diákok elleni zaklatásról; 
  • tanároknak nyújtunk képzéseket a befogadó iskolai környezet kialakítása érdekében; 
  • önkéntes képzőink iskolai és munkahelyi befogadást elősegítő foglalkozásokat, workshopokat tartanak
  • diákoknak és munkavállalóknak szóló e-learning tananyagokat fejlesztünk és teszünk széles körben elérhetővé; 
  • zárókonferencián értékeljük a kétéves projekt eredményeit, tapasztalatait. 

A befogadó munkahelyi terek kialakítása érdekében – képzések és tananyagok biztosítása révén – egyrészt a munkáltatókat támogatjuk abban, hogy érdemi lépéseket tegyenek az LMBTQI munkatársaikkal szembeni diszkrimináció csökkentésére, másrészt a munkavállalókat vértezzük fel a munkahelyi zaklatás és diszkrimináció leküzdéséhez szükséges tudással és eszköztárral, hogy ki tudjanak állni magukért és munkatársaikért. Célunk, hogy a munkáltatók és a munkavállalók közösen olyan irányelveket fogadjanak el, melyek elfogadóbb munkahelyi légkört teremtenek. 

A munkahelyi tréningekre folyamatosan várjuk a jelentkezést a kutassy.dorottya@hatter.hu e-mail címen.

A következő workshopok időpontja: 

Szeged, 2023. április 22.

Befogadó terek létrehozása emberi jogi és alternatív oktatási módszerekkel (Creating Inclusive Spaces through Human Rights Education and Alternative Learning Journeys) c. projektet az Európai Bizottság Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek (CERV) programja 177.202,59 euróval támogatja, amelyből az Amnesty International Magyarországra 78.614 euró támogatás jut. 

 

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg. A kiadvány tartalma a projektpartnerek álláspontját és véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az Európai Unióéval vagy az Európai Bizottságéval. Sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szerv nem vonható érte felelősségre. 

 

Munkahelyi csoportok

Miért érdemes LMBTQI munkavállalókat és szövetségeseiket összefogó csoportot létrehozni?

Kutatások

Az elmúlt évtizedekben számos hazai és nemzetközi kutatás foglalkozott az LMBTQI emberek munkahelyi helyzetével. 

Szervezetek

Ismerd meg a munkahelyi sokszínűséggel és befogadással foglalkozó hazai és nemzetközi szervezeteket!

Útmutató

Kiadványunk bemutatja, hogy miért és hogyan teremtsünk LMBTQI-befogadó munkahelyeket.

Képzések

Egyesületünk vállalja érzékenyítő programok és szakmai továbbkképzések tartását vállalatok számára.

Hogyan segíthetünk?

Ismerd meg, hogy milyen szolgáltatásokkal, tevékenységekkel segítjük az LMBTQI emberek munkahelyi befogadását!

Eszköztár

Munkahelyi eszköztárunk felhívja a figyelmet az LMBTQI kollégák létére és támogatásuk ideális módjára.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni további, munkahelyi befogadással kapcsolatos hírekről? Add meg adataidat!