Szervezetek | Háttér Társaság
 

Szervezetek

Hazai szervezetek

 

Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma: http://mef.forum.hu/

Munkáltatókat tömörítő, az esélyegyenlőség fontosságát hangsúlyozó szakmai szervezet. Célja, hogy felhívja a munkáltatók figyelmét a hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának fontosságára és előnyeire. 2019 során a Háttér Társasággal együttműködve műhelyt vezetett vállalatok HR-vezetői és munkatársai számára, illetve szervezetünkkel közösen szervezte éves konferenciáját. Közös kiadványunk itt érhető el: Miért és hogyan teremtsünk LMBTQI-befogadó munkahelyeket? 

Nyitottak vagyunk: https://nyitottakvagyunk.hu/

A Nyitottak vagyunk kezdeményezést a Prezi, espell és a Google alapította. Mára lelkes önkéntes projektből nonprofit társadalmi vállalkozássá nőtte ki magát több mint 1000 taggal, valamint hazai és nemzetközi cégvezetők és szakemberek közösségével, akik segítenek megmutatni a nyitottság előnyeit. 2013 óta szervez kampányokat a Pride-hónapban. 2020 elejétől szorosabban is együttműködik a Háttér Társasággal, a 2020 májusában megjelent, más szervezetekkel együtt írt kiadványunk itt érhető el: Mit tehet a munkaadó? Beszámoló a COVID-19 hatásáról a nők, LMBTQI emberek, romák és fogyatékossággal élők helyzetére 

Hungarian Business Leaders Forum: https://hblf.hu/

A HBLF közel 100 hazai és nemzetközi vállalkozást, az üzleti szektor legfontosabb vezetőit, döntéshozóit és szakértőit tömörítő, vállalati társadalmi felelősségvállalással foglalkozó szervezet. Missziója tagjainak aktív közreműködésével elősegíteni Magyarország társadalmi, gazdasági és környezeti fenntartható fejlődését. 

Sokszínűségi Karta: https://sokszinusegikarta.hu/

Az Európai Sokszínűségi Karta 2004-ben indult kezdeményezés, amely az Európai Unió munkahelyi diszkrimináció-ellenes, esélyegyenlőséget támogató irányelveit rögzíti és népszerűsíti a foglalkoztatók körében. Célja a szemléletformálás, a szervezetek vezetőinek elkötelezése és támogatása a szervezeti sokszínűség megvalósításában, egyúttal inspiráció is a humánerőforrás-menedzsment fejlesztésére, újragondolására. Minden olyan szervezet aláírhatja, amely elhivatott az egyenlő bánásmód tisztelete, a sokszínű szervezeti kultúra kialakítása mellett, és vállalja a folyamatos fejlődést a Karta céljainak elérése érdekében.

 

Nemzetközi szervezetek

 

Workplace Pride: https://workplacepride.org/

Amszterdami székhelyű nemzetközi nonprofit szervezet, melynek célja az LMBTI-befogadó munkahelyek számának növelése. Programjainak fókuszában a tudatosságnövelés, a mérőeszközök kidolgozása és alkalmazása, a kutatások, képzések megvalósítása és a hálózatépítés áll.

Open For Business: https://open-for-business.org/

Az LMBT munkavállalók befogadása mellett elkötelezett globális nagyvállalatok koalíciója. Fő célja az LMBT-befogadó munkahelyek mellett szóló üzleti érvek felsorakoztatása: annak bemutatása, hogy a vállalkozások sikeresebbek a sokszínű, befogadó társadalmakban, és az LMBT emberek egyenlőségét korlátozó jogszabályok és intézkedések ellentétesek az üzleti érdekekkel és a gazdasági növekedéssel.

East meets West: https://www.eastmeetswest.eu/

Az EMW 2013-ban, Bécsben alakult meg: LMBTI szakemberek hálózata, amely lehetővé teszi, hogy nyugat- és kelet-európai tagjai megosszák egymással gondolataikat, legjobb gyakorlataikat, és egymást kölcsönösen inspirálva dolgozzanak az LMBTI emberek helyzetének javításán a különböző országokban.

Külföldi szervezetek

 

Out & Equal Workplace Advocates, USA: https://outandequal.org/

Az LMBTQI emberek munkahelyi egyenlőségéért dolgozó szervezet. Vállalatvezetőkkel, HR és D&I szakemberekkel, illetve LMBTQ+ munkavállalói csoportok vezetőivel működik együtt, hogy segítse munkájukat a D&I területén. Eszköztárai és útmutatói itt érhetők el.

Human Rights Campaign, USA: https://www.hrc.org/

Az Egyesült Államok legnagyobb szervezete, amely az LMBTQ emberek társadalmi egyenlőségéért küzd. Tudatosságnövelő kampányainak jelentős része az LMBTQ emberek munkahelyi egyenlőségéről és esélyegyenlőségéről szól. Eszköztárai és vállalati egyenlőségi indexeket elemző kiadványai itt érhetők el.

Stonewall, UK: https://www.stonewall.org.uk/

Az Egyesült Királyságban működő LMBT érdekvédelmi szervezet. Fő céljai: az egyenlőséges és esélyegyenlőségen alapuló intézményi kultúra terjesztése, az LMBT emberek egyenlő társadalmi részvételének és jogi egyenlőségének elérése. Jó gyakorlatokról szóló és eszköztárakat tartalmazó kiadványokat ad ki, és munkahelyi egyenlőséget mérő indexeket dolgozott ki, amelyek mérhetővé teszik, mennyire LMBT-befogadó egy-egy munkahelyi környezet.

Munkahelyi csoportok

Miért érdemes LMBTQI munkavállalókat és szövetségeseiket összefogó csoportot létrehozni?

Kutatások

Az elmúlt évtizedekben számos hazai és nemzetközi kutatás foglalkozott az LMBTQI emberek munkahelyi helyzetével. 

Szervezetek

Ismerd meg a munkahelyi sokszínűséggel és befogadással foglalkozó hazai és nemzetközi szervezeteket!

Útmutató

Kiadványunk bemutatja, hogy miért és hogyan teremtsünk LMBTQI-befogadó munkahelyeket.

Képzések

Egyesületünk vállalja érzékenyítő programok és szakmai továbbkképzések tartását vállalatok számára.

Hogyan segíthetünk?

Ismerd meg, hogy milyen szolgáltatásokkal, tevékenységekkel segítjük az LMBTQI emberek munkahelyi befogadását!

Eszköztár

Munkahelyi eszköztárunk felhívja a figyelmet az LMBTQI kollégák létére és támogatásuk ideális módjára.

Hírlevél feliratkozás

Szeretnél értesülni további, munkahelyi befogadással kapcsolatos hírekről? Add meg adataidat!