Munkahelyi csoportok | Háttér Társaság
 

Munkahelyi csoportok

Mindenki akkor tud legjobban teljesíteni a munkahelyén, ha nem kell félelemben élnie, titkolóznia, tartania mások ítélkezésétől. Aki autentikusan él, nem rejtőzködő és túlélő üzemmódban kell dolgoznia, az jobban tud koncentrálni a feladataira. Ehhez azonban olyan munkahelyi légkörre van szükség, amelyben az LMBTQI munkatársak megengedhetik maguknak, hogy kollégáik annyit tudjanak az életükről, mint bármely más munkatársukéról. Az LMBTQI munkavállalók többsége azonban úgy látja, hogy nem bújhat elő a munkahelyén. Ezen segít, ha a vállalatnál látható, és így a vezetés támogatását is kifejező LMBTQI+szövetséges csoport működik, amelynek tagjai lehetnek az LMBTQI munkavállalók mellett mindazok, akik ügyüket, illetve a munkahelyi sokszínűséget és befogadást támogatják.

A szövetségesek hozzájárulnak egy olyan vállalati kultúra kialakításához, amelyben az LMBTQI munkavállalók úgy érezhetik, hogy környezetük támogatja az előbújásukat, és más kisebbségi csoportok is azt élhetik meg, hogy a munkahelyük támogatja a sokszínűséget. 

Fontos, hogy a csoportnak legyen neve, és fogalmazza meg saját misszióját, valamint rövid és hosszabb távú céljait is. Kezdeti célja lehet többek között, hogy áttekintse a munkáltató LMBTQI-releváns szabályzatait, tegyen javaslatokat ezek javítására, vagy értékelje a szervezet sokszínűségi képzési programjainak LMBTQI-befogadó voltát. Érdemes vázlatos munkatervet is készíteni, és meghatározni a működéshez szükséges költségvetést.

Az LMBTQI+szövetséges munkavállalói csoport lehetséges céljai:

  • Arra bátorítani a munkáltatót, hogy javítson belső szabályzatain és gyakorlatain
  • Elérni, hogy a vállalatvezetők álljanak ki nyilvánosan az LMBTQI emberek egyenlősége mellett
  • Mentorprogram megalapítása a vezetői készségek növelésére
  • Bátorítani az LMBTQI vevőknek, ügyfeleknek való hirdetéseket, üzeneteket (pl. a megjelenést a Pride-hoz kapcsolódó rendezvényeken, LMBTQI-befogadó reklámokat, az LMBTQI szervezetek stratégiai támogatását)
  • Meghatározni az LMBTQI munkavállalók toborzásának lehetőségeit (pl. hirdetésekkel, LMBTQI szervezetekkel vagy diákszervezetekkel való együttműködés útján)

Fontos, hogy a munkavállalói csoport a legfelsőbb vezetői szintről is támogatást kapjon. A támogató vezetőnek nem is kell feltétlenül már eleve annak lennie: sokszor előnyösebb hosszabb távon egy nyitottan gondolkodó szkeptikus támogató.

Azt is érdemes megvizsgálni, hogy milyen más munkavállalói csoportok működnek az adott vállalatnál, és ezek hogyan támogatják a vállalat üzleti céljait, illetve milyen együttműködések alakíthatók ki velük.

Mit tegyünk, ha egyes munkavállalók nem akarják, hogy LMBTQI+szövetséges munkahelyi csoportot hozzunk létre?

A meggyőzésre a legjobb oktatási programokat szervezni. Az is fontos, hogy valaki a felső vezetőség köréből támogassa a csoport működését. Lényeges, hogy a csoport célmeghatározása és missziója illeszkedjen a vállalat céljaihoz: hogy a munkahely mindenki számára biztonságos, produktív környezet legyen, illetve hogy mind a szervezet, mind a dolgozók fejlődni tudjanak.

Azok a vállalatok, amelyekben ilyen csoportok működnek, arról számolnak be, hogy  munkavállalóik produktívabbak, lojálisabbak, valamint hogy egy befogadó szervezetben mindenki jobban érzi magát.

Munkahelyi csoportok

Miért érdemes LMBTQI munkavállalókat és szövetségeseiket összefogó csoportot létrehozni?

Kutatások

Az elmúlt évtizedekben számos hazai és nemzetközi kutatás foglalkozott az LMBTQI emberek munkahelyi helyzetével. 

Szervezetek

Ismerd meg a munkahelyi sokszínűséggel és befogadással foglalkozó hazai és nemzetközi szervezeteket!

Útmutató

Kiadványunk bemutatja, hogy miért és hogyan teremtsünk LMBTQI-befogadó munkahelyeket.

Képzések

Egyesületünk vállalja érzékenyítő programok és szakmai továbbkképzések tartását vállalatok számára.

Hogyan segíthetünk?

Ismerd meg, hogy milyen szolgáltatásokkal, tevékenységekkel segítjük az LMBTQI emberek munkahelyi befogadását!

Eszköztár

Munkahelyi eszköztárunk felhívja a figyelmet az LMBTQI kollégák létére és támogatásuk ideális módjára.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni további, munkahelyi befogadással kapcsolatos hírekről? Add meg adataidat!