Melegekről mondták | Háttér Társaság

Melegekről mondták

Kulcsszavak: 
média, politika

Mit mondtak magyar politikusok, szervezetek,
közéleti személyiségek és vezető véleményformáló publicisták
a homoszexualitásról a rendszerváltozás óta?

"Egyrészt örömmel vettem a közismerten konzervatív államfőtől, hogy világossá tette, a homoszexuálisokat nyáron ért szervezett utcai agresszió már szerinte is túl van a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos kategóriáján. Másrészt ez akkora evidencia, hogy nehéz megérteni, miért csak most, hónapokkal a történetek után volt képes kimondani" - Bugyinszki György, 'A félelem joga', Népszabadság, 2007. szeptember 11.

"Nem lehet eltűrni azt az erőszakot sem, amit ellentüntetők a homoszexuális-tüntetés után elkövettek""- Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlésben, 2007. szeptember 10.

"Az előzetes egyeztetések során a rendőrség jelezte a várható atrocitásokat, valamint azt is, hogy ha a körúton vonulunk, nem tud megvédeni bennünket. Ehelyett ajánlották, hogy vonuljunk a ... Ez elfogadhatatlan volt számunkra, mert a felvonulás lényegét (a láthatóságot) vették volna el tőlünk. (...)
A brutalitások nem szóltak kevesebbről, mint arról, hogy lehet-e nyíltan melegként és azonos jogú polgárként létezni itt, ma Magyarországon vagy vissza kell vonulnunk a "hálószobákba", a láthatatlanságba. A tét a láthatatlanság és a hallgatás tabujának a megtörése, és egy szélesebb körű társadalmi párbeszéd elkezdése" - Mocsonaki László, 'A leggyorsabb futóhomoktól (1997) a pogromig', Na Végre!, VI. évfolyam, 8. szám

"Immár a 10. alkalommal demonstráltunk jogainkért, de eddig igazán nem vettek észre minket. Ennek a szégyenteljes napnak kellett eljönnie, hogy most végre beszéljenek rólunk, tudomásul vegyék, hogy létezünk és létezni is fogunk. A történtek után aktivistáink sokkal könnyebben mellettünk kiállni, értünk fellépni, és mi magunk is emeltebb fővel mehetünk végig az utcán. Mindezért köszönet az ellentüntetőknek!" - Na Végre!, VI. évfolyam, 8. szám

"Ott voltam, néztem őket, ahogy egyfajta érthetetlen düh sugárzott belőlük, mintha megöltük volna szüleiket vagy gyerekeiket" - Kerekes János, a Na Végre! kiadója, Na Végre!, VI. évfolyam, 8. szám

"Bár sok mindent elvettek tőlünk ezek a bántalmazások (biztonságot, békét, örömöt és annak az illúzióját, hogy buziverés nálunk nem történhet meg, stb.) egy pár dolgot azért igenis adott. A melegség egyik legfontosabb, talán sokszor elveszettnek hitt részét villantotta fel: a közösséget, a sorsközösséget. A másik, amit pozitívumként tudunk kinyerni az elmúlt pár hét eseményeiből: az összetartozás. (...) Ez a sok rossz megmutatta mindannyiunk számára, hogy nem a melegközösségen belül kell egymással harcolnunk, hanem az ellenfelek "kívül vannak" - ismeretlen szerző, Na Végre!, VI. évfolyam, 8. Szám

"Jobb, ha egy gyerek szeretettel és figyelemmel teli azonos nemű párnál nő fel, mintha intézetben" - Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, borsonline.hu fóruma, 2007. július 27.

"Nem hagyhatjuk, hogy a természetes párkapcsolatban élő embertársainkat egy eltorzult erkölcs és értékrendet képviselő kisebbség vádlás alá helyezze csak azért, mert a provokatív melegfelvonulás ellen. Mi nem gyűlöljük a melegeket, hanem sajnáljuk! De megvetjük azokat, akik a "másságukkal" provokatív módon kérkednek és ezzel a közerkölcsöt rombolják.
A melegszolidaritás mellett kiállók (...) tényként állítják, hogy egyesek melegeket megvertek, amely a mai napig nem nyert bizonyítást. Ám arról nem beszélnek, hogy milyen kihívóan, provokatív módon viselkedett némelyik meleg-felvonuló. (...)
Elfogadni soha nem fogjuk a homoszexualitást, legfeljebb elviselni annak reményében, hogy a melegek is elfogadják, hogy a hálószobai dolgok nem az utcára valók" - Szabad Magyarországért Mozgalom, 2007. július 27.

"Még mielőtt tettlegességgé fajult a dolog, az ellentüntetés méltóságában sértette nemcsak a tüntetőket, hanem Ferencsik Jánost, Galgóczy Erzsébetet, Gobbi Hildát és a kultúrtörténet számos óriását (...)
Fasizmus az, ha a sértegetők, a verekedők bűncselekményeiket szent, hősies, hazafias cselekedetként élik meg. Ha úgy gondolják, hogy bizonyos, nekik nem tetsző embercsoportokat kell csak eltüntetni (...) és felvirágzik a nemzet. (...)
Az nem verekedés, ha valaki gyanútlanul baktat hazafelé, és többen megtámadják. Az verés. Közönséges bűncselekmény.
Ha nem azért támadnak meg valakit, mert valamiért haragszanak rá, hanem csak azért, mert a támadók számára ellenséges népcsoporthoz tartozik, az nem garázdaság, nem is verekedés, hanem pogrom" - Kartal Zsuzsa író, Népszabadság, 2007. július 26.

"A bambaság, a közömbösség, a gyávaság és a tehetetlenség újabban toleranciának álcázza magát és bagatellizálni igyekszik azt, ami tűrhetetlen és elfogadhatatlan" - Mester Ákos, 168 óra, 2007. július 26.

"A meleg szó önmagában visszatetsző. Agresszív. Akkor már inkább nevezzük homoszexualitásnak, a megfelelő orvosi műszóval élve. (...)
A biológiai elemeken túl az azonos neműek szerelmét mentális kérdésnek (is) tartom. (...) A születésemtől, neveltetésemtől fogva bennem munkáló ösztön mondatja ezt velem" - Tarlós István, 168 óra, 2007. július 26.

"A melegek jogai tekintetében az igazi kihívás, dilemma, hogy meleg pároknak szabad-e gyermeket örökbe fogadni. (...)
Két dolgot tudtunk meg az elmúlt hetekben. Az egyik az, hogy az ország túlnyomó nagy többsége - be kell valljam, hogy nekem sok örömöt okozó módon - nagyon, nagyon - megengedően?, együttműködően?, együttérzően?, nem tudom, de - pozitívan viszonyult ahhoz, szembesül azzal, hogy vannak közöttünk meleg társak, akik épp olyan életet élnek, mint mi, és szabadon akarnak szeretni, nem akarják titkolni. Ez fantasztikus dolog!
Volt egy másik példa azon a fesztiválon: az a hihetetlen brutális atrocitás, ahogyan önmagukat nemzetinek és nem tudom milyennek nevező csoportok elkezdték megtámadni a meleg felvonulókat, utána pedig egyénenként támadni őket, ami elfogadhatatlan, brutális, fölháborító és - azt gondolom - szégyenteljes dolog. És nagyon sajnálom, hogy voltak olyanok, akik nem szólaltak meg ebben az ügyben. (...)
Én általában a jogegyenlősítés pártján állok és azt gondolom, hogy nagyon jó, hogy többet tudunk az országról, mint egy hónapja. (...)
Ebben az ügyben figyelni kell Európára; nagyon sok európai országban az elmúlt években afelé ment el a szabályozás, hogy lehessen szabadon szeretni" - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, TV2, 2007. július 25.

"Amikor... a 68-asok azt mondták, hogy az egyént a szabadság érdekében meg kell szabadítani a vele született tulajdonságoktól, akkor ilyesmire gondoltak, mint ... és a nemi identitás is, amely kötelék, és amitől jobb, ha az ember szabadul. (...)
Európa ráébredt arra, hogy az egyéni szabadság útjába magasodó korlátok lebontási törekvései egy idő után már nem ezeket a korlátokat, hanem a teremtés rendjének a falait döngetik. Természetellenes életformát kényszerítenek az európai emberekre. (...)
A politikában Európában ez azt jelentette, hogy ha valaki a hazáról beszélt, akkor azonnal nacionalizmussal kellett bélyegezni. Ha valaki a családról beszélt, akkor homofóbnak kellett nyilvánítani" - Orbán Viktor Fidesz-elnök, volt kormányfő, Tusnádfürdő (Románia), 2007. július 21.

"Egy kicsit nagyobb a figyelem az irányomban, sok gratulációt, illetve furcsa nézést kaptam, amire megpróbálok normálisan reagálni és visszanézni. (..)
A beszédet nyilván gyakoroltam, a könnyezés a beszéd tartalmának és leginkább a teremből jövő reakciónak lehetett a következménye. (...)
A legnagyobb problémánk nem az atrocitások, hanem az, hogy komoly erőt emészt fel az emberben az a koncentráció, hogy a környezete nehogy rájöjjön. Ahelyett, hogy az ember a munkájára, családjára, barátjára, boldogságára tudna összpontosítani. (...)
Egyáltalán nem gondolom (hogy a melegfelvonulás sérti a heteroszexuálisok esélyegyenlőségét), mert ők az év minden napján nyíltan vállalhatják és ünnepelhetik heteró mivoltukat" - Szetey Gábor az origo Vendégszobájában, 2007. július 23.

"A debreceni háziorvos (...) a Dunába lövetés helyett megadja a lehetőséget a bűnös rétegnek, hogy megbánást tanúsítva esetleg megjavuljon a börtönben, és igaz magyarként megtisztulva kapcsolódhasson vissza a társadalom vérkeringésébe" - Megyesi Gusztáv, Élet és Irodalom, 2007. július 20.

"Ez a csoport mindig az, amit mondanak neki: ha kell, homofób, ha kell, antiszemita. (...)
Ez egy akármilyen célra bármikor mozgósítható, mert egyirányúsított, és - az a gyanúm - egzisztenciájában megtámogatott csoport. Mert valamiből élnek ezek az emberek.
- Megélhetési csőcselék?
- Igen, pontosan. (...) Nem úgy kell ezt elképzelni, hogy a Fidesz finanszírozná a "buziverőket", vagy kérne fel erre bárkit. A Fidesszel rokonszenvező üzleti körök bizonyos része ezt anélkül is megteszi. (...)
- Ezek az emberek (...) nem is "saját jogon" homofóbok?
- Nem, de bármelyik pillanatban homofóbok tudnak lenni. (...)
- Nem ismerik a szavak értelmét?
- Nem. De nekik nem is az a dolguk, hogy ismerjék, hanem hogy ott legyenek, üvöltözzenek és dobálják a tojásokat. Ez a szerep van rájuk kiosztva.
- Ki osztja rájuk?
- Egyrészt a társadalmi elégedetlenség, másrészt az a politikai erő, az az ellenzéki párt, amely bizonyos irányba kanalizálja ezt az elégedetlenséget...
A magyar társadalom sokkal kevésbé volt homofób 1989-ben, mint ma. A történelmi fordulópont '93 januárjában volt, amikor a Magyar Út Körök alakuló ülésén Balczó András kijelentette, hogy a magyar útra nem léphetnek rá a tételes istentagadók, a szabadkőművesek és a homoszexuálisok. Ettől kezdve politizálódott át a homoszexualitás kérdése. Magában a társadalomban azonban ez még egy jó ideig nem érződött" - Tóth László szociológus, Élet és Irodalom, 2007. július 20.

"Szeptember-októberben a liberálisok elszalasztották, hogy kiálljanak az emberi jogok védelme mellett. Ha megteszik, most joggal tiltakozhatnának az intolerancia ellen. Most azok az SZDSZ-es vezetők tiltakoznak a leghangosabban, akik szerint tavaly minden rendben volt" - Morvay Krisztina, Heti válasz, 2007. július 19.

"A Jobbik nem homoszexuális-ellenes, hanem a fenálló melegpolitika ellenzője (..) ellenzi azt a melegpolitikát, amely provokálja a csendes többséget" - Jónás Levente, a Jobbik kommunikációs igazgatója a "Jobbik témazáró tiszta beszédében", 2007. július 19.

"Hitem szerint azért születtem, hogy a magam korlátozott lehetőségeivel jobbá tegyem a világot. (...)
Úgy gondoltam, ez lehetőség arra, hogy megváltoztassam az életem, hogy hatni tudjak a világra, és ne kelljen több százezer embernek rejtőzködve élnie. (..) Az a szeretet, amit a beszédem után kaptam, elkésztő volt. Persze jött néhány olyan e-mail is, amit nem fogok kinyomtatni, de alapvetően pozitív - elismerem, szűrt - visszajelzéseket kaptam. (...)
Ha a vallásos emberek jóérzését sérti, hogy házasságnak nevezzék két férfi kapcsolatát, akkor hívjuk másképp, de illessék meg az azonos neműek kapcsolatát is ugyanazok a jogok" - Szetey Gábor, Hvg.hu, 2007. július 18.

"Lavina indult el a személyügyi államtitkár coming-outjával. A hét végén több közismert meleg is bejelentette, hogy foglalkozását tekintve politikus, de egy ismert leszbikus is elismerte, hogy BKV-ellenőr. Békéscsabán a város közkedvelt meleg párjáról derült ki, hogy egyikük revizor az APEH-nál, míg másikuk mérlegképes könyvelő. A melegtársadalmat megrázták a hírek, ám több szervezet is önmérsékletre és toleranciára intett" - Hócipő, 2007. július 18.

"Hogy mióta vagyok meleg? 2007. július 7. óta. Most ugyanis történt valami, ami eddig még nem. Ez pedig a tettlegesség. (...) Ha másból nem, az ellentüntetésből megtanulhattuk, a melegjogok politikai jogok. (...) Politikai jogot pedig politikai eszközökkel lehet kiharcolni. A melegfelvonulás tehát épp oly politikai esemény volt, mint bármely más kisebbségjogi felvonulás. (...)
Reszkessen mindenki, aki nem olyan, mint ők, mert egyszer - a demokrácia szabályai szerint - hatalomra jutnak. És a demokrácia szabályai attól kezdve érvényüket vesztik. Magyarország lakosainak felét tagadják ki a nemzetből. Gondolatrendőrség vigyázza a médiát és a művészetet, rohamcsapataik rettegésben tartják az utcát" - Kartal Zsuzsa író, "Meleg vagyok", Népszabadság, 2007. július 17.

"Az elmúlt hetek történései megmutatták, milyenné válhatna Magyarország. (..)
Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egyesek azért vernek meg embereket az utcán, mert azok egy kisebbséghez tartoznak. (...)
A támadások nyíltan a melegeket, burkoltan viszont a demokráciát érték. Akik most a melegek ellen fordultak, holnap másik kisebbség ellen léphetnek fel" - értelmiségek felhívása 2007. július 17.

"Mindegy nekik, hogy meleg, zsidó vagy kormánypárti. A melegfelvonulás pusztán ürügy számukra, hogy mindent kizúdítsanak, ami a saját imamalmukban van. (...)
Itt alapvetően egy vesztes tábor hangulatában hergelődő, utcai militáns társaságról van szó, így ennek a megszorításokhoz sincs köze. (...)
Most egy katyvaszba kuszálódik össze a zsidó-, cigányellenesség, a melegek utálata és a kormánnyal szembeni indulatok. Ez letisztul majd..." - Síklaki István szociálpszichológus, Hírszerző, 2007. július 16.

"A nyilvános kiállásnál, a coming outnál képmutatóbb és károsabb gesztust alig lehet kieszelni egy forrongó demokráciában. A homoszexualitását nyíltan megvalló egyént valami totális félreértésből bátor aktivistaként ünneplik, holott csak totálisan lehomofóbozza azt a társadalmat, aminek maga is része. Egy nagyjából ugyanaz a logika, mint a bűnös nemzet, vagy az utolsó fasiszta csatlós" - Csontos János, Magyar Nemzet, 2007. július 16.

"A cikk már szerdán lefutott volna, de a kitört botrány miatt külön szóltam, hogy ne vegyék le, mert nam akartuk annak látszatát kelteni, hogy bárkit megfélemlítettek" - Éger István, a Magyar Orvosi Kamar elnöke, Népszava, 2007. július 16.

"A Humanista Párt támogatja a melegek házasságát" - Várady Tibor elnök a fővárosi Batthyány téren, két lány szimbolikus házasságkötése után, 2007. július 14-én.
"Hajrá Magyarország, hajrá melegek!" - ugyanő, ugyanott.

"Ez nem más, mint a deviánsok jogainak támogatása és a betegség terjesztése a magyar nemzeten belül.(...)
A Jobbik elvárja, hogy Sólyom László köztársasági elnök ítélje el erkölcsi alapon a homoszexuálisok felvonulását és az SZDSZ szélsőséges megnyilvánulását" - Tóth Péter, a Jobbik szegedi szervezetének alelnöke az SZDSZ helyi székháza előtt, 2007. július 14.

"Nem tegnap kezdődött. Hanem azon a gyászos estén - az árpádsávos zászló bemutatkozásának napján -, amikor 1992. október 23-án a forradalom hősét, a köztársaság elnökét, Göncz Árpádot legyalázták, beléfojtották a szót. (...) Egyetlen pillanatig ne higgyük, hogy itt csak az utcai söpredék elszabadulásáról van szó. Ha (...), akkor az utcai bandák nem éreznék azt, amit ma joggal éreznek - hogy nyíltan vagy leplezetten komoly politikai erők állnak az oldalukon" - Szász István, Népszava, 2007. július 14.

"Szetey Gábor államtitkár bátor kiállása nemcsak új politikai akaratot testesít meg, hanem sokat segíthet abban, hogy a magyarországi melegközösségek az eddiginél nyíltabban lépjenek fel jogaik érvényesítése érdekében. A többséget pedig ráébresztheti arra, mennyit ártanak akkor, amikor állampolgárok százezreit kényszerítik rejtőzködésre, szorongással, bűntudattal terhelt életre.
Mert nem igaz, hogy a melegkérdés magánügy. Aki ezt gondolja, hamis kategóriákat kreál. Nincsenek jó magaviseletű melegek, akik csöndben, négy fal közé húzódva élnek, és rossz magaviseletűek, akik a világba kiáltják másságukat. Egyenlőségről, emberi jogokról kell beszélnünk, ha a melegek jogairól beszélünk" - Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, Népszava, 2007. július 14.

"A homoszexualitás nem bűn, nem is erény. Bűn viszont, ha valaki a saját nemük iránt vonzódókat megalázza, megtámadja vagy kirekeszti" - Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, Népszava, 2007. július 14.

"Ez már nemcsak a melegekről szólt. A Buzi, a Homokos az ellentüntetők szemében könnyű préda, a bosszúállás tárgya, akit minden komolyabb következmény nélkül a porba lehet taposni a "liberálbolsevikokkal", minden más kisebbséggel és azok demokratikus szabadságjogaival együtt" - Sark R. László, Népszava, 2007. július 14.

"Ne tévedjünk, a melegekkel szembeni pogromhangulatnak nincs köze a családok vagy a közerkölcsök védelméhez. (...) a felvonulás csupán ürügy volt: jó alkalom arra, hogy a gyurcsányozó-zsidózó-cigányozó-buzizó szélsőjobb megint az utcára vonuljon handabandázni. (...)
... a kuruc.info tudósítása egyebek mellett "buzeoterroristáknak", "hulladékoknak", "patkánycsordának", "beteg állatoknak" minősítette a melegeket.
... a kereszténység náluk egyenlő a gyűlölködéssel, a hazafiság a kirekesztéssel, a demokrácia a terrorral" - Czene Gábor, Népszabadság, 2007. július 14.

"Nehezen élem meg ezt a szégyent, s azt kérdem magamtól, tehetek-e róla. Valószínűleg mindenféleképpen lettek volna atrocitások, mert a világhálón jóval ezelőtt mozgósítottak, hogy az én szereplésemről tudtak volna, de a vallomásom talán olaj volt a tűzre. (...) Minden csoda három napig tart. Én lennék a legboldogabb, ha erről a témáról nem kellene többet beszélnem. Ez azt jelentené, hogy a dolgok rendben alakulnak" - Szetey Gábor, Népszabadság, 2007. július 14.

"A dolog működik: az államtitkár vallomása (és a melegség témája) soha nem tapasztalt módon került be a közbeszédbe... Erről folyik a beszéd, és nem a költségvetési hiányról, a kórházbezárásokról, a vizitdíjról... Ekkora a baj, hogy már ilyen figyelemelterelő hadmozdulatokra van szükség? Hogy oda kell dobni valakit a köz elé: nesztek, csócsáljátok! (...)
Melegnek lenni elsősorban magánügy. Közügyet csinálni belőle egyéni vagy pártérdek. Azoknak fontos az efféle nyilvánosság, akik megélhetési melegek (aktivistaként abból élnek, hogy harcolnak vélt vagy valós jogaikért), illetve akik szavazatokat remélnek cserébe. Az SZDSZ-nek a felmérések tükrében úgy kell a támogatás, mint egy falat kenyér, ezért aztán valahol érthető, ugyanakkor gusztustalan, hogy gátlástalanul ráhajtanak a homoszexuálisok szavazataira. Az meg főként aljas, hogy milyen áron - a mesterségesen gerjesztett feszültség betört fejeket, megvert embereket eredményezett. (...)
A múlt hét végén a melegek (is) áldozatává váltak az SZDSZ nagy szavazatszerző harcának. Az események a védelmi pénzek kikényszerítésekor alkalmazott technikát juttatják eszembe. (...) Itt a megfélemlített melegektől remélt szavazat a védelmi pénz... (...)
De a konzervatív oldal sem gondolkodott el soha azon, hogy nemcsak az utcán felvonuló, hanem a társadalom szempontjából hasznos, közmegbecsülésnek örvendő melegek is létezhetnek. (...)
A homoszexualitás ma lassan olyan dolog lesz, mint balkezesség - idő és nyugalom kérdése, hogy belássuk, társadalmilag hasznosabb, ha embertársaink egy része a saját alkotó energiáit nem vonzalmainak legyőzésére-elrejtésére fordítja, hanem a közösség szolgálatára. (...)
Ha a dolgok úgy folytatódnak, mint ahogy a múlt héten alakultak, a homoszexuálisokat lassan nemcsak a rajtuk mindenáron segíteni akaró politikusoktól, hanem saját vezetőiktől is meg kell védeni" - Lukács, Magyar Nemzet, 2007. július 14.

"A Bunkó Büszkeség Napjának eseményei azon tény leszögezésére kárhoztattak, hogy a fejlődés lépcsőit egyszerűen lehetetlen kihagyni (...), meg kell tanulni köszönni, mosakodni és evőeszközöket használni, valamint a minimális politikai kultúrát, de persze ezt a legvégén. Kisebbséget nem verünk"- Para-Kovács Imre, "Látens ország", Népszabadság, 2007. július 13.

"Ilyen alpári írás egyetlen európai ország orvosi kamarájának honlapjára sem kerülhetne fel. (...)
Szemben a cikk állításaival, a modern orvostudomány és a felvilágosult gondolkodás szerint a homoszexualitás nem betegség, hanem a társadalom egy meghatározott kisebbsége körében az emberi szexualitás egy formája" - Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája, 2007. július 13.

"Elképesztőnek tartjuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapján egy gyűlölködő (...), és egy tudományosan évtizedekkel ezelőtt idejét múlt cikk jelenhet meg (...)
Csak akkor győzhet a gyűlölet, ha a politikai, a civil- vagy szakmai szervezetektől ilyen homofóbiával kacérkodó szellemi muníciót kap" - Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, 2007. július 12.

"Keressük azokat, akiket akár a 12. LMBT fesztivál kapcsán, akár korábban szexuális érdeklődésük vagy nemi identitásuk miatt atrocitás ért, vagy ilyen atrocitás tanúi voltak. Keressük azokat is, akiknek segélyhívásaira a felvonulást követően vagy más alkalommal a rendőrség nem reagált. Továbbá keressük azokat, akiknek a felvonulásról, a rendőrök tétlenségéről, bűncselekményekről, azokat elkövetőiről, stb. fénykép- vagy videofelvétel van a birtokában" - a Háttér, a Labrisz és a Patent egyesületek közös felhívása, 2007. július 12.

"Ne bízzátok el magatokat, melegek! Nem (csak) nektek szóltak azok a fülesek. Ezeket az ordas frászokat a magyar társadalom kapta (...)
Az aljas indok nagyon is egyértelmű és tettenérhető. Múlt szombaton nem egyszerű pofozkodás történt, mert aki ott ütött, az azért tette, mert buzit akart verni" - Bojtár B. Endre, Magyar Narancs, 2007. július 12.

"Lehet, hogy beszédem fokozta a széleőségesek indulatait, amitől nem érzem jól magam, de (...) tavaly szeptember 19. óta más országban élünk mint addig. (...)
A lényeg, hogy nem egy meleg politikus vagyok, hanem egy szociáldemokrata-liberális politikus, aki mellesleg meleg. (...)
Csütörtök estétől péntek estig jóval több kérdést kaptam újságíróktól, mint előtte egy év alatt a munkámról (...)
Pozitívan csalódtam a magyar médiában, onnan sem kaptam bántó megjegyzéseket, ahonnan vártam. (...)
Szerintem csak egy elenyésző kisebbség utasítja el a haladást. A magát modern konzervatívként meghatározó MDF korrektül reagált. (...)
Nem lehet visszakozni azért, mert egyesek agresszíven reagálnak. Akkor ugyanis nekik lenne igazuk - pedig nincs. (...)
Nagyon alaposan megrágtam a szöveget. Fontos volt, hogy minden egyes szó a helyén legyen, amikor életem egyik legfontosabb megnyilvánulására készülök. (...) De például nem annál a résznél könnyeztem, ahol előzőleg éreztem, hogy megtörténhet. (...)
Akik ott voltak az eseményen, például Dobrev Klára vagy Horváth Ági, azok barátként jöttek el. Senkit nem hívtam meg, de ha ott akartak lenni, örültem neki" - Szetey Gábor, Magyar Narancs, 2007. július 12.

"A legaggasztóbb fejlemény azonban az, ami a melegmenet után, a sötét mellékutcákban történt. A szisztematikus embervadászat, vagyis a csoportos támadások a védtelen és békés járókelők ellen. Új időszámítás kezdődött tehát a népnemzeti ellenakciók történetében" - Népszabadság, 2007. július 12.

"...de jött a szokásos hétvégi gyalázat és megint elsodorta a globális ügyeket, mert amikor az ember közvetlen környezetében látja sűrűsödni a legádázabb, legpenetránsabb taplóságot (...), akkor gyorsan zárójelbe tudnak kerülni az álszent popsztárhátsók. (...)
Ne feledkezzünk meg a szellemi munícióról sem. Vajon eltűnődtek-e azon a Fidesz most nyilatkozatban aggódó EP-képviselői, hogy az utcai verésekhez vezető hangulatot miképpen készítették elő a párt legszűkebb köréhez tartozó hivatásos hangoskodók, heccisták? Hogy mennyire jól sikerült gesztusokat tett a szellemi vezető...?" Uj Péter, Népszabadság, 2007. július 11.
"Mi történt szombaton? Semmi. Pár bőrfejű és bőragyú alak megpofozott néhány fenékrázó pojácát. (Huh, most kimondtam.)" - Balavány György, Magyar Nemzet, 2007. július 11.

"A műsor vége felé telefonál egy középkorú férfi: nagyon épületesek voltak a hozzászólások, de nem kellett volna meghallgatni a másik felet is? Csak nem képzeli, csattan fel Orosz, hogy ezt a csőcseléket... nem szkinhedeket, feleli a férfi a vonalban, viszont azokat az embereket, akik a homoszexualitást mégsem tartják normálisnak... Orosz (sziszegve): Maga heteroszexuális? Igen, feleli szeppenten a hallgató. És mondja, meddig kéne magát ütni-rúgni, hogy holnaptól a pasikat szeresse?" - "Túl a Rubiconon, Orosz József coming outja", Balavány György, Magyar Nemzet, 2007. július 11.

"A deviáns söpredék felvonulásán papi reverendában vonaglott egy még perverz seggtestvérei közt is különösen visszataszító genetikai hulladék. (...) Az ilyen szarcsimbókokat védi nemcsak a pedofilkormány, de a Fidesz is. Reméljük, Viktorhoz és Anikóhoz is kerül hamarosan egy fiúkkal kiváltképp kedves babysitter" - kuruc.info, 2007. július 11.

"Néhány nappal ezelőtt Budapest utcáin vér folyt.: árpádsávos zászlók alatt felvonuló újnáci gazemberek a Jobbik (Tarlós István és Rogán Antal politikai szövetségesei) szervezésében nyílt pogromot rendeztek: magyar (és külföldi) állampolgárokat támadtak meg, s verték össze azért, mert az illetők, élve alkotmányos jogukkal, kifejezésre juttatták szexuális identitásukat" - Gábor György vallásfilozófus, Népszava, 2007. július 10.

"Ha a társadalmi-szociális környezet 50%-ban felelős az egészséges testi-lelki fejlődésért, akkor Horváth Ágnes a ma felnövő embermillióknak legalább a felét mérgezi azzal, hogy nagy nyilvánosság előtt teret ad, nevét adja, jelenlétével megerősíti a kórfolyamatok terjedését. (...) Egy jobb kor népirtásért vonná felelősségre. (...) Az orvostársadalom kötelessége a magyar népirtás újabb tényeinek tudatosítása..." - Gyilkos Ágnes - meleg helyzetben, Nagy Attila "orvos, közíró", Debrecen, Magyar Orvosi Kamara honlapja, 2007. július 10.

"Az MDF elítéli a melegek napján történt erőszakos cselekményeket, de helyteleníti azt is, hogy az SZDSZ téves értékelés alapján kíván ötpárti nyilatkozatban pálcát törni a magyar társadalom egésze felett. A magyar emberek ugyanis az elmúlt években egyre toleránsabbak lettek a mássággal szemben" - Dávid Ibolya, 2007. július 10.

"A Kereszténydemokrata Néppárt elítéli mind a homoszexuálisokat ért atrocitásokat, mind a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztiválnak nevezett provokációt" - a KDNP frakciójának egymondatos közleménye, 2007. július 10.

"Szélsőjobboldali ellentüntetők rátámadtak a melegfelvonulás békésen vonuló résztvevőire és az útvonal több kilométer hosszú szakaszán végig megfélemlítették és fizikailag bántalmazták őket. (...) A felvonulókat súlyos testi sérülések okozására alkalmas eszközökkel dobálták: sörösüvegekkel, füstbombával és molotovkoktélokkal. Az ellentüntetők folyamatosan skandálták: +buzikat a Dunába, zsidókat meg utána!+, +szappangyár+, +mocskos buzik+" - Szivárvány Misszió Alapítvány, 2007. július 10.

"A homoszexualitást a liberálisok rángatják ki az intim szférából, a politikai küzdőtérre, rendkívül ízléstelen módon. A liberális pártok ugyanakkor félrevezetik a homoszexuálisokat, politikai fegyverként használva őket. (...)
A hazai purparlé mögött is ott a figyelemelterelés szándéka... Most, hogy az ország a szoclib koalíciónak köszönhetően romokban hever, s csonttörésig és vérfakadásig megszorítják a társadalmat, nincs nagyobb bajunk, mint hogy nem házasodhatnak a melegek? (...) Szetey Gábor államtitkár kimódoltan spontán vallomása nem volt más, mint kezdőrúgás egy újabb politikai meccsen.
Öngól. A Szetey-akció épp azt illusztrálja, hogy a homoszexuálisokat senki nem különbözteti meg hátrányosan nálunk. (...) bármilyen állást betölthetnek, lám, akár államtitkári posztot is. (...) az, hogy egy +melegparádé+ megnyitóján ott ül a fél kormány, a pozitív diszkriminációt mutatja. Mely társadalmi csoportra fordít ekkora gondot a koalíció? (...)
Innen nézve azok, akik dobálták és szidalmazták a szombati felvonulás résztvevőit, igen sokat használtak nekik: biztosították nekik az ártatlan áldozat státusát. Nem véletlen, hogy a balliberális fórumok a támadások durvaságáról kiabálnak. (...)
Hogy homoszexuálisnak lenni mennyi testi-lelki kínlódással jár, arról a legtöbbet az érintettek tudnának mesélni; azok, akik fesztiváljaik alkalmával igyekeznek elhitetni önmagukkal és velünk, hogy boldogok - ám ha lehetne, sokan közülük szabadulnának kényszerítő ösztöneiktől. S köztük is elenyésző azok száma, akik házasságra vagy gyerekre vágynak. Fölösleges természetellenes törvényeket hozni a fejük felett. Embertársainkról van szó, akiket szeretettel lehet fogadni, s akiken lehetne segíteni is, ha a változás igényét, akikben ez valamennyire is felmerül, nem égetné ki belőlük a politikai aktuálpropaganda. Talán egy igazán demokratikus (konzervatív) fordulat az ő helyzetükön is segítene" - Balavány György, Magyar Nemzet, 2007. július 10.

"Rendkívül helytelenítem, hogy bárkit a szexuális beállítottsága miatt bántalmazzanak. Sosem tennék ilyet, annak ellenére, hogy a magam részéről a heteroszexualitás és a hagyományos családmodell híve vagyok" - Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Népszabadság, 2007. július 10.

"Szégyent hoz Magyarországra, hogy csoportok, bandák másságuk miatt vertek meg embereket. (...)
A politikai pártok nem tehetik meg, hogy némasággal vagy más módon cinkosságot vállalnak az ilyen magatartással" - Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője, 2007. július 10.

"Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a rendőrség elmulasztotta kötelességét, amikor nem megfelelő erőkkel és módszerekkel védte a felvonulást. Követeljük a felelősség megállapítását és a további hasonló esetek megakadályozását! (...)
A szombati események általános félelemérzetet keltenek minden LMBTQI emberben, akik joggal tarthatnak ezek után attól, hogy ha ellenük gyűlöletbűncselekményt követnek el, kétséges, hogy rendőri védelemben részesülnek" - meleg- és jogvédő szervezetek közleménye, 2007. július 10.

"Gyurcsány egy dologban nagyot lépett: végre kiderült, hogy hazánkban sem nemzetbiztonsági kockázat, ha valaki meleg. (...) Mostantól vagy heteró, vagy rejtőzködő, vagy Szetey Gábor. De mindegy is, hogy mi, ha már több lehetőség van" - Virág Tamás, Hírszerző, 2007. július 9.

"A Fidesz politikájára jellemző folyamatos gyűlöletkeltés, a szélsőséges megnyilvánulásoktól való elhatárolódás hiánya okán nagymértékben ők is felelősek, hogy felbátorodtak a radikálisok, akik most éppen a melegellenes indulatokat vették elő" - Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti csoportjának vezetője, 2007. július 9.

"Ha még egyszer lenácizza azokat, akiket zavar a buzik csoportos enyelgése a köztereinken és útjainkon, akkor... Takarodj te is és az a buzi maszopos bandád is, ha nem, akkor befejezzük azt, amit 56-ban elmulasztottunk. Inkább megdöglöm az utcán, de magammal viszek néhány buzi maszopos politikust" - e-mail nevét nem vállaló feladótótól Kósáné Kovács Magdának, 2007. július 9.

"A kelet-közép-európai régióban a rendszerváltás óta a véleménynyilvánítás és gyülekezés szabadságát már nem elsősorban az állammal szemben kell megvédeni, hanem az egyre erősödő szélsőséges, neofasiszta elveket valló erőktől... Megfélemlítik a különböző nemzeti, etnikai és szexuális kisebbségeket és korlátozzák, illetve gátolják jogaik érvényesítését, megalázzák őket méltóságukban... Védjük meg közösen az európai polgárok méltóságát és szabadságjogait, és lépjünk fel a homofóbia és minden kirekesztő magatartás ellen" - Kósáné Kovács Magda szocialista EP-képviselő az Európai Parlamentben, 2007. július 9.

"Nehéz elképzelni kevésbé gyáva viselkedést annál, mint ha valaki arctalanul a tömegben megbújva tojásokkal és kövekkel dobálja azokat, akikről úgy gondolja, hogy biztosan nem fogják megtorolni a támadást.
Az igazi bátorságról a hétvégén azok tettek tanúbizonyságot, akik a fenyegetések ellenére is merték vállalni önmagukat és kiálltak jogaikért. (...)
Ebben a helyzetben, ha kell, magam is zsidó, cigány és meleg vagyok. (...) Nem hagyjuk, hogy bárkinek félnie kelljen azért, mert egy kisebbséghez tartozik" - Demszky Gábor budapesti főpolgármester, 2007. július 9.

"Szombat éjszaka "buziverő csoportok" grasszáltak Budapest utcáin. (...)
Élő-érző emberekre vadásztak-vadásznak 2007-ben Budapest belső kerületeiben. A legvisszataszítóbb ráadásul, hogy ezt erkölcsi felsőbbrendűségük hiszemében. (...)
A hazai közgondolkodást alakító közszereplők egész sora felelős a hét végén történtekért. (...)
Minden megvetésem azon parlamenti formációké, amelyek nem fejezték ki megvetésüket a homofób csürhével szemben. Vádolom őket, mert érzéketlenségükkel és előítéleteikkel primer életveszélybe sodorták és sodorják honfitársaink ezreit, tízezreit, százezreit csak azért, mert azok, amik.
Egyetlen pozitívuma volt csupán a szombati eseményeknek. Végre minden korábbinál nyilvánvalóbbá vált, hogy kiktől is kell valójában féltenünk a felnövekvő nemzedéket" - Bugyinszki György, Népszabadság, 2007. július 9.

"Olyan események történtek hazánk fővárosának utcáin, amelyek mellett emberi jogokra érzékeny ember nem mehet el szó nélkül. (...)
Az erőszakos ellendemonstrálókat csak az erős rendőri jelenlét tartotta vissza attól, hogy rárontsanak a melegfelvonulás résztvevőire (...)
Az SZDSZ azt javasolja a parlamenti pártoknak, hogy ötpárti nyilatkozat aláírásával, közösen tiltakozzanak az erőszak, az intolerancia, a homofóbia ellen" - Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője, 2007. július 9.

"Az elmúlt tizenegy év legvéresebb melegbüszkeség-napi felvonulása zajlott le a fővárosban. A mintegy kétezer fős menetet szinte a teljes útvonalon provokálták, dobálták az "ellentüntetők". Később több - a szervezők szerint tizenegy -, a rendezvényről távozó felvonulót támadtak és vertek meg a környéken. Kettőt közülük kórházba kellett szállítani. Miután a felvonulás rendőri biztosítása példás volt, a demonstrációnak nem volt súlyosabb sérültje" - Népszabadság, 2007. július 9.

"Melegfelvonulás több mint másfél évtizede van Budapesten, de eddig legfeljebb néhány politikus próbált százalékpontokat javítani azzal, hogy felemlegette a hagyományos családmodellt. Ennek most vége, hétvégén felajzott tömegek követelték a buzulás betiltását, a buzik kiirtását, a finomabbak pedig azt, hogy mondjanak le.
Ezek után pedig a klasszikus, délutáni buziverés következett, falkában, bakancsban, sörösüveggel a tollboa ellen...
Azzal, hogy a melegfelvonulások tolerálása után a magyarok széles tömegeit mozgatja meg a buziverés mint ideológia, a történelmi fejlődés fordult visszájára. Mert ne legyenek illúzióink: nem valami szélsőséges kisebbség csúszott vissza a negyvenes-ötvenes évek szellemi közegébe. Ezek... otthon dohognának, ha nem tudnák, hogy akciójukkal elismerő hümmögéseket gyűjthetnek be a kisboltban, a szülői értekezleten vagy a szaunában...
Még az is lehet, hogy nem időben csúszik vissza az ország, hanem térben mozgunk a kultúra perifériája felé. A melegfelvonulások szétverésének, betiltásának határa eddig Oroszország, Litvánia, Szerbia térségéig húzódott. Most már Magyarország is tagja a retrográd uniónak" - Földes András, 'Gorbacsov a melegekkel van', Index, 2007. július 9.

"Hihetetlenül gyáva és primitív akció volt, amit a Jobbik és a kurucinfo internetes portál szervezett a szombati demonstráció megzavarására. (...)
Nem gondoltam, hogy azért fognak külföldi újságírók tudósítani Magyarországról, mert egy meleg tüntetés után embereket vernek meg vélt vagy valós szexuális orientációjuk miatt (...)
A történtek után Rogán Antal V. kerületi polgármesternek és Tarlós Istvánnak, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének el kell döntenie, továbbra is számítanak-e a Jobbik politikai támogatására és szavazataira; ez alapvető demokratikus kérdés" - Léderer András, az SZDSZ Új Generáció elnöke, 2007. július 8.

"Jellemző az egyenes gerincű hazafiakra, hogy nem ok nélkül, cigányokhoz hasonló modorban támadtak rá a férfira (vagy nőre), hanem előtte tisztázták a helyzetet, megkérdezték az illetőt, hogy +te is buzi vagy?+ A férfi (vagy nő) igenlő válasza után kapta a jól megérdemelt verést a buznyák.
A Tompa utcában sétáló kis köcsög sem úszta meg szárazon. A seggrepacsizós buli után hazafelé tartó homárnak nem volt szerencséje, ő is találkozott a város több pontján gerillataktikával harcoló hazafiakkal. Kapott is +ajándékot+ a seggére, igaz, ezt már rugás formájában, acélbetétes bakanccsal" - kuruc.info, 2007. július 8.

"Az MSZP a kirekesztés, megkülönböztetés, megalázás minden formája ellen szót emel. Az emberi méltóság elleni visszataszító támadásnak tartja azokat az akciókat, amelyek a kisebbséget, adott esetben a homoszexuálisokat, bélyegzi meg" - Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, 2007. július 7.

"Nem úszták meg az SZDSZ-esekkel vonuló buzeoterroristák, kaptak tojást és füstgránátot is. A nemzet becsülete megmaradt...
A buzi felvonulók között rengeteg a külföldi, aki csak azért jött Magyarországra, hogy úgy tűnjön, sok ilyen beteg állat van Pesten...
A buzik miatt megbénult a belváros egy részének forgalma, ám ezt a cionista média ellenük nem hozta fel érvként, nem úgy, mint hazafias események kapcsán teszi (18:40)
Sikerült füstgránátot hajítani a buzicsordába... (17:55)
Tudósítónkat igazoltatták, hátára gumibottal vágtak rá, így a hátizsákjában a megmaradt tojások darabokra törtek. Több tüntető is hasonló sorsra jutott (17:30)
A feldühödött tüntetők látva, hogy már tojásdobálásáért is elviszik őket, kukákat és üvegeket ragadtak, hogy azokkal kergessék el a fertőt az utcákról (17:08)
+Gyurcsány, takarodj, vidd a buzi haverod!+ - skandálja az új rigmust a tömeg (16:50)
Patkánycsordát védő patkánycsorda (képaláírás)" - Tudósítás a homárparádéról, kuruc.info, 2007. július 7.
"Homárparádé után: köcsögvadászat a mellékutcákban - Több köcsögöt is elkaptak a mellékutcákban egerésző hazafiak a homárparádé után - tudósítás címe és alcíme, kuruc.info, 2007. július 7.

"Tojászápor vár a szombati buzifelvonulás résztvevőire, miután Demszky Gábor március 15-i megdobálásának ügyében (...) Polgár Tamás, alias Tomcat-tel szemben az ügyészség megszüntette a nyomozást, mondván: a szabad véleménynyilvánítás egyik markáns, történetileg kialakult formája a különböző élelmiszerekkel való dobálás...
Közszereplőnek minősül a buziparádé minden részvevője. Így potenciális célpont van bőven, már csak elegendő tojásról, paradicsomról, görögdinnyéről, stb. kell gondoskodni" - "Az ügyészség szerint a buzik szabadon dobálhatók tojással", kuruc.info, 2007. július 6.

"A korábbi magyar példa, az SZDSZ-es Ungár Klára esete azt mutatja, hogy nem lehet politikai tőkét kovácsolni a melegség felvállalásával, még a liberális oldalon sem" - Kiszelly Zoltán politológus, MTI, 2007. július 6.

"Az MDF támogatja az azonos neműek élettársi kapcsolatát, a melegek házasságát azonban nem tartja aktuálisnak és indokoltnak, és nem jött el az ideje annak sem, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe a homoszexuális párok. (...)
Az MDF nem zárná ki a pártból azt a politikust, aki esetleg bejelentené, hogy homoszexuális; az MDF egyébként sem foglalkozik azzal, hogy a tagoknak milyen a nemi identitásuk.
Az MDF ugyanakkor keresztény-konzervatív párt, értékvállalása dominánsabban a heteroszexualitás irányába mozdul el" - Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese, MTI, 2006. július 6.

"Én a demokratikus alapértékek egyikének tartom a szabad identitásválasztást. (...)
Azt gondolom, hogy igen a válasz arra, hogy óvandó-e azok szabadsága, akiknek a sorsa úgy alakul, hogy saját nemükhöz vonzódnak. Nem zárja ki egymást a család és a gyermekek melletti kiállás és a szabad szexuális identitás választása. (...)
Szetey Gábor tegnap nemcsak magának segített azzal, hogy hosszú vívódás után nyilvánosan is felvállalta melegségét, hanem - azt gondolom - sokat segített nekünk is. Lehetővé tette, hogy legalább szembesüljünk ezzel a kérdéssel, és elkezdhessünk róla egy okos és felelős párbeszédet. Mindaz, amit tett, nagyszerű hozzájárulás ahhoz, hogy egy igazabb és jobb országot teremtsünk. Nagyon büszke vagyok rá, és büszke vagyok arra, hogy tagja a kormányomnak" - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök blogbejegyzése, 2007. július 6.

"A KDNP felszólítja az SZDSZ elnökét, hogy tartsa tiszteletben az Alkotmánybíróság határozatait, és ne lázítson az alkotmányos rend ellen. Alkotmánybírósági állásfoglalással is megerősített, természetjogi alapokon nyugvó szabály, hogy házasság egy férfi és egy nő között köthető, továbbá jogrendünk tiltja, hogy homoszexuális párok gyermeket fogadjanak örökbe" - Semjén Zsolt elnök-frakcióvezető és Lukács Tamás országgyűlési képviselő, 2007. július 6.

"Személy szerint én magánügynek tartom mindenkinek a szexuális orientációját, nem politikai ügynek" - Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek, 2007. július 6.

"A naponta megélt sárbataposottságot, a nyomasztó, szorongató kisebbrendűségi érzést szabadíthatja fel egy pillanatra a melegünnep. (...) A harsányságnak, a felvonulásnak van egy paradox hatása is: a heteroszexuális többségben felerősítheti az ellenérzéseket. Azok az emberek, akiknek nincs önbecsülésük, hirtelen találnak egy okot, amitől felsőbbrendűnek érezhetik magukat. Végre találnak magukban valami szerethetőt" - Ranschburg Jenő pszichológus, Népszabadság, 2007. július 6.

"Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (a KDNP ifjúsági társszervezete) felkér mindenkit, aki velünk együtt a természetes családmodell és a gyermekek jogainak védelme érdekében elutasítja az efféle parádék megrendezését, hogy a következő egy évben ne vásárolják azon cégek termékeit, illetve ne vegyék igénybe azon cégek szolgáltatásait, akik anyagi eszközökkel támogatták az idei melegparádé megrendezését" - 2007. július 6.

"Mára már divattá vált érzelemdús jelenetek közepette beismerni a homoszexuális irányultságot, sokszor jelennek meg 'megélhetési médiamelegek'. Pályájuk hullámvölgyeit elszenvedő közéleti szereplők, politikusok, művészek silány teljesítményüket egy-egy coming-out-tal kívánják ellensúlyozni, hogy így kerüljenek vissza az érdeklődés középpontjába" - Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, 2007. július 6.

"Elgondolkozott és azt mondta, a politikusnak azt kell tennie, amiben hisz. Csalódtam volna benne, ha megtiltja nekem e bejelentést. Gyurcsány Ferenc azért kért fel erre a feladatra, mert azt gondolta, el tudom látni. (...)
A kérdőívben pontosan és őszintén számot adtam arról, hogy meleg vagyok és ki az élettársam. Monogám típus vagyok, nincs biztonsági kockázat" - Szetey Gábor, Blikk, 2007. július 6.

"Az MSZP támogatja az azonos nemű párok regisztrált élettársi kapcsolatát" - Szabóné Müller Tímea országgyűlési képviselő, MTI, 2007. július 6.

"Egy szabad, demokratikus, európai jogállam jövője csak akkor biztosított, ha valamennyi állampolgára számára képes garantálni a sérthetetlen magánélethez és az egyéni boldogsághoz való jogot, (ezért) az SZDSZ törvénymódosítást kezdeményez, hogy az azonos nemű párokat is ugyanazok a jogok illessék meg, mint amelyeket jelenleg a házastársak élveznek" - az SZDSZ ügyvivői testületének határozata, 2007. július 5.

"A 12. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál megnyitóján megjelent Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és vőlegénye, továbbá Kóka János gazdasági miniszter, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, Daróczi Dávid kormányszóvivő, valamint Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője és Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes is" - MTI, 2007. július 5.

"Magyar vagyok és európai. Közgazdász, személyügyi vezető. Társ, barát, néha ellenfél. És meleg. Mint ti. Mint még sok százezren ebben az országban, akik - remélem - meghallják ezeket a mondatokat.
Huh! Kimondtam.
És ki fogom mondani mindannyiszor, ahányszor ki kell mondani, hogy másik is kimondhassák. (...)
Még egyszer. Szetey Gábor vagyok. Hívő, magyar európai. Állampolgár, közhivatalnok, kormánytag. És meleg. Együtt élek valakivel, akit szeretek, és aki ma is itt van velem, és aki nélkül most nem lehetnék itt" - Szetey Gábor, a miniszterelnöki hivatal személyügyi államtitkára a 12. melegfesztivál megnyitóján Budapesten, a Művész moziban, 2007. július 5-én.

"Gyula láthatólag elveti a +megélhetési+ melegséget, főleg annak melegjogi aktivista formáját. Mondván, egy meleg civil szervezet úgy marad fenn, ha aktivistái szüntelenül ágálnak, eltúlozzák a diszkriminációs problémákat, a vagyonmegosztási természetű élettársi jogviszony tökéletesítése helyett a homoszexuálisok házasságát követelik, gyermek közös örökbefogadási jogával persze. Határozottan állítja, ezt a normális melegek széles rétege nem kívánja. Bár sokan - ő is - szeretnének gyermeket, de belátják, hogy a gyermeknek valóságos családra volna szüksége.
Abba is beavat: a melegek többsége elutasítja a büszkeségi meneteket, amelyeken a melegtársadalmon belüli "szánalmas kisebbség", az önmagukat mutogató transzvesztiták vonják magukra a médiafotósok, operatőrök figyelmét" - Megélhetési melegek büszkeségi menete, Joó István, Magyar Nemzet, 2007. július 5.

"Tekintettel arra, hogy nem vagyok egy VIVA Kristóf, csak remélni tudom, hogy az én életemben még nem teljesen píszi (házassággal elismert) Sándor tarkóján József forró lehelete" - 'nénike', az egyik jobboldali vezetésű budapesti kerület polgármesteri hivatalának sajtóreferense, a fővárosi közgyűlés egyik frakciójának volt sajtófőnöke, 'Sándor, József, melegek', posztban, Ufiblog, 2007. július 2.

"A Jobbik idén nemcsak hagyományos tiltakozással, hanem az ellendemonstráció keretében belül (...) a nyilvánosság fegyverét is segítségül hívva kíván tenni gyermekeink védelmében és közösségünk egészséges fejlődésének biztosítása érdekében" - Jónás Levente, a Jobbik kommunikációs igazgatója, 2007. június 29.

"A Szabad Magyarországért Mozgalom közszeméremsértés és közösségellenes megbotránkozás okozása vétségének megakadályozása érdekében arra kéri az illetékes rendőri hatóságot, hogy a július 7-re tervezett melegfelvonulást tiltsa be. (...) Magyarország morális megtisztulása és megújulása ott kezdődik, amikor a közerkölcs is védelmet élvez, amikor az egyén vagy a kisebbség másságának a tisztelete nem válik szabatossággá" - Takács András, az SZMM elnöke, 2007. június 27.

Magyarországon a jogalkotó politikusok félnek egyenlő jogokat adni a melegeknek, mert az hatalmas népszerűségvesztést jelenthet nekik - vélekedett Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő a homofóbia elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott szemináriumon. "Akkor viszont pont most kéne törvénybe iktatni a melegek házassághoz és gyerekvállaláshoz való jogát, hiszen az MSZP mostani népszerűségénél mélyebbre nem nagyon mehet" - kontrázott erre némi derültség közepette Takács Judit, az MTA szociológiai kutatóintézetének munkatársa, a Háttér Társaság a Melegekért egyik alapítója. (Origo, 2007. május 11.)

Ön szerint hogyan érzik magukat a melegek Magyarországon? (Meleg_tini_pek) - Több meleg barátom van, kevés önbizalommal, sokszor rejtőzködve, helyenként indokolatlan szégyenérzettel és lelkiismeret-furdalással - Gyurcsány Ferenc frissen kinevezett miniszterelnök válasza egy olvasói kérdésre az Origo internetes vendégszobájában 2004. november 24-én.

"A homoszexualitás témájának feldolgozása Magyarországon még művészileg hiányos, kevés olyan művészi produkció készült el, amelyik ezzel a témával foglalkozik. (…) Nehéz annak, aki más, nehéz boldognak lennie akkor, ha valamilyen szempontból eltér a többségtől" - Lévai Katalin, az Európai Parlament szocialista képviselője 2006. január 12-én az MTI-nek annak kapcsán, hogy a Művész moziban bemutatták Bódis Kriszta: Falusi románc (meleg szerelem) című új dokumentumfilmjét.

"Akkor, amikor emberek tíz- és százezrei csúsznak egyre mélyebbre Magyarországon a megszorító intézkedések miatt, akkor (politikusok) azzal kezdenek el foglalkozni, hogy például az egyneműek házasságáról konszenzust kellene alkotni, meg ilyen hasonló kérdéseket fölvetni. Ez egyszerűen álprobléma". A KDNP nem támogatja az azonos neműek házasságát, "ne is próbálkozzanak" a kormánypártok konszenzuskereséssel ebben a kérdésben - Soltész Miklós, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőjének reagálása Lévai Katalin szavaira. (2007. január 6.)

- Én azt gondolom, hogy menjünk efelé, mozduljunk el efelé, hiszen egyre több ország évente mondja ki azt, hogy ez vállalható. Vállaljunk, menjünk, mozduljunk, gondolkodjunk, de előzze ezt meg egy társadalmi vita, egy társadalmi gondolkodás - Lévai Katalin MSZP-s Európai Parlamenti képviselő 2006. január 6-án egy, a 2007-es uniós esélyegyenlőségi évről tartott budapesti sajtótájékoztatón azon saját felvetésére reagálva, miszerint melegszervezetek szeretnék az azonos neműek házasságának elismerését.

"Nem azért nem sétálok Rétvári menyasszonyával kézen fogva, mert buzi vagyok, hanem mert nem őt választottam szerelmemül. A korlátokat szabni vágyó Rétvári úr se venné jó néven, - ha tilalmaznám kapcsolatát, mert szerintem más illene hozzá; - ha megengedném neki, hogy tegyen szíve szerint, de ne vigye ki a lányt az utcára, éljen vele a négy fal között; - ha pusztán szexuális aktusként fognám föl kapcsolatát kedvesével; - ha megkérdőjelezném moralitását és érdeket, aberrációt látnék szabad döntésében; - vagy felszólítanám, ne tüntessen látványosan heteroszexualizmusával és rejtse el magánéletét, mert nem egyezik álláspontommal. Természetesen nem személyeskedés a szándékom: mindössze szeretném, ha az én szememmel is látná azt az árja gőgöt, amit heteroszexuális felsőbbrendűségi tudatában képvisel. Tilalmaz, megenged, kegyet gyakorol vagy elvon, mintha hűbérúr vagy jóistenke lenne" - Balázs Attila, Mások, 2006. szeptember.

"Magánemberként én más irányultságú vagyok, mint a melegek, ezért ezt a dolgot nem értem pontosan, nem is gondolom, hogy közel kellene kerülnöm hozzá. (…) Távolról sem áll szándékomban önökkel vitatkozni vagy ellenségeskedni. Nem nagyon van nekünk találkozási pontunk; miért kellene haragban lennünk? (…) A felvonulások tekintetében nem az fog dönteni, hogy kik milyen céllal és milyen motivációk alapján vonulnak fel, hanem csak és kizárólag pragmatikus, a körülményekhez illeszkedő érvek dönthetnek. Ebben önöket más rendezvényekhez képest nem érheti negatív diszkrimináció. (…) Nem mondhatom azt (a melegeknek), hogy kérem, szavazzanak rám hiszen az ő szemszögükből nézve engem felöltöztettek a sátán ruhájába. Azt tudom mondani, hogy én senkit nem fogok megkülönböztetni hátrányosan a budapestiek közül" - Tarlós István budapesti főpolgármester-jelölt, Mások, 2006. szeptember.

"Nekem a melegekkel semmi bajom, vannak meleg barátaim is, de meg kell kérdeznem, hogy vajon kinek áll az érdekében, hogy a tisztességes, egészséges Plútó kikerüljön a bolygók sorából, amíg a melegségével szinte tüntető, feltűnően forró Merkúr senkinek sem szúrja a szemét" - Új Péter, 'Szerda', Népszabadság, 2006. augusztus 30.

"Ahogyan szabatosan tuloknak és sunyinak is nevezte az illető MDF-es politikust, hozzátéve, hogy abban a pártban +magukat erotikusan exponáló férfi manökenek tevékenykednek+. (E szépen cizellált homofób mondat - másképp: varázslatosan kódolt buzizás - messze mutató jel, mire is számíthatnak az őt ne adj' isten megválasztó budapestiek. (…) Akiből az akolban a gyűlölködés tör elő, az a vadonban sem válik a szeretet bajnokává" - Veress Jenő: "Zsákbatulok", Népszava, 2006. augusztus 28.

"Tanácsadói minden bizonnyal arra biztatják, ne foglaljon állást semmilyen más témában, nehogy előtörjön belőle rendpártiságának emberi jogilag meglehetősen védhetetlen aspektusa, a mucsai homofóbia, amivel nemrégiben szerzett országos ismertséget magának. …Tarlós István, ha lehetősége adódna, szexuális orientációja alapján döntené el valakiről, hogy látogathat-e bizonyos kulturális rendezvényeket. …csupán azt kérdezgetem magamtól, hogy nagyobb hatalom esetében, mint amilyet például a főpolgármesteri beosztás jelent, előbújna-e Tarlósból a radikális rendcsináló, és korlátozná-e a budapestiek jogait szexuális irányultságuk alapján, vagy ezek az idők már elmúltak, és csak én nem hallottam, amint megköveti a melegszervezeteket… semmi okom azt feltételezni, hogy időközben megváltozott volna, s most már nem az az ember, aki sajnálja, hogy nem diszkriminálhat kedvére." - Para-Kovács Imre főmunkatárs, Magyar Hírlap, 2006. augusztus 15.

"Nekem arra egy fővárosi választási kampányban semmi szükségem nincs, hogy Szénási kolléga elrohanjon a férfimanöken barátaihoz, akik erotikusan exponálják magukat a választáson. Én ezt szubjektíve Szénási kollégából kinézem és erre baromira nincs szükségem" - Tarlós István polgármester az óbudai képviselőtestület ülésén, 2006. július 27.

"Szodomai jelenségnek tartjuk a melegmozgalomnak a házasság intézményére és gyermekek nevelésére vonatkozó igényét. A házasság csak férfi és nő között köttethet évezredek óta, a fogalmon való osztozkodási igényt agressziónak tekintjük (…) Szodomikus jelenségnek tartjuk a liberálisok homofóbia elleni, folyamatos kampányát is (…) Ez a kisebbség - az SZDSZ vezérletével és nem kis nemzetközi hátszéllel - agresszívan támadja az alkotmány által is védett házasság és család intézményét" - Bégány Attila, a Jobbik Gyermekvédelmi Kabinet elnöke a mozgalom internetes honlapján, 2006. június 25.

Megint sikerült megtalálni azt a szocialista kompromisszumot, ami senkinek sem jó: melegeknek elfogadhatatlanul kevés, homofóboknak tolerálhatatlanul sok. (…) Én hajlamos vagyok zokon venni, ha a kormánya napirendjét meghatározó miniszterelnök semmit sem mond arról, hogy miért is nincs napirenden jogfosztottságom felszámolása, csupán annyi a közlendője ezzel kapcsolatban, hogy hát homofób a istenadta nép. (…) Hiszen éppen azért van szükség a beavatkozásra, mert hiányzik a tolerancia - Kállai Ákos programozó, Népszabadság, 2006. június 24.

Tarlós polgármester úr nem ereszkedett le a Semjén Zsolt-i "szellemi dágvány mélyrétegeibe, nem szakállas bácsizott, de némi politikai tőkéért igyekezett rájátszani a konzervatívnak csúfolt homofób választói kör érzelmeire (…) Mindenesetre a melegek támogató voksaira nyilván eleve nem tart igényt Tarlós polgármester úr, bár valószínű, ezt amúgy is hiába tenné - Bihari Tamás, Népszava, 2006. június 24.

"Vannak olyan, valójában periferikus témák, amiket a sajtó előszeretettel kap fel. Hogy mi a GDP-arányos deficit kérdésében a különbség az álláspontok között, azt bizony nem könnyű közérdeklődésre számot tartó módon előadni. De hogy a Józsi bácsi hozzámenjen-e a Bélához, erről viszont mindenkinek van véleménye. (…) Ellenzem homoszexuális polgártársaim diszkriminációját. De ellenzem azt is, hogy a házasság privilégiumát kiterjesszük rájuk. Mert az állam nem azért támogatja a házasságot szimbolikus és konkrét kedvezményekkel, hogy az állampolgárok különböző szexuális önmegvalósítását finanszírozza, hanem azért, mert történelmi tapasztalat és természeti tény, hogy férfi és nő kapcsolatában születik és nevelkedik fel a gyermek…És ellenzem, hogy homoszexuális párok gyereket fogadjanak örökbe, mert a gyerek egészséges fejlődéshez való alkotmányos joga erősebb jog, mint az egynemű pároknak a gyerekre való igénye. Köszönetet kell mondanom az SZDSZ-nek azért, mert gyalázkodásuk nélkül a KDNP aligha kaphatott volna ilyen ismertséget és támogatottságot. Amivel engem illettek ezekben a kérdésekben, azzal óhatatlanul tudatosították, hogy míg az SZDSZ a devianciák propagátora, addig a KDNP a normalitás védelmezője - Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Népszava, 2006. június 24.

"Kicsit elkeseredem, mikor azt látom, hogy vannak emberek - mint az SZDSZ Új Generációjának tagjai -, akiknek ez a legfontosabb. Ebben a városban sokkal nagyobb problémák várnak megoldásra (…) Én azt szeretném, ha Budapesten mindenki jól érezné magát. Lehetőleg úgy, hogy közben ne zavarjon másokat." A kérdésre, hogy ebbe a (másokat zavaró) kategóriába tartozik-e egy melegfelvonulás: "nem kívánok ebben elmélyedni, ha ennyire érdeklik önöket ezek a fesztiválok, javaslom, hogy forduljanak az SZDSZ ifjúsági tagozatához" - Tarlós István, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltje, Magyar Hírlap, 2006. június 23.

Jelentősen csupán Semjén Zsolt, a KDNP elnöke tért el az eddigi hangnemtől (…) Bush elnöknek ahhoz gratulált, hogy "ő is csak egy nő és egy férfi között tartja elképzelhetőnek a házasságot" - a Népszabadság tudósítása George W. Bush amerikai elnök és a parlamenti pártok vezetőinek budapesti találkozójáról, 2006. június 23.

"Nincsen okunk arra, hogy ne követeljük a maximumot. Nincsen okunk arra, hogy ne követeljük meg az örökbefogadást, a házasságot, a meleg kapcsolatok minden téren való elfogadását. Tudniillik nincsenek érvek. Csak előítéletek a melegekre vonatkozóan" - Ungár Klára a XI. melegfesztivált megnyitva a Művész moziban, 2006. június 22.

Az USA elnökéről csak egy jót tudunk elmondani: ellenzi a homoszexuálisok házasságát. A magyar parlamenti pártok vezetői persze nem ezért üdvözlik a látogatását kitörő lelkesedéssel - Molnár Tamás, a Jobbik alelnöke a mozgalom internetes honlapján, 2006. június 20-án.

"Nesze nektek magyarországi liberálisok! Mi van, ha valaki összeszámlálja a melegtüntetések pártolóinak s azok ellenzőinek a létszámát a világon? Hogyan lesz az, ha kiderül, hogy a hatmilliárd földlakóból ötmilliárd-kilencszázmillió ellenzi? Ennyi embert már veszélyes szélsőségesnek nevezni, mert a dolog könnyen átbillenhet, s az emberiség azokat nevezi szélsőségeseknek, de legalábbis abnormálisoknak, akik helyeslik az afféle dolgokat, mint a rózsaszín bőrtangás szakállas bácsik felvonulását. (…) Tőlünk keletre hívő pravoszláv és hívő muzulmán oroszok, nem szólva a dicsőséges múlt kommunista harcosairól, egy emberként ütik a másságot" - Bencsik András "Normális idők jönnek…" c. vezércikke a Magyar Demokrata 2006. június 1-i számában.

"A Jobbik a kormányprogram megszavazásának napján Szodoma-díjban fogja részesíteni Gyurcsány Ferenc magyarországi miniszterelnököt, ha enged a homoszexuális lobbi nyomásának, és a polgári törvénykönyv módosításával megteremtik a regisztrált élettársi kapcsolat lehetőségét. (…) miközben Magyarországon a több százezer élettársi kapcsolatban élő férfit és nőt senki sem szervezi mozgalomba, hogy követeljék élettársi kapcsolatuk hivatalos regisztrálhatóságát, addig a homoszexuálisok nélkülözhetetlen dobbantónak tekintik azt a házasság eléréséhez, amihez az SZDSZ-t érezhetik maguk mögött. A regisztrált élettársi kapcsolat nem más, mint ceremónia nélküli, világi házasság, amit a társadalom kisebb ellenállásával szabhat azonos neműekre is a törvény. …ahol a homoszexualitásnak kultusza van, ott a heteroszexualitás is elsősorban öncél, és nem két embert a gyermekek nevelésére is összekötő kapocs" - Bégány Attila, a Jobbik Gyermekvédelmi Kabinet elnöke "Homoszexuális lobbi a kormányprogramban" című írásában a szervezet honlapján, 2006. május 29-én.

"Bárki legyen is a Fidesz (főpolgármester) jelöltje, …egyszer csak eljön az idő, amikor Semjén Zsolt odateszi magát, és megkéri szépen ezt a főleg Pesten meleg várost, hogy legyen szíves támogatni az illetőt. Az illető pedig haza is mehet azonmód" - Tóta W. Árpád a Magyar Hírlap 2006. május 20-i számában.

"Semjén érdeklődésének homlokterében a homoszexualitás áll, de arról is csak hülyeségeket képes beszélni. +A házasság megszentelt dolog, ez csak férfi és nő között lehetséges+, darálja ezredszer pofátlanul, pedig nyilván mondták neki, hogy a melegek pont nem a megszentelt, hanem a polgári esküvőre pályáznak, ha egyáltalán. (…) Ha a kereszténység a Semjén-félék hitbizománya lesz a közéletben, akkor előbb-utóbb azon veszik észre magukat, hogy kevesebben vannak, mint a melegek" - Tóta W. Árpád újságíró a Magyar Hírlap 2006. május 6-i számában.

A házasság nélküli együttélés eszményítése folyik minden szinten - egyebek mellett ezzel támasztotta alá azon véleményét, hogy "gyermekellenes magatartás uralkodott el" a társadalomban. Szintén nem a nemzet növekedését szolgálja a homoszexuális kapcsolatok "kvázi házasságként" való elismerése - közölte a püspök, aki család- és házasságellenesnek nevezte ezt a törekvést. - A Népszabadság tudósítása Veres András püspöknek, a katolikus püspöki kar titkárának a budapesti Szent Kinga Otthonban tartott előadásáról 2006. május 5-én.

"Az is aggasztó lenne - ha Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, fideszes képviselőjelölt nem volna kelet-európai politikus -, hogy valakinek annyira kényszeres, középponti gondolata legyen a homoszexualitás, mint ennek a szegény, szánalomra méltó felebarátunknak. Ez a Kaczynski-klón (…) azt képzeli, hogy a homoszexualitás deviancia… - Tamás Gáspár Miklós a Népszabadság 2006. április 1-jei számában.

"És ha Semjén Zsolt belerajzolja még ebbe a képbe a liberális melegveszedelmet, akkor igazán mindenki megszólíttatik, akinek a maga +normalitása+ átéléséhez szüntelenül negatív viszonyítási pontokra van szüksége. (…) Akinek például nincs más büszkesége az életben, mint az, hogy heteroszexuális, azt azáltal értékelhetjük fel, ha megvetése lehetséges tárgyaként kijelöljük számára az +alacsonyabb rendű+ homoszexuálist" - Mészáros Tamás publicista a Népszavában, 2006. április 1-jén.

"Gondolják végig, hogy hova vezet az a folyamat, hogy ha törvényesítik mondjuk az egyneműek házasságát. (…) Ha mondjuk Ungár Klára feleségül vehet egy nőt, akkor (…) nagytermészetű Kovács László joggal érzi magát diszkriminálva, hogy szegény felesége mellé miért nem veheti el három-négy további barátnőjét, és akkor egész háremmel mehetne Brüsszelbe". (…) "Mindenki azt csinál a magánéletében, amit akar, de ne hívják házasságnak, mert az megszentelt fogalom, és ne fogadjanak örökbe gyereket, mert a gyerek egészséges fejlődéshez való joga erősebb alkotmányos jog, mint az egynemű pároknak a gyerekre való igénye" - Semjén Zsolt 2006. március 28-án a Nógrádi megyei Pásztón.

"És azt sem engednénk, hogy a homoszexuálisok - például a munkahelyükön - előnyöket élvezzenek a másságuk miatt. Megszüntetnénk előjogaikat" - Csurka István, a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út vezetője 2006. március 24-én a Blikknek.

"Elég volt a devianciából, a meleg büszkeségből és abból az értékrombolásból, amit az SZDSZ művelt: itt az ideje annak, hogy egyszer s mindenkorra eltűnjenek a magyar politikai életből. (…) Az SZDSZ a devianciát propagálta, mi pedig, kereszténydemokraták a magyar nép óriási többségének támogatásával a normalitás védelmezői vagyunk. (…) (Lech Kaczynski lengyel elnöknek) Varsó polgármestereként volt bátorsága, hogy az ifjúság és a közerkölcs védelmében kivágja Varsóból a meleg felvonulást" - Semjén Zsolt, a Fidesszel szövetséges Kereszténydemokrata Néppárt elnöke 2006. március 25-én, a KDNP budapesti országos nagygyűlésén.

"Az alapigazság azért ma is az, hogy azért a gyerek mégis egy férfi és egy nő szerelméből születik. (…) Vagyok olyan liberális ponton, bemutatom a feleségem, a feleségem, aki egy nő. Elképesztő helyzetek vannak!" - Mikola István, a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje 2006. március 21-én Pécsett.

"Amikor a programban arról beszélünk, hogy ellenzünk mindenfajta hátrányos megkülönböztetést, diszkriminációmentes légkört és gyakorlatot folytatunk, akkor abba természetesen a mássággal élőket ugyanúgy beleértjük, mint a társadalom más, hátrányos rétegeit. (…) Az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatának elismerését nem ellenezzük. Az azonos neműek házassága, illetve az azonos neműek részére gyermek örökbefogadása - olyan érzékeny területek, amelyek Magyarországon még nincsenek +kibeszélve+. (…) Az emberek többségét ma sokkal nagyobb, sokkal több embert érintő és súlyosabb kérdések foglalkoztatják annál, mint hogy a melegek házasságát engedélyezze az Országgyűlés. Politikai akarat, társadalmi nyomás kérdése, hogy mikor foglalkozik végre a magyar parlament ezzel a kérdéssel is. (…) Véleményünk szerint a gyermeknek mindkét nemű szülő példájára szüksége van ahhoz, hogy egészségesen fejlődjék mind fizikai, mind mentális értelemben. - A Magyar Szocialista Párt válaszai a Na végre! c. havilap 2006. márciusi számának választási körkérdésére.

"A szexuális kisebbségek tagjainak tartós életközösségét is el kell ismernie az alkotmányban deklaráltan világnézetileg semleges államnak. Ezért az azonos nemű pároknak lehetővé kell tenni a házassággal azonos tartalommal rendelkező regisztrált élettársi kapcsolat létesítését. (…) A Nemzeti Alaptantervbe be kell kerülnie a szexuális kisebbségekről szóló részeknek…. A mesterséges megtermékenyítés lehetőségét ki kell terjeszteni az egyedülálló nőkre is… A mai napig csak az SZDSZ tisztelte meg a választókat azzal, hogy programot írt - sem a szocialisták, sem a konzervatívok +nem merik+ elkötelezni magukat, nem foglalják írásba, mit kívánnak tenni a szexuális kisebbségekért a következő ciklusban. (….) Elsőként és a mai napig egyedüliként tűztük ki célként a szexuális kisebbségek egyenlő jogainak biztosítását. Részben ennek köszönhető az Egyenlő Bánásmód Hatóság felállítása. Büszke vagyok arra is, hogy minden melegfesztiválon képviseltette eddig magát az SZDSZ - hogy csak Demszky Gábort, Ungár Klárát és Gusztos Pétert említsem. (…) Tavaly májusban öt liberális képviselő benyújtott a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, melyet a kampány közelsége miatt koalíciós partnerünk nem mert támogatni. Idén májusban ismét benyújtjuk, remélhetőleg akkor erősödik kicsit a bátorság színe. A mi célunk is az, hogy a házassággal azonos jogokat biztosító regisztrált élettársi kapcsolatot bevezessük. Egy megerősödött SZDSZ könnyebben tudja meggyőzni a szocialistákat a liberális álláspont helyességéről. (…) A regisztrált élettársaknak azonos jogokkal kell rendelkezniük, mint a házastársaknak. (…) Liberálisként meggyőződésem, hogy a magánéletünkhöz az államnak semmi köze." - Léderer András, az SZDSZ Új Generáció melegjogi munkacsoportjának vezetője válaszolt az SZDSZ nevében a Na végre c. havilap 2006. márciusi számának választási körkérdésére.

"Természetesen készen állunk bármilyen kérdés megvitatására és megválaszolására, amely az ország dolgát előbbre viszi" - Lukács Tamás, a Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője a Na végre c. havilap 2006. márciusi számának választási körkérdésére

"Üzeneteik kizárólag a dekadencia, a destrukció és a deviancia tárgykörében mozognak. A szellemi szadizmus pártja kíméletlen erőszakossággal képviseli velünk szemben a másságot. A saját, torz másságát! (…) A pedofilok, buzik és cukrosbácsik szabados pártja pedig meleg büszkeséggel hirdetheti a még több SZDSZ-t! A még több gyalázatot… - Molnár Tamás, a Jobbik alelnöke Puska, Kóka, sültkrumpli című publicisztikájában a Jobbik Magyarországért Mozgalom internetes honlapján, 2006. február 28-án.

"A melegek nem úgy kerülhetnek harmóniába a többséggel, ha megtagadják természetes hajlamaikat, hanem ha a társadalom úgy fogadja el őket, amilyenek. Az, hogy +sokak számára a melegség nem végső állapot, mert nem találnak benne belső békét+, elsősorban nem +az emberi lelki fejlődés sokszínű voltára+ vezethető vissza, hanem a kirekesztő társadalmi viszonyokra, és csak a kirekesztés felszámolásával lehet tenni ellene." - Kállai Ákos programzó a Népszabadság 2006. február 14-i számában.

"A melegeken belül van egy kisebbség, akiket nem az egyház vagy a társadalom kényszerít arra, hogy átalakuljanak, hanem egyszerűen túlzásokba esnek és szeretnének a többséggel harmóniába kerülni"…"Sokak számára a melegség nem végső állapot, mert nem találnak benne belső békét" - Kozma György teológiai doktorandusz a Népszabadság 2006. január 27-i számában.

"A Vatikán szándéka éppen olyan egyértelmű, mint amilyen jogos: el akarja kerülni a látszatot, hogy a papságot homoszexuális személyek gyülekezetének minősítsék. (…) A kérdés csak az, hogy a választott út helyes-e. Hiszen az alapprobléma megmarad: a homoszexuális szeminaristák, papok továbbra is kénytelenek félelemben, titkolódzásban, hazugságban, zsarolásnak kitéve élni. (…) És mi van akkor, ha a jövendő pap eltitkolja homoszexuális hajlamát, mert az a meggyőződése, hogy ez is egy olyan egyházi törvény, amelyet előbb-utóbb úgyis megváltoztatnak, mint annyi más idejét múlt előírást?" - Kasza László újságíró a Népszabadság január 9-i számában.

"A kormányalakítás szempontjából döntő lesz, hogy az SZDSZ bejut-e a parlamentbe. Ez azon múlik, képes lesz-e a liberalizmus értékeit úgy megjeleníteni, hogy ne csak a szélsőséges elemek jelenjenek meg. Ki tud-e lépni a skatulyából, hogy a sajátos szexuális szokásúak, a másság pártja. Persze a liberális értékhez ez is hozzátartozik, de ha csak erről szólnak, azzal rontják a választási esélyeiket" - Medgyessy Péter volt miniszterelnök a Magyar Hírlap 2006. január 21-i számában.

"Semjén Zsolt tájékoztatta a fiús apákat, kire szavazzanak, ha azt szeretnék, hogy fiuk első szexuális élményét egy szakállas bácsitól szerezze. Hogy kire szavazzanak azok, akik jobban örülnének egy beretvált reverendás bácsinak, azt nem mondta. Tudottnak vélte" - a Népszabadság 2005. december 31-i szilveszteri különszáma.

"Amíg a templomokban hideg van, a Háttértársaság a Melegekért Egyesület milliós nagyságrendű közpénzt kap működésre, de százezres vissza nem térítendő juttatást kap honlapja fejlesztéséhez is az NCA-tól. Az IKSZ újra felhívja a Családvédelmi Charta 2005. című kiáltványára a figyelmet, ugyanis meggyőződésünk, hogy a törvényeknek a társadalom hasznára kell válniuk. A köz érdeke a biztonságos jövő, a gyarapodó társadalom. A homoszexuálisok támogatása, anyagi eszközökkel történő erősítése ezért mind gazdasági-szociális szempontból, mind erkölcsi szempontból elfogadhatatlan. A családok, a gyermekek kellő mértékű, biztonságot nyújtó segítését, vallási nevelését előrébb tartjuk a melegszervezetek milliós mértékű állami szponzorálásánál" - az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye, 2005. december 21.

"A melegjogi kérdések a politika része. (…) Nagyon udvarias hárítás a politikusok részéről, hogy magánügy, ez azonban nem igaz. Magánügy, ha valaki megházasodik, mégis van törvény a házasságról. (…) Lehet, hogy az MSZP széles szavazótömeg tudhat magáénak, de hosszú távon Európában nem lehet így kormányozni. Emiatt tudja az SZDSZ-szavazó megkülönböztetni magát az MSZP-szavazótól. Nem tudom elfogadni, hogy az Európai Unióban emberjogi kérdések ne legyenek aktuálisak" - Ungár Klára, az SZDSZ Országos Tanácsának tagja a Hírszerző.hu internetes portálnak 2005. november 9-én.

"A papi nőtlenség például továbbra is "felmérhetetlen értékű ajándék", ezt az ajándékot nem kell mással viszonozni, mint hogy a homokos pap legalább három évig képes képes szűzies maradni, nemi vonzalmát a továbbiakban se mutatja ki, továbbá igyekszik, hogy a rá bízott gyermekek első szexuális élményüket ne egy beretvált, reverendás bácsitól kapják." - R. Székely Julianna, Magyar Hírlap, 2005. október 28.

"Mi (liberálisok) soha nem tettünk különbséget embertársaink közt szexuális orientációjuk alapján sem. A liberalizmus egyik alaptézise a minden embernek a boldogsághoz való veleszületett joga. Az államnak pedig ezen a téren egyetlen kötelessége van: annak a két embernek, aki egymásra talált, minél nagyobb biztonságot és minél több lehetőséget biztosítani a kibontakozásra és a boldog életre" - Léderer András, az SZDSZ Új Generáció alelnöke, a Melegjogi Munkacsoport vezetője a Na végre! című havilap 2005. októberi számában. "Céljaink (…) megerősíteni az SZDSZ-en belül is a meleg ügyek támogatottságát és az Országgyűlésben is hallatni szavunkat" - Kaderják Dániel (SZDSZ Új Generáció) ugyanott.

"Mi áldozatnak tekintjük azt az embertársunkat, akit homoszexualitással vert meg a sors. Áldozatnak, mert nem tud teljes értékű családi életet élni. Elfogadjuk, ha vonzalmát diszkrét módon éli meg. Tudjuk, hogy a homoszexuálisok túlnyomó, 90% fölötti többsége is így gondolkodik. A meleg büszkeségi mozgalmat egy kisebbség alkotja, de támogatásuk része "a múltat végképp eltörölni" című, immár több száz éves projektnek. (…) Mára lényegében kialakult a "megélhetési melegaktivista" foglalkozás. (…) Láthatjuk tehát, hogyan gyűrte maga alá az ifjúsági és családügyi minisztériumot az SZDSZ és Soros György által irányított melegmozgalom. Oda jutottunk, hogy az ifjúsági és családügyi miniszter nyitotta meg a házasság több ezer éves tartalmát megváltoztatni akaró melegmozgalom rendezvénysorozatát. (…) A Jobbik szodomai jellegű agressziónak tartja a melegmozgalomnak a házasság intézményére és a gyermekek nevelésére vonatkozó igényét. (…) 2006-ban bejutunk a Parlamentbe, és kikényszerítjük a Fideszből, hogy a kereszténység eszméje az alkotmány általános rendelkezései közé, az emberi jogok mellé kerüljön. Az az alkotmánybíró, aki nem tud majd keresztény alapon jogszabályt értelmezni, nyugodtan lemondhat. (…) az emberi jogok eszméje devalválódott, használatával már nem lehet az élet nagy kérdéseire választ adni." - Bégány Attila, a Jobbik Gyermekvédelmi Kabinet elnöke A múltat végképp eltörölni? című cikkében 2005. szeptember 12-én.

"Az EU tagországainak többsége az Unió alkotmányába a kereszténység eszméjét még a múltra való utalással sem engedte be, ellenben megfogalmazta a szexuális orientáció egyenlőségének elvét. Ezzel azonos értékűnek tekintik az életet továbbvivő heteroszexuális párkapcsolatot az életet tovább nem vivő homoszexuálissal. Történelmi tapasztalat, hogy ahol a homoszexualitásnak kultusza van, ott a normális nemi élet is elsősorban öncél, nem pedig két embert a gyermekek nevelésére is összekötő kapocs. (…) Az Európai Unió nem védi meg a gyermekeket, nem védi meg a családot. Ezek a szodomikus, agresszív jelenségek lakmuszpapírként jelzik előre a társadalmak pusztulását. Ami Szodomában kénköves eső volt, az az unióban az Európát hajdan felemelő, keresztény civilizáció demográfiai hanyatlása" - Bégány Attila, a Jobbik Gyermekvédelmi Kabinet elnöke 2005. augusztus 30-án hat miniszterelnök és az Európai Bizottság elnökének budapesti tanácskozásához intézett felhívásban, amelyben "az Európa jövőjét veszélyeztető, szodomikus tendenciákra" hívta fel a figyelmet.

"A holokauszt áldozatai nem zsidók, cigányok, homoszexuálisok voltak, ők mi vagyunk valamennyien. Mindig van választás erkölcs és erkölcstelenség, emberség és embertelenség között. Mi választottunk, Magyarország választott, a demokráciát és a szabadságot választotta" - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a washingtoni holokauszt emlékmúzeumban, 2005. október 8-án.

Mindkét esélyegyenlőségi miniszter annak a politikai erőnek a szolgálatában áll, amely a házasság jogát a homoszexuális párokra is ki akarja terjeszteni, illetve a gyermek-örökbefogadást is biztosítaná számukra és ezzel "a magyar társadalmat szodomikus irányba igyekeztek terelni" - indokolta a Jobbik Magyarországért Mozgalom a Szodoma-díj odaítélését Lévai Katalin volt, és Göncz Kinga jelenlegi esélyegyenlőségi miniszternek 2005. szeptember 17-én.

A közerkölcs megsértőinek, elsősorban a nyílt szexualitást és a homoszexualitást pártoló közszereplőknek ítélik oda a Szodoma-díjat - közölték a díjalapítást bejelentő Jobbik-vezetők 2005. szeptember 12-én. Nagy Ervin választmányi elnök szerint "a gyermekek egészséges fejlődéshez való joga sérül" abban, hogy a melegjogi rendezvényeken "egyesek félmeztelenül vonulnak fel közterületeken. A mozgalom e "negatív elismeréssel egyes közszereplők közerkölcsöt sértő tevékenységére" fogja felhívni a figyelmet - tette hozzá Bégány Attila, a Jobbik gyermekvédelmi kabinetjének elnöke. "A balliberális kormány ténykedése alatt ugyanis elszaporodtak a szélsőséges, társadalomromboló megnyilvánulások,."

"Mi liberálisok, azt gondoljuk, az iráni kivégzésekre az lenne a megfelelő magyar válasz, ha 15 évvel a rendszerváltás után, az alkotmány szellemének megfelelően, végre ugyanolyan jogokkal rendelkeznének homoszexuális honfitársaink is, mint a heteroszexuálisok" - Léderer András, az SZDSZ Új Generáció alelnöke az iráni nagykövetség előtt kiskorú melegek kivégzése ellen tartott tüntetésen 2005. augusztus 4-én.

"(A melegfelvonulás) egyes résztvevői olyan, szinte a szeméremsértés vétségét kimerítő módon mutogatták magukat, hogy az nyilvánvalóan megvalósítja a közerkölcsbe ütközés szabálysértését. Botrányos viselkedésük sérthette az arra lakó, vagy sétáló gyermekek jogait. A Jobbik álláspontja szerint Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter - azzal, hogy megnyitotta a felvonulást is tartalmazó homoszexuális rendezvénysorozatot, sőt a minisztérium honlapja még hirdette is a szexuális jellegű utcai demonstrációt - szándékerősítő magatartást fejtett ki, ezáltal pszichikai bűnsegédként ő is részes a szabálysértés megvalósításában" - Bégány Attila V. kerületi önkormányzati képviselő, a Jobbik gyermekvédelmi kabinetje elnökének 2005. július 19-i közleménye arról, hogy (a Jobbik Magyarországért Mozgalom) feljelentést tett "ismeretlen tettesek és bűnsegédeik, így Göncz Kinga" ellen közerkölcs megsértése miatt.

"Evvel csupán annyi a baj, hogy a szélsőpolgárok csak arra emlékeznek a megnyilatkozásból, hogy Gyurcsány Ferenc támogatja a melegek szabad párválasztását, a liberálisok pedig arra, hogy ellenzi a házasságukat. A középre fogalmazás szocialista görcse legalább annyit visz, mint amennyit hoz, nincs semmi értelme, akár hallgathatott is volna…" - Para-Kovács Imre a Magyar Hírlap 2005. július 19-i számában.

Lemondásra szólította fel Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztert Bégány Attila, a Jobbik Magyarországért Mozgalom gyermekvédelmi kabinetjének elnöke, mivel ő nyitotta meg július 7-én annak a meleg és transzvesztita mozgalomnak a rendezvényét, melynek deklarált célja, hogy megváltoztassa az alkotmány által is védett házasság és család intézményének több ezer éve kialakult normáját. Az antiliberális párt szerint Göncz Kinga ezzel méltatlanná vált a minisztérium vezetésére. A minisztérium alá rendelt Egyenlő Bánásmód Hatóság tanácsadó testületének tagja az a Kárpáti József is, aki a Háttár Társaság a Melegekért nevű civil szervezet jogi képviselője. Mivel a háttár finanszírozásában részt vesz a Soros Alapítvány is, ezért Soros Györgyöt nem kívánatos személynek tekinti a Jobbik. Magyar Nemzet, Pride.hu, 2005. július 14-15.

"Nem beszélhetünk addig szabad Harmadik Magyar Köztársaságról, amíg a társadalomnak akár egyetlen szegmense is kevesebb jogokkal rendelkezik, mint a többi; amíg emberek csoportját egyesek a négy fal mögé kívánják zárni. Én (…) ezen az abszurd és igazságtalan helyzeten változtatni akarok. Szövetségesre találtatok bennünk. Az én generációm egy szabadabb világban nőtt fel és még szabadabb világra vágyik. Az a küldetésünk, hogy mindnyájunk gyerekei egy olyan Magyarországra szülessenek, melyre joggal lehetnek büszkék. Egy olyan országra, ahol például a törvények nem nehezítik meg két ember boldog együttélését. Ahol ugyanúgy örülnek egy csókolózó meleg párnak, mint egy heteroszexuálisnak. Ahol az évente megtartott Pride-on melegek és nem melegek, fiatalabbak és idősebbek, szinglik és párok, gyerekeikkel vagy nélkülük sétálnak végig Budapesten és hirdetik azt, ami igazán jó az életben: a másokkal megosztható boldogságot. Azért érzem jól magam köztetek, mert azt hiszem, ti is erre vágytok. Ti is bátran mutassátok meg a világnak, kit, hogyan szerettek. Ha Ti most ki mertek jönni a Napfényre, tegyétek meg ezt a szürke hétköznapokon is. Hadd lássák az emberek, hogy a melegek nem pedofilok; hogy éjszakánként nem a temetőben keresik a boldogságot. Ha a mai felvonuláson, ahol a boldogságot és minden ember boldogsághoz való jogát ünnepeljük, szélsőséges ellentüntetőkkel találkozunkne veszekedjetek velük. Feltehetőleg súlyos szeretethiányukból adódóan irigykednek ránk, nemtől, vallástól, etnikai hovatartozástól és szexuális orientációtól függetlenül boldog emberekre - Léderer András (Melegjogi munkacsoport) beszéde a melegfelvonuláson, Felvonulási tér, 2005. július 9-én.

"A meleg szerelemben is a természet harmóniája testesül meg. Két egymást szerető embert nincs joga bántani senkinek. Senkinek sincs joga pellengérre állítania őket azért, mert boldogságfakasztó kapcsolatukat a világ színe előtt is meg kívánják élni. Víziónkban a meleg párok nem a sötétben bujkálnak, nem a fal mellett oldalognak, leszegett tekintettel. (…) Itt az idő, hogy a politika napirendjére emeljük a melegek jogfosztottságát. Először is el kell érnünk, hogy ne legyen többé politikai tabu a téma. (…) Végül - nincs mese - Magyarországon is lehetővé kell tenni az azonos neműek házasságát. Le kell számolni az állam, az álszent szervezetek és a gyáva konzervativizmus egyoldalú önkényével. Mi, liberálisok … azt szeretnénk, ha két, egymást szerető, azonos nemű ember kapcsolata ugyanolyan társadalmi és állami elismerést, megbecsülést, tiszteletet, továbbá egyazon jogokat kaphatna, mint a különböző nemű pároké. (…) Azok a kultúrák, melyeket a melegekkel szembeni gyűlölet jellemez, lehetnek ugyan nagyon sikeresek a rombolásban, de élhető, értéket teremtő világgá sohasem válhatnak. - Csőzik László, az SZDSZ ügyvivője, az SZDSZ Új Generáció elnöke A tizedik Melegfesztivál elé c. beszédében, 2005. július 7-én.

Nincs napirenden az egyneműek házasságának engedélyezése, de biztosítani kell, hogy a szabad párválasztás joga ne csak az ellenkező neműekre vonatkozzon. Az egyneműek és az ellenkező neműek párkapcsolatát nem azzal kell megkülönböztetni egymástól, hogy az egyik egészséges, a másik pedig beteg. Ez a kérdés nagy kulturális kihívás, amelyben a társadalom többségének megítélése valószínűleg inkább elutasító, ezért hosszú időt kell hagyni arra, hogy ebben a kérdésben a tolerancia megteremtődjön - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a soproni Volt fesztiválon fiatalok kérdéseire válaszolva. (MTI, 2005. július 9.)

A homoszexualitást reklámozó demonstráció súlyosan sérti a gyermeki jogokat; a természetellenes szexualitás ránk erőltetése az Európai Unióból ered - Jobbik Magyarországért Mozgalom, a július 9-i melegfelvonulás betiltását kérve a rendőrségtől (HírTV, 2005. július 8.)

Göncz Kinga úgy érzi, nem csupán a fesztivál résztvevőinek oldaláról, hanem a másik oldalról is kinyílóban van az ajtó. A fesztivált kiemelkedő kulturális rendezvénynek minősítette, amely ugyan főleg a főváros életében jelent sokat, de igen nagy a jelentősége a társadalmi szolidaritás és a párbeszéd szempontjából. Sajnos Magyarországon nem mindig vállalható minden identitás, de reméli, hogy a helyzet kedvező irányban, a tolerancia felé változik az idő múlásával - az MTI tudósítása a X. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű fesztivál megnyitójáról, Művész mozi, 2005. július 7.

"Az eddigi magyarországi jogfejlődés, az élettársi kapcsolat és a beleegyezési korhatár hátrányos megkülönböztetésének felszámolása alkotmánybírósági határozatok útján, vagyis nem politikai, hanem jogi úton ment végbe. (…) Vajon melyik heteroszexuális pár merne gyermeket vállalni, ha tudnák, hogy gyermeküket minden elképzelhető módon bántani fogja a társadalom, pusztán azért, mert a szülei azok, akik? (…) A charta érvelése nem más, mint tudatlanságból fakadó önellentmondás, azt rója fel a melegeknek, amit a társadalom mért rájuk büntetésként, hogy azért, amit elszenvednek, még egyszer megbüntethesse őket." - Kállai Ákos programozó a Magyar Nemzet 2005. június 9-i számában.

"Ők csak azt kérik, hogy a homoszexuálisok ne másszanak bele a többség életébe. Legyenek kikerülhetők, és legyenek tudatában annak, hogy ők egy kisebbség. Ne becsméreljék a többséget." - Rétvári Bence válasza az MN ugyanazon számában Kállai Ákos írására.

"Magyarországon a szexuális kisebbségek egyenjogúsítása érdekében a legtöbbet eddig az SZDSZ tette…" "..ma az SZDSZ az egyetlen párt a parlamentben, amelyik az Alkotmány szellemének megfelelően a homoszexuálisok számára is biztosítani kívánja a heteroszexuális polgártársaikkal megegyező jogokat" "…az esélyegyenlőség előmozdítása mellett a közvélemény figyelmét kívánjuk felhívni a meleg társadalom tagjait érő, de rejtve maradó, súlyosan diszkriminatív esetekre is…" "Nekünk, fiataloknak komoly lehetőségeink vannak arra, hogy az elutasító, intoleráns vélekedést megváltoztassuk" - Léderer András, az SZDSZ Új Generáció alelnöke az ifjúsági szervezet Melegjogi Munkacsoportjának megalakulását bejelentve 2005. június 16-án.

"A jobboldaliak túlnyomó többsége mérsékelten gondolkodik, és nem elutasító a melegekkel szemben. Azt akarjuk, hogy ennek látható jelei is legyenek. (…) A politikai meggyőződésünk független a nemi identitásunktól. Másrészt úgy érezzük, a melegeknek is gesztusokat kell tenniük a többség felé. Például azzal, hogy a meleg büszkeség napján tartott felvonuláson egyikünk sem tanúsít obszcén magatartást. A viselkedésünket igazítani kell az elfogadott társadalmi normákhoz." - Aradi Csaba, a Sokszínű Magyarország Polgári Kör alapítója a Népszabadságnak adott interjúban.

"(A kádári diktatúra évtizedeiben)… melegek is csinálhattak karriert, akár a politikában is. De ennek ára szexuális identitásuk eltitkolása vagy megtagadása volt. (…) A médiaszakmában is jelen van a homofób +normalitás+, és - amiről senki nem beszél szívesen - jelen vannak az öngyűlölő, konformista melegek, akik karrierjük érdekében kiszolgálják a többségi előítéleteket. (…) A homoerotikus intimitás ábrázolása a mai napig a legszigorúbb tabu. A valóságimitáló show-műsorok rövid, de eseménydús magyarországi története során is leginkább ez verte ki a biztosítékot. (…) A társadalmi többség az, amelyet zavarba hoz, idegesít, frusztrál a melegek szerelmének bemutatása." - Vadkerti Mária újságíró a Népszabadságban.

"Az eljárás morálisan nem védhető. Sőt: annyira sért mindent, ami embertársaink elfogadását írja elő számunkra, legyen szó a kereszténység alapelveiről vagy az alkotmányosság eszméjéről, hogy még azok közül is sokakat felháborít, akik nem elkötelezett hívei a melegjogoknak. (…) Egy szabad országban bárki bármit gondolhat… a melegekről és a leszbikusokról. Viszont egy szabad országban senki nem teheti meg, hogy nem ismeri el a másik, a más ember jogait. Mert a jog előtt egyenlők vagyunk, a jog előtt nem lehetünk mások." - Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő reagálása a Károli-ügyre a Népszabadságban.

"Régi tapasztalatuk a melegeknek, hogy a többségi társadalom és a kegyeit kereső hatalom nem hajlandó tudomást venni a létezésükről, nehézségeiket nem az egyetlen, jogi (!) diszkrimináció által is sújtott, több százezres kisebbségi csoportnak kijáró figyelemmel és megértéssel kezeli." - Kállai Ákos programozó, Népszabadság

"A melegek házasságának engedélyezése újabb lépés a felekezeti és az állami házasság szétválásának útján. (…) A házasság szentségének és Isten akaratához való viszonyának ügyében az állam nem illetékes. Az állam vegye tudomásul, ha két tetszőleges nemű polgár az együttélését regisztráltatni kívánja. És kész." - Révész Sándor, Népszabadság

"Kötelességünk fellépni a melegekkel szemben tapasztalható előítéletek, a kirekesztés ellen: a kormányzatnak, a civil szervezeteknek és az egyes állampolgároknak is nagy a felelőssége ebben a kérdésben. Az Európai Unió tagjává vált, modern és demokratikus Magyarország politikai közösségének valamennyi felelős közéleti szereplője számára elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan bármely kirekesztő, sztereotípiákra támaszkodó állítás, amely sérti a szexuális kisebbségek legalapvetőbb emberi méltóságát. Többen attól tartanak, hogy a meleg élettársi kapcsolatok jogi rendezésével a melegek és leszbikusok együttélése társadalmi normává nőné ki magát, egyfajta példává válna. Ennek a téves álláspontnak a hangoztatása minden létező szociológiai és pszichológiai tudományos megállapítást semmibe vevő, a meglévő sztereotípiák, téves vélekedések továbbélését, meggyökeresedését eredményező valótlanság. Mindez a 21. századi Európában, a demokratikus Magyarországon vállalhatatlan és védhetetlen álláspont. Nyilvánvaló, hogy az állampolgárok nem a törvényi szabályozás alapján választanak szexuális orientációt, és nem is ez alapján választanak maguknak partnert. (…) A törvényi szabályozás révén nem többletjogokat adunk a melegeknek, hanem az alkotmányban biztosított jogok érvényesülését szeretnék biztosítani számukra. Az egymás magánéletének, értékválasztásának, életvitelének tiszteletben tartása, az alapvető emberi jogok, az értékek sokszínűsége iránti elkötelezettség, a szabadság és a diszkriminációellenesség a követendő út. Az Európai Unió tagállamainak, így Magyarországnak is kötelessége foglalkoznia a legsúlyosabb diszkriminációs és emberi jogi kérdésekkel. Valamennyi tisztességes politikai szereplőnek, politikai meggyőződésétől, párthovatartozásától függetlenül őrködnie kell az alapvető emberi jogok sértetlensége fölött. Tiszteletet érdemelnek azok a civil szervezetek és közéleti szereplők, akik az elmúlt 15 esztendőben a melegek jogainak érvényesüléséért, homoszexuális honfitársaink emberi méltóságának biztosítása érdekében léptek fel. Az ő munkájuknak is köszönhetően napjainkban egyre többen merik vállalni önmagukat. A társadalom egy része azonban még mindig előítéletesen viszonyul azokhoz, akik az őszinteséget, a teljes értékű, méltósággal teli életet választják. Soha nem szabad megfeledkeznünk arról, milyen erősen befolyásol minket az, hogy milyen szavakat használunk. A szavaknak rettenetes erejük van. Meggyőződésem, hogy egyetlen embernek sincs joga meghívás nélkül belépni egy másik ember életébe, beleszólni mindennapjaiba. Nem ítélkezhetünk mások felett, nem törhetünk pálcát mássága miatt egyetlen szomszédunk, egyetlen rokonunk, egyetlen munkatársunk felett sem. Nem megoldás, ha továbbra is becsukjuk a szemünket. Mindannyiunknak társadalmi párbeszédre, kölcsönös elfogadásra, toleranciára és megértésre van szüksége. A többségnek és a kisebbségnek egyaránt - valamennyiünk érdekében" - Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter 2005. május 17-i közleménye az I. Homofóbiaellenes Világnap alkalmából.

"Az SZDSZ Új Generáció köszönti azokat a civil szervezeteket és közéleti szereplőket, akik az elmúlt 15 évben azért dolgoztak, hogy Magyarországon boldog, teljes életet élhessenek homoszexuális honfitársaink is. Az ő munkájuknak is köszönhetően napjainkban egyre többen merik vállalni homoszexualitásukat. A társadalom egy része azonban még mindig ellenségesen viszonyul azokhoz, akik a hazudozás helyett az őszinteséget, a rejtőzködés helyett a boldog életet választják. Az Új Generáció eddig is és ezután is támogatni kívánja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a szexuális kisebbségek beilleszkedését, elfogadását segítik. Ezért az SZDSZ Új Generáció, a magyar liberális párt ifjúsági tagozata felkéri a másik három parlamenti párt frakcióját, hogy szavazatukkal támogassák az SZDSZ törvénymódosító javaslatát, mely elfogadása esetén bevezetné regisztrált élettársi kapcsolat intézményét, mely a házassághoz hasonló jogokat garantálna tekintet nélkül az együtt élők nemére" - Az SZDSZ Új Generáció 2005. május 16-i közleménye az I. Homofóbiaellenes Világnap kapcsán.

"Magyarországon nem érhet senkit hátrány azért, mert származásában, vallásában, politikai meggyőződésében, kulturális, vagy egyéb identitásában eltér attól, aki ítéletet alkot róla" - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában 2005. május 17-én.

"Az emberi együttélés alapképlete került veszélybe. (…) Az ember egész lelki és szellemi konstrukciója áll szemben a homoszexualitással. Férfi és nő: a valódi másság. Az egyetlen és igazi másság. (…) Nem tartható tovább, hogy a homoszexualitás propagálását ellenzők ne fogalmazzák meg véleményüket. (…) Nem szimmetrikus az a folyamat, amely egyre nagyobb nyomással igyekszik a házasság intézményét megnyitni a melegek előtt, többletjogokat adni nekik. (…) A probléma ott kezdődik, amikor önjelölt melegvezetők anyagi haszonszerzés végett vagy túlzott szereplési vágytól fűtötten provokálják a többségi társadalmat és a keresztényeket. - Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke 2005. április 20-án a Magyar Nemzetben.

"Nem kellene-e belátnunk, hogy egyedül a gondviselés képes semmiből teremteni, az ember csak párban, egy férfi és egy nő képes életet létrehozni? Nem kellene-e belátnunk, hogy minden, közösségek elsorvasztását eredményező folyamat végső soron az emberi faj halálát készíti elő?" - Orbán Viktor a Családok Európája című budapesti konferencián, 2005. április 18-án.

"Na és, ha homoszexuális? Egy állítás nem attól lesz igaz vagy hamis, hogy milyen szexuális orientáltságú ember mondja. Mintha egy homoszexuális ab ovo nem is mondhatna igazat, s nem is lenne joga kiállni egy társadalmi ügy mellett" - Gábor György vallásfilozófus, a kancellária egyházpolitikai tanácsadója, Népszava, 2005. április 1.

"Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal alapító főigazgatója egyik nyilatkozatában azt állította, hogy a papok esetében legtöbbször a homoszexualitás volt a beszervezés alapja. Tomka Ferenc (katolikus pap, szociológus, egyetemi tanár, teológus) ezt erős túlzásnak tartja" - Népszabadság, 2005. március 31.

"Az SZDSZ-nek sikerült megtalálnia a magyar társadalmat feszítő problémák legnagyobbikát. A homoszexuálisok vélt problémáit.(…) S noha nem vonjuk kétségbe, hogy homoszexuális polgártársaink képesek helyes erkölcsi döntések meghozatalára, azt viszont nem tartjuk helyesnek, hogy a fölnövekvő generációk számára szexuális gyakorlatuk és homoszexuális mindennapi kultúrájuk követendő minta legyen. A homoszexualitást azért kell tabukkal övezni, hogy ne ez váljon a szexuális összetartozás normájává. (…) Akiknek nem adatik meg a boldog házasélet és a gyermek, azok sajnálatra méltók, ám többletjogokra nem tarthatnak igényt" - Csite András a Magyar Nemzet 2005. március 24-i számában.

"A homoszexualitás bizonyult az igazi megosztó témának" - Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a www.azenorszagom.hu internetes kérdőív eredményét ismertetve 2005. március 18-án.

"Elítélek és sajnálatosnak tartok minden olyan megnyilatkozást - különösen, ha parlamenti képviselő, vagy tisztségviselő részéről hangzik el -, amely az alapvető emberi jogokat, a lelkiismereti és vallásszabadság értékeit sérti" - Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke értelmiségiek hozzá intézett nyílt levelére válaszul 2005. március 16-án, közölve, hogy nem kezdeményezheti Semjén Zsolt (Fidesz) visszahívását az Országgyűlés emberi jogi bizottságában betöltött alelnöki tisztségéből, de a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjéhez fordul, azt kérve: képviselőcsoportja alakítsa ki álláspontját arról, hogy Semjén Zsolt vihart kavart kijelentései érinthetik-e a politikus bizottsági posztját.

"Nincs-e indoka és joga egy magyar képviselőnek hangoztatni a családi együttélési forma fontosságát legalább annyira, mint amennyire a homoszexuálisok vélt vagy valós jogaiért való küzdelemre joga van bárkinek. (…) Elég szomorú, hogy az egyébként az emberiség nagyobb része által gyakorolt életforma melletti kiállást a tolerancia hiányának próbálnak beállítani" - Surján László, a KDNP alelnöke, az Európai Parlament néppárti képviselője 2005. március 9-én, visszautasítva az MSZP EP-frakció közleményét.

"Méltatlan Európához és Magyarországhoz is az a nyilatkozat, amelyet Semjén Zsolt emberként, képviselőként és a magyar Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának alelnökeként tett. Abban az Európában, amelynek mi is részesei vagyunk, életmódbeli és felfogási különbségekért megbélyegezni olyan csoportokat, amelyeket valaki nem ismer, és nem is próbál megismerni, elfogadhatatlan. Reméljük, hogy a Buttiglione-eset példájára figyelemmel a Semjén Zsoltot delegáló FIDESZ-MPSZ is levonja a megfelelő következtetéseket" - Az Európai Parlament magyar szocialista képviselőinek nyilatkozata 2005. máricus 7-én.

"Semjénnek a közéletben semmi keresnivalója nem lenne. Ha egy párt mégis vezető szerepet ad neki, az két dolgot mutat: egyrészt, hogy az a párt aljas módon játszik rá a primitív gondolkodásmódra, az alantas ösztönökre, másrészt, hogy valóban létezik ilyen gondolkodásmód Magyarországon. Orbán Viktor tudja ezt, ezért védte a védhetetlent tegnap, alpári módon összekacsintva az alpári primitívséggel. És ne legyenek illúzióink, lesznek további nemzettársaink, akiknek torkából a civilizációs gáton átböfög majd az 'ungárklárázás', és ezeket az embereket egyes kocsmaasztaloknál elismeréssel fogják említeni". "Ungár Klára tegnap éjszakai vallomása bátor és progresszív lépés volt. (…) Személyes érdekei ellen tette, ez ad lépésének még nagyobb erkölcsi tartást" - Újvári Miklós a Magyar Hírlap 2005. március 11-i számában.

"Egyszerűbb, ha én mondom, hogy homoszexuális vagyok, mintha nekem mondják mások" - Ungár Klára, az SZDSZ ügyvivője a TV2 Strucc c. műsorában 2005. március 10-én.

Akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki szexuális szokásokra vonatkozó adatokat hoz nyilvánosságra, mivel azok különleges adatoknak minősülnek - Péterfalvi Attila adatvédemi biztos az MTI-nek 2005. március 10-én.

"Én kérek elnézést azoktól, akiknek Orbán Viktor azt üzeni: problémáik nem elég fontosak ahhoz, hogy a politika foglalkozzon velük" - Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke O. V. televíziós nyilatkozatára reagálva, 2005. március 10-én.

"Én nem Semjén Zsolt magatartásában látok kivetnivalót, én az SZDSZ kampányában látok (…) Ezek kemény mondatok, amit Semjén Zsolt mondott, harcos mondatoknak is minősíthetjük őket, de egyébként a tartalmukban nem látok kivetnivalót (…) (Én az SZDSZ kampányában látok kivetnivalót, mert) arra még nem volt példa, hogy egy olyan nehéz és bonyolult életet élő csoportot, mint a homoszexuálisok, politikai célokra használtak volna. (…) Nem helyes, ha politikai pártok önös pártpolitikai célból szórakoznak, eszközként használják bármely kisebbségi csoportot, beleértve például ezt az életmód kisebbség csoportot, a homoszexuálisokat". - Ha a homoszexuálisok "úgy látják, hogy képviselni kell az érdekeiket, akkor majd nyilván meg fogják tenni. De egy politikai párt mért tűzi őket a zászlórúd végére, vagy miért írja föl ezt a zászlóra?" - Orbán Viktor a TV2 Mokka c. reggeli műsorában 2005. március 10-én.

- Az elmúlt hónapokban "különösen nagy visszhangot kapott az egyneműek házasságának elfogadásáért küzdő érdekcsoportok véleménye, ami a családokra és ezen keresztül az egész magyar társadalomra igen nagy veszélyt jelent" - Szalay Kornél Géza, a Keresztény Közéleti Akadémia (KKA) Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek 2005. március 4-én a család, a házasság és a homoszexuális kapcsolatok aktuális kérdéseiről tartott fórum után, amelyen keresztény társadalmi szervezetek csatlakoztak a Családvédelmi Charta 2005-höz és megállapodtak, hogy "egy későbbi egyeztetés során pontosítják a teendőket az egységes fellépés hatékonysága és a fellépés kiszélesítése érdekében". - Szeretnénk, ha az alkotmány nevesítené, hogy a házasság egy férfi és egy nő tartós életközössége - Hollik István, az IKSZ alelnöke ugyanezen a fórumon.

"Sokan nem szeretnék, ha transzvesztiták, prostituáltak vagy homoszexuálisok, az egyesületeik írnák elő a nagy többség számára az erkölcsi minimumokat" - Seszták Ágnes a Magyar Nemzet 2005. március 10-i számában.

Az SZDSZ eszközként használ bizonyos rétegeket - a homoszexuálisokat, a drogosokat -, hogy "valahogy összekaparja a következő országgyűlési választásokra az öt százalékot". Az SZDSZ internetes portálján "egy ezer sebből vérző ország" 44 "sorskérdése" közül 7 foglalkozik a homoszexuálisokkal. - A melegek házassága, illetve gyermek-örökbefogadási joga (…) sértené a gyermekek szellemi és fizikai fejlődéséhez fűződő jogát - 2005. március 3-i budapesti sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt, aki nem akarja diszkriminálni homoszexuális polgártársait, de álláspontja szerint nem kell többletjogokat kapniuk.

"Mi, liberálisok, nem az arcszőrzet és nem is a szexuális szokások alapján mérjük ez ember értékét, ezért végképp elfogadhatatlan számunkra, ha valakit az Országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnökeként ennyi gyűlölet és mérges indulat vezet" - Csőzik László, az SZDSZ-Új Generáció elnöke a KDNP egyik kerületi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján, 2005. március 2-án.

"Az eltérő meggyőződések, hitek, választások egymás mellett élése a világ humanizálásának alapvető pillére (…) Semjén Zsolt kulturális, emberi salakként bélyegzett meg életmód- és felfogásbeli, érzelmi és gondolkodásbeli alternativitásokat; ferde és alantas ösztönökkel azonosította az azonos neműek közötti érzelmi kultúrát; az emberiség történtének legsötétebb fejezetét idéző kódolt üzenettel hozta félre nem érthető összefüggésbe a homofileket és a szakállviselést…" - Értelmiségiek egy csoportjának nyilatkozata 2005. február 28-án.

"Ez az egész (Semjén-)ügy (…) nem méltó azokhoz a balsorsú emberekhez sem, akik az életük sötét titkaként hordozzák a beteges szexuális orientációt, s most a kormánykoalíció egyik pártja pitiáner politikai célokra használja a szenvedésüket." (…) "A homoszexualitás kedvező környezetben úgy terjed, mint sötét és langyos helyeken a gombafertőzés. Ezért válik általánossá a börtönökben és az olyan hanyatló kultúrákban, mint a későhellenisztikus birodalmaké vagy a miénk". (…) "Ahol (..) a melegséget normálisnak tekintik, ott mintává lesz. Ahol homo párok házasodhatnak, ott növekszik a homoszexuálisok száma. Ahol gyereket is nevelhetnek, az maga a pokol" - Balavány György a Magyar Nemzet 2005. február 25-i számában.

"Az SZDSZ egyelőre nem tervez szankciókat a heteroszexuálisok és az antidrogosok ellen. És ez jó hír." - Pilhál György a Magyar Nemzet 2005. február 24-i számában.

"Magyarországon nem helyénvaló, ha úgy akarunk kitűnni a többiek közül, hogy lebuzizunk valakit, vagy húzgáljuk a másik haját. Nem helyénvaló, ha szembenállást és ellenszenvet keltünk embertársaink iránt, csak azért, mert ők másként gondolkodnak ugyanarról." - A Fiatal Baloldal Reklámbuzizás c. közleménye 2005. február 23-án, Szitka Péter elnök aláírásával.

Az SZDSZ láthatóan egy "magyar Buttiglione-ügyet akar kreálni" (…) A neoliberális Gyurcsány-vonal elszívta a levegőt az SZDSZ elől, ezért a kisebbik kormánypárt a különböző deviáns csoportokat célozza meg szavazóbázisának - Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Magyar Nemzet 2003. február 23-i számában, reagálva Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő előző napi közleményére, amelyben az Országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöki posztjáról való lemondásra szólította fel "felháborító" kijelentései miatt.

"A kormány eltökélt arra, hogy minden lehetséges módon biztosítsa a melegek jogegyenlőségét" - Hankó Faragó Vilmos, az igazságügyi minisztérium (SZDSZ-es) államtitkára az Országgyűlés napirend előtti vitájában Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő felszólalására válaszolva, 2005. február 22-én.

A hatályos szabályozás nem teszi lehetővé, hogy az azonos nemű élettársak egymás örökösei lehessenek. Ezt a kérdést rendezni kell, és az élettársi kapcsolatban élőket azonos jogok kell, hogy megillessék - Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő az Országgyűlés 2005. február 22-i ülésén, napirend előtti felszólalásában.

"S aztán jön persze a kedvencem, miszerint az azonos neműek is köthessenek házasságot. Hát persze. S lehetőség szerint templomban. Oltár előtt. Mert eszdéeszes civilizációkban persze az egyház egy undorító és elítélendő és kacagnivaló intézmény, egyetlen értelme és célja, hogy kötelességszerűen összeadja az azonos neműeket. És oktatási intézményeiben külön dédelgesse őket" - Bayer Zsolt a Magyar Nemzet 2005. március 21-i számában.

"Mi nem árulunk zsákbamacskát, mi azoknak (…) a támogatására számítunk, akik úgy gondolják, hogy a teremtés és a természet rendje szerint a házasság egy férfi és egy nő között áll fönn (…) Aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re!" - Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának alelnöke a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség országos küldöttgyűlésén, 2005. február 19-én.

"A már szinte divattá váló homoszexuális életforma észrevétlenül változtatja a férfiakat nőiessé, a nőket pedig férfiassá. (E jelenség) a családban betöltött szerepeket ássa alá, és ezáltal rombolja a családot. A társadalom számára látható melegek nagy többsége módfelett magamutogató, célja a feltűnés, a tetszelgés, melyhez eszközül használja saját homoszexualitását. Visszautasítjuk azt az álláspontot, hogy a családoknak a homoszexualitástól való védelme korszerűtlen maradiság, és a meleg házasságok bevezetése a modern, haladó társadalmi felfogás. (…) A közjót szem előtt tartva nem fogadható el a homoszexuálisok házassága. A józan ész és az állam joga nem igazolhat olyan törvényt, amely ellentétes a természetes morális törvénnyel. (…) Az azonos neműek párkapcsolata nem tölt be az állam által védendő társadalmi funkciót és értéket, nincs képessége az emberi faj fenntartására, semmi sem indokolja tehát annak törvény szerinti elismerését. Kérjük az államtól a nyilvános homoszexualitás korlátok között tartását. Nem teheti ki az állam veszélyeknek a társadalmat, és nem állíthat a fiatalok elé helytelen példát a házassággal és a szexualitással kapcsolatban! Nem adhat többletjogot homoszexuálisoknak!" "figyelemmel (…) a természet törvényeire és a közjó hossú távú elősegítésére, elkötelezzük magunkat amellett, hogy az Alkotmány 15. §-a nevesítse, miszerint a házasság egy férfi és egy nő tartós életközössége. Törvényi szintű rögzítését kérjük továbbá a melegek alkalmatlanságának az örökbefogadási és a mesterséges megtermékenyítési eljárásokban." - A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség 2005. február 19-i országos küldöttgyűlésén elfogadott 'Családvédelmi Charta 2005'

"A homoszexualitás hirdetői sokszor provokatívan és ripacskodóan lépnek fel a társadalom hagyományos értékeihez ragaszkodó - főként keresztény - közösségeivel szemben. (…) Nem szimmetrikus az a folyamat, mely egyre nagyobb nyomással igyekszik a házasság intézményét megnyitni a melegek előtt. (…) Szükséges, hogy a homoszexualitás negatívumairól is szó essék. (…) A melegek házasságának bevezetése helytelenül egyoldalú és mély társadalmi sebeket ejtő lépés lenne." - Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség - a Fidesz szövetségesének számító Magyar Kereszténydemokrata Szövetség ifjúság szervezetének - 'A melegek házassága nem evidencia' c., a témával kapcsolatban társadalmi vitát sürgető nyilatkozata 2005. február 9-én, "hamvazószerdán, a nagyböjt kezdetén". Aláíró: Rétvári Bence elnök

- A mi természetjogi szemléletünk csak olyan törvény tud elfogadni, amely a teremtés, a természet rendjéből levezethető. A parlament nem játszhat Istent, nem változtathatja meg a család fogalmát. (…) Bár a homoszexualitást bűnnek tekintjük, tudomásul vesszük, hogy létezik. Ezért az EU-ban ismert regisztrált párkapcsolat modellje lényegében számunkra is elfogadható, de ne hívják házasságnak és ne terjedjen ki az örökbefogadásra. A melegházasság azzal a veszéllyel jár, hogy innentől nincs megállás: törvényesíteni kellene a többnejűséget, több ember együttélését is - Semjén Zsolt fideszes képviselő, kereszténydemokrata pártelnöke a Népszabadságnak, 2005. január 15.

"Az elmezavar terméke az az abszurdum, hogy nagy hazánk, Európa csúcsszervében jelentős politikai erők nem is csupán joggá, ami már önmagában is képtelenség volna, de +emberi alapjoggá+ szentelik a nyilvánvaló életellenest, a homoszexualitást, az egyneműek házasságát, az örökbefogadásra alkalmazható ifjúságrontás +jogával+ együtt." - Fekete Gyula "írónk, jövőnként vitázó közéleti vezetőnk" a Magyar Nemzet 2004. december 24-i számában.

Magyarországon az egynemű párok házassága még jó ideig nem lesz napirenden, de az esélyegyenlőségi tárca szakértői már dolgoznak azon, hogy számos európai országhoz hasonlóan nálunk is lehetővé váljon kapcsolatuk regisztrálása - Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és egészségügyi miniszter a meleg világszervezet, az ILGA Budapesten tartott európai regionális értekezletét megnyitva 2004. október 28-án.

"A Károli Gáspár Egyetem esetében a református erkölcsteológia művelőinek az egyetem professzorai és az egyház lelkészei számítanak, nem pedig Lévai Katalin és Magyar Bálint. A miniszterség nem tette őket a református teológia művelőivé, tehát semmi illetékességük nincs abban, hogy a református egyház hogyan ítéli meg a homoszexualitást" - Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a Magyar Nemzet 2004. szeptember 27-i számában.

A Hit Gyülekezete által alapított és működtetett Szent Pál Akadémia eleve kizárja a felvételi eljárásból a homoszexuális jelentkezőket. Az államilag is elismert tanintézmény súlyosan megsérti az alkotmányt és az esélyegyenlőségi törvényt is. A melegszervezetek jogi lépést helyeztek kilátásba. (…) Nem csoda, hogy a főiskolán már felvételi eljárásból kizárják a melegeket, hiszen a Hetek című országos hetilap, amelynek Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője az alapítója és főszerkesztője, rendszeresen foglalkozik a homoszexualitással, általában negatív megközelítésben tárgyalva a témát. (Magyar Nemzet, 2004. szeptember 27.)

"Bizonyos SZDSZ-es körök bizonytalan nemi identitásukból csinálnak politikai ideológiát és ezt akarják ráerőltetni a társadalomra. Nem a Vatikán ragadt le a középkor és az újkor határán, hanem az SZDSZ Szodománál" - Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, az Orbán-kormány volt egyházügyi főtanácsadója, egy 2004. augusztus 4-i sajtóértekezleten.

"Rákosi Mátyás utódai a devianciákkal, a melegekkel, a drogosokkal akarják lerombolni lelkünk templomát" - Domokos Endre János, a Vér és Becsület Kulturális Egyesült nevű újnyílas szervezet elnöke az 1951-ben lebontott Regnum Marianum templom helyén tartott homoszexuálisellenes tüntetésen, 2004. július 9-én. "Ma a másság terrorja van a világon. A homoszexuálisok nemzetellenes lények" - Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 nevű szélsőséges csoport vezetője ugyanott. "A buzik friss húsra vágynak, arra várnak, hogy fiatal férfiakat csábítsanak el, a gonosz heteroszexuális erők legyőzésére fognak össze; céljuk, hogy másokat is homoszexuálissá tegyenek ... Nekünk nem lehet a torkunkon lenyomni, hogy a melegség a génekkel öröklődik, mert a homoszexuális nem reprodukálhatja magát, tehát már rég ki kellett volna halnia" - ugyanő, ugyanott. "Bár itt most kevesen vagyunk, higgyétek el, hogy az ország kilencven százaléka velünk van" - ugyanő, ugyanott.

"Úgy gondoljuk, akinek a sorsa az, hogy homoszexuális lett, diszkrét körülmények között élje meg, ez szolgálja a társadalmi békét. Nem szeretnénk bántani a felvonulókat, hiszen talán még segítségre is szorulnak, valahol a sors áldozatai" - Bégány Attila, az V. kerületi önkormányzat MDF-es képviselője az Erzsébet téri homoszexuálisellenes tüntetésen 2004. július 3-án, a büszkeségnapi felvonulás útvonala mentén.

"A melegbüszkeség mozgalmat kérkedésnek tartjuk és azt mondjuk Pál apostollal együtt, hogy az a társadalom, ahol kérkednek a homoszexualitással, az istentelen" - Bégány Attila a Heti Válasznak adott interjúban.

"Kezdeményezésünk a politikai jobboldal részéről, melyhez tartozónak valljuk magunkat, jóval nagyobb kirekesztésnek és elhallatásnak lett kitéve, mint azt az elején gondoltuk. A mai magyar konzervativizmus, szemben a modern nyugat-európai fejlődéssel, veszélyes vizekre evezett, amikor szavazatszerzési megfontolásból a vallási fanatizmus kizárólagosságra való törekvésének teret engedett. Mi úgy gondoljuk, hogy a modern konzervativizmus a mai Európában nem a maradiságot, a nyárspolgárságot jelenti, hanem a másság elfogadásának, a toleranciának ötvözését a hagyományos értékekkel. Ez az ideológia nem foghat össze homofób, antiszemita, az erkölcsi fundamentalizmust megjelenítő irányzatokkal, s nem hirdetheti a mélyen vallásos emberek által vallott felebaráti szeretet fontosságát a kirekesztés hallgatólagos megtűrésével egyidejűleg. Ez az álságos politika, valamint az ebből eredeztethető passzivitás, mely az SMPE tagságának nagy részét az utóbbi időben jellemezte, hozatta meg velünk a feloszlatásról szóló döntést" - a Sokszínű Magyarország Polgári Egyesület közleménye önmaga feloszlatásáról 2004. július 2-án.

"Nem tagadom, ha mi lennénk kormányon, mi adnánk a belügyminisztert, akkor jó előre azt mondanánk, hogy az ilyen rendezvényeket lehetőleg zárt körbe tegyék" - Bégány Attila a TV2 Tények című műsorában, 2004. július 1-én.

"Badarság", hogy a szexuális kisebbségek sértik a többség érdekeit, és az is "balítélet", hogy a normától való különbözés kötelező normává válhat. "Ez a balítélet vastagon benne van a politikai elitben és a közbeszédben is" - Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti képviselője a IX. Meleg és Leszbikus Fesztivált megnyitóján a Művész Moziban, 2004. július 1-jén. "Azt kívánom, hogy szabadon tudják vállalni életmódjukat, identitásukat, orientációjukat" - Tabajdi Csaba ugyanott.

"Az utcai szexuális tüntetés sérti a gyermekek káros hatások elleni védelemhez való jogait, függetlenül attól, hogy homoszexuális vagy heteroszexuális tüntetés... Amitől tartunk gyermekvédelmi szempontból, az exhibicionista honfitársaink magamutogatása" - Bégány Attila, az V. kerületi önkormányzat MDF-es képviselője az V. kerületi képviselőtestületi ülésen, 2004. június 29-én. "Zárt körben mindenki azt csinál, amit akar, de ahol gyerekek járnak, ott nem helyes ilyen típusú tüntetést tartani" - ugyanő a Klubrádióban.

"Ha tetszene nekem terminológiában kibontani, hogy mit jelent az +utcai szexuális tüntetés+! 51 éves koromban már vannak elképzeléseim, de utcán még nem láttam" - Steiner Pál V. kerületi polgármeser reagálása Bégány Attila felszólalására a közgyűlésben.

"Ma nem az élet kultúrája dolgozik körülöttünk, hanem nagyon is a halál kultúrája (...). Gyerekeink a tévék előtt nézik az anális szexet, kendermagos tüntetések zajlanak napjainkban, Tilos Rádió-ügyek, a másság exhibicionista módon kapaszkodik fel a trélerekre, miközben gyermekeink sorfalat állnak és nézik a másság tobzódását..." - Mikola István volt egészségügyi miniszter, a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának elnöke, a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) elnöke a MET és a Mathias Corvinus Collegium bioetikai konferenciáján, Budapesten. - MTI, 2004. április 3.

"Mi a fiatalokat a másság elfogadására, az alapvető emberi jogok érvényesítésére tanítjuk. A baj, hogy ennek a Férfi Klubnak a puszta közelsége is megfertőzi az egészséges lelkületű és szexuális felfogású diákjainkat. (Működjön ez a klub más, semleges helyen, mert) "nemcsak strasbourgi jogszabály létezik, hanem magyar gyermekvédelmi törvény is" - Mayer Ferenc, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója annak kapcsán, hogy homoszexuális magánklub nyílna a gimnáziummal szemközt. (MTI, 2004. március 30.)

"Hazai viszonylatban bámulatos gyorsasággal született meg a jogerős döntés. Irigykedjenek az évek óta igazságukat szinte reménytelenül keresők. (...) Alig jelentek meg az ügyről az első - enyhén szólva pontatlan - tudósítások, az illetékes miniszter máris állást foglalt. (...) Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kellene - előítéletek nélkül - tisztában lennünk a homoszexualitás kockázataival és nem kellene a sokat emlegetett megelőzésre törekedni. (...) A másság elfogadása nem jelenthet preferenciát. (...) A homoszexualitásával küszködő ember nem alkalmas pedagógusnak, edzőnek, lelkésznek. Ez egyszerű racionalitást, illetve prevenció. (...) Véget kellene vetni az egyoldalúságnak, a bizalmatlanságnak, amikor ..... a másik végletben pedig szinte a homoszexualitás piedesztálra emelését igénylik, minden eltérő mozzanatra a kirekesztés kritikájával reagálnak, kivált, ha a kritika az egyházakat illeti". Frenkl Róbert egyetemi tanár, az evangélikus egyház országos felügyelője, Magyar Hírlap, 2004. március 6-7.

"Fel kell készülnünk az olyan durva, a diszkrimináció tilalmára hivatkozó provokációkra, ami megengedné az egyneműek házasságát, s amelyek egyik gyöngyszeme, ami Magyarországon a homoszexualitása miatt a Károli Gáspár Református Egyetemről elbocsátott hallgató ügye kapcsán történt"- Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke egy lakiteleki papi találkozón, 2004. február 21-én, az MTI tudósítása szerint.

"Az uniós családpolitikával kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: +amit egyes EU-s dokumentumokban látok, attól a jóisten mentsen meg bennünket+. Ezt illusztrálandó az egyneműek házasságkötéséről folyó vitákat említette, kijelentve: +idegen a magyar többségi társadalom családról alkotott felfogásától a homoszexuális párok házassága+. A nagy tapsot kapó kijelentéshez hozzáfűzte: erről dúl most a vita több uniós országban és +jónéhány országban nem mi állunk nyerésre+ - az Index internetes újság tudósítása a Károli Gáspár Református Egyetemen 2004. február 19-én tartott népesedéspolitikai konferenciáról, amelyen a Fidesz-MPSZ elnöke a szaporodás lelki dimenzióit fejtegette.

"Nyílt titok volt diáktársai és a tanárok előtt is kizárt hallgató homoszexualitása. Ő maga kérte, hogy részt vehessen azon a kari tanácsi ülésen, amelyen a diákság kezdeményezésére jött elő témaként a homoszexualitás, de ő személy szerint nem volt említve. Kifejezetten a hallgató ügyével annak kérésére foglalkoztak, s ő nyíltan felvállalta homoszexuális magatartását. (...) A diákok baráti beszélgetések során, s a tanárok közül többen a kari tanács ülésén segítő kezet nyújtottak felé, amit ő elutasított. (...) Nem kizárólag a homoszexualitás volt kizárásának oka. Köztudott a kizárt hallgató testi fogyatékossága és lelki feszültsége, ami a lelkészi szolgálatnál nem éppen előnyös" - Roboz Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, MTI, 2004. január 19.

"Roboz Péter HÖK-elnök személy szerint azt is elítélendőnek tartja, hogy Hollandiában, az USA-ban és Svájcban a közelmúltban homoszexuális lelkészeket szentelt fel a református egyház. "Nem szeretném, ha idáig süllyedne a Magyar Református Egyház"- fogalmazott a kollégium +senior+-ja" - Index, 2004. január 19. "Kicsapnak egy homoszexuális diákot a papneveldéből. Hörög az ombudsman, öklét rázza a miniszter. Perek és fenyegetések özöne zúdul Európa egyik legmagasabb színvonalú hittudományi egyetemére. A ballib sajtó szemrebbenés nélkül, kvázi hivatalból hazudik. A történet szerint a megrendült azonosságtudatú diák elvánszorgott egy kis lelki jó tanácsért a dékánjához, mire a nyakas, szeretetlen, kálomista kényúr a nagytanács elé citálta és kidobatta. Azt a verziót, amely szerint az ifjú már régóta botrányosan viselkedett a fiúkollégiumban, s a Sziget melegsátorában egy "meleg, református teológus vagyok" felirat alatt rázta fenekét, legfeljebb a kollégistáktól és a kínos ügyet közvetlenül ismerőktől hallani... Aki a meleg ölelésben érzi magát kényelmesebben, ne tanítson gyerekeket hittanra, ne adjon össze jegyespárokat, s főként ne prédikáljon a Bibliáról, mert önmaga és egyháza ellen prédikálna... Döntsék el azt is, mennyi homoszexuálist kötelező felvenni évente, hogy a sokat szenvedett másság végre méltóképpen képviselhesse magát a magyar szószékeken" - Balavány György közíró 'Bemelegítés' című publicisztikája a Magyar Nemzet 2004. január 19-i számában.

"A Károli Gáspár Református Egyetemnek joga van eldönteni, kik alkalmasak a lelkészi szolgálatra. Egyházi berkekben jelenleg sincsen jele annak, hogy változtatni kellene a homoszexualitásról alkotott nézeteken. A református egyház vállalja véleményét, a manipulált közvélemény pedig nem szabhatja meg, hogy mikor miben foglaljon állást" - Bölcskei Gusztáv református püspök az Inforádióban.

"A megkülönböztetés tilalma, az egyenlő bánásmód követelménye még nem esélyegyenlőség, annak megvalósulásához befogadó, együttműködő társadalom és esélyteremtő állam szükséges" - Kósáné Kovács Magda a Polgármesternők II. Országos Konferenciáján, 2004. január 16-án.

A rádióelnök szerint az (állítólagos titkosszolgálati múltjával kapcsolatos) ügy is azt szolgálja, hogy eltávolítsák posztjáról, a támadások pedig a jövőben is folytatódni fognak. Kondor Katalin ide sorolt korábbi, meg nem nevezett zsarolásokat és azt is, hogy az egyik "szennylapban" homoszexualitással vádolták, "pedig nem vagyok az, bár lassan kötelező lesz" - a Népszabadság tudósítása a Magyar Rádió elnökének 2003. október 27. sajtótájékoztatójáról.

"A melegek legnagyobb ellensége a diszkrimináció és a hallgatás. Már az is nagy eredmény, hogy az utóbbi időben sok szó esik azokról a hátrányokról, amelyeket a melegek kénytelenek elszenvedni" - Lévai Katalin esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszter (későbbi MSZP-s európai parlamenti képviselő) a Népszabadság 2003. augusztus 22-i számának adott interjújában.

"Új az a szinte gyűlölködő hang, amit a bíboros (Ratzinger, a későbbi pápa) használ: a homoszexualitást "az erkölcsi törvények megsértése", "anomália", "súlyos, gonosz eltévelyedés". És új az is, hogy a katolikus politikusoknak "erkölcsi kötelességévé" teszi a küzdelmet a "gonoszság legalizálása", az olyan törvények elfogadása ellen, amelyek lehetővé teszik az egyneműek közti házasságot. (…) "Emberi és teológiai szempontból feltehetően a dekrétumnak az a kitétele leginkább problematikus, amelyet szerzője valószínűleg gesztusnak szánt a homoszexuális férfiak és leszbikus nők felé. Felszólítja a keresztényeket, hogy "azokhoz, akik ezt a hajlamot nem maguk választották, tisztelettel, sajnálattal, tapintattal" közeledjenek. Vagyis úgy kezeljék őket, mint a bélpoklosokat." - Kasza László újságíró a Népszava 2003. augusztus 14-i számában.

Torockay László, a 64 Vármegye Mozgalom Kárpát-medencei elnöke a tüntetők fogyatkozó tömege előtt pénteken a Kossuth-téren bírálta a rendőrséget, amiért tudomásul vette a homoszexuálisoknak az Erzsébet-hídra, szombatra tervezett demonstrációját, miközben nekik csak a járdák használatát tette lehetővé - MTI, 2003. július 4.

"Az, hogy a mai televízióban ekkora nyilvánosságot kaphat az például, hogy fölvonulnak ferde hajlamú betegek, torzak, s ez megfelelő visszhangot kap, az azonban letagadtatik, hogy Békés és Csongrád megyében öngyilkosok lettek a sertéstenyésztők közül néhányan, mert kilátástalannak látják helyzetüket (...) Mert nyilván azért volt rendőri biztosítás, mert ezeket a tolakodó, torzságukkal kérkedő embereket meg kellett védeni. Hogy ez a betegség kezelhető, erre számos példa akad, és van ennek irodalma is [...] merthogy ez egy betegség, mert nem természetes, hanem természetellenes. [....] Azért, mert valaki az azonos neműekhez vonzódik, az zsákutca, mert abból gyerek nem lesz. Ha hosszú távon így megy, akkor elpusztulunk, s ezt nem érdemeljük meg. [...] Miért kell a zsákutcáért, a torzért tüntetni? [...] Ez a buzerancia, homoszexualitás, nevezzük bárminek, ez megvolt az ókortól kezdve [...], mert hát mindig is voltak selejtes dolgok [...], amikor házasságnak nevezik a torz kapcsolatokat (...) Hát hogyan lehet két férfi időjelbe tett házasságából gyerek? Hát úgy, hogy fogadnak maguknak örökbe. De hogy abból nem lesz ép testű, ép lelkületű, hanem valami pondró nő föl, az egészen bizonyos. Na most ezt szentesíteni, az aljasság"- Usztics Mátyás színész, a Magor mozgalom alapítója 2003. július 12-én a Hír Tv-ben.

Medgyessy Péter miniszterelnök úrnak a megtisztelő felkérést nem áll módjában elfogadni, egyrészt azért nem, mert már két gyermek édesapja, mégpedig mindenféle értelemben, továbbá szerető felesége van, akihez ragaszkodik, és nem szeretne precedenst teremteni, mert félő, hogy túlzott igények jelentkeznének az ügyben. Ugyanakkor tiszteletre méltónak tartja Kismocsok kisasszony családalapítási szándékát, az általa felvetett problémáról Európa szemérmesebb fele is évek óta vitázik, Magyarországon is érdemes erről vitázni, de nem elsősorban a miniszterelnökkel - Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Blikknek, 2003. május 30-án.

"A megcsonkított Magyarország jó egy éve a legjobb úton halad afelé, hogy a közös tűből szerzett fertőzéseiket azonos nemű partnerüknek szexuális úton átadó heroinista-scientológus újpesti ultrák országává váljon... Az európai politika legfőbb értéke a nemzeti szolidaritás, amelynek alternatíváját a szekták, narkósok, homoszexuálisok, futballhuligánok közösségei képviselik" - Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke a Fidesz XVII. Kongresszusán, a Magyar Narancs 2003. május 22-i beszámolója szerint.

"Akkor és most is természetesnek éreztem, hogy a melegtársadalom tagjaként egyes szám első személyben írjak. Az a cikk … alapvetően arról szólt, hogy a politikának nem kellene a magánéletünkbe beleszólnia" - Ungár Klára SZDSZ-es politikus, volt országgyűlési képviselő a Sziget-ügy kapcsán 2001-ben az ÉS-ben megjelent cikkéről a Mások 2002. augusztusi számában. "Mert egyáltalán nem gondoltam, hogy a saját lakásomban tikolódzni kellene. Egyébként sem gondolnám, hogy egy gyerek elől a szexuális másságot rejtegetni kellene, csakúgy, ahogy a világ elől sem. Csak az a politikus támadható, aki úgy gondolja, hogy titkolnia kell. (…) Azonkívül pedig hihetetlenül sértené a büszkeségemet, a méltóságomat, ha rejtőzködnöm kellene. Nem bírom, ha a szabadságomban bármi módon korlátoznak" - Ungár Klára ugyanebben az interjúban a Másoknak arra a kérdésére, hogy miért vállalta fel másságát a világ és a saját fia előtt.

"A Fidesz liberális pártnak indult. Szájer Józsi egy alkalommal felvetette a beleegyezési korhatár módosításának kérdését. Kövér erre magából kikelve elkezdett vele ordítani az egész frakció előtt. Közölte vele, hogy nem hagyhatjuk, hogy a buzik megrontsák a gyerekeinket" - Ungár Klára a Másoknak adott interjúban 2002 augusztusában.

"Önök, akik itt vannak, úttörői annak a folyamatnak, amelyik a másik ember elfogadásához, mindennemű diszkrimináció felszámolásához és az emberi jogok maradéktalan érvényesüléséhez vezet. Önöket már nem lehet kitiltani egyetlen szigetről sem, egyetlen rendezvényről sem, mert tudják önmagukról, hogy a társadalom egyenrangú polgárai. (…) Nem önöknek van szüksége arra, hogy a város befogadja önöket, a városnak van szüksége önökre" - Demszky Gábor budapesti főpolgármester a melegfesztivál megnyitóján 2002. június 27-én.

"Nem éreztem gyűlölethullámot, mert ezerszámra kaptam a támogató leveleket magánszemélyektől és külföldről is. Még homoszexuális szervezetek is írásban biztosítottak a támogatásukról, mert tudták, hogy nem őket rekesztem ki, hanem csupán arról van szó, hogy a fiatalok előtt ilyen propaganda ne legyen" - Tarlós István óbudai polgármester a Magyar Nemzetben, 2002. április 3.

"S hogy a másság az akkor is másság, ha valaki cigánynak születik, s akkor is, ha homoszexuális, de akkor is másság és kisebbség - ahogy fogalmazott az egyik SZDSZ-es ideológus -, ha valaki szemüveges. S minden másság kötelezően tolerálandó, csak a többség mássága nem, valamilyen rejtélyes okból kifolyólag. No azt gondolom, hogy ennek véget kell vetni" - Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy lakossági fórumon, Balatonalmádiban, 2002. április 2-án.

"Alapvetően más volt a világ. Először is volt egy kötelező sorrendje a problémamegoldásnak, amely (…) behatárolta lehetőségeinket. (…) (Másfelől) Nem ért nyakunkig a szenny és a gyűlölet. Ha azonban a nyakunkig ér, akkor meg kell akadályoznunk a diszkriminációt, a gyűlöletkeltést" - Kósáné Kovács Magda, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága MSZP-s elnökének válasza a Mások 2002. március számának arra a kérdésére, hogy miért nem tettek semmit a szexuális kisebbségekért az előző ciklusban, 1994 és 1998 között, amikor hatalmon voltak? "Ez egy sajátos áttörés, fordulópont. A közvélekedés ritkán kisebbségpárti. (…) Ez a közvélemény az elmúlt időszak konfliktusaiban kezdett átformálódni. Sokkal több megértést és toleranciát mutatott, mint bármikor korábban. Az emberek nem szeretik, ha valakit ütnek csak azért, mert valamilyen" - Kósáné ugyanebben az interjúban a Sziget-ügyről.

"Az SZDSZ a magyar pártok közül a mai napig egyetlenként emelte választási programjába a szexuális kisebbségek helyzetének rendezését. Tűrhetetlennek tartjuk ugyanis, hogy valakinek nemi vonzódása miatt bujkálnia, rettegnie kelljen." (…) "Ha az SZDSZ kormányra kerül, akkor arra is gondot fordítunk majd, hogy a szexuális kisebbséghez tartozók között létrejött élettársi kapcsolat kellő jogi védelmet élvezzen, hiszen ma nincs megoldva például az öröklés kérdése és még sok más fontos probléma." (…) "A végcél az, hogy a melegek és leszbikusok ugyanolyan hétköznapi társaink legyenek, mint bárki" - Magyar Bálint, az SZDSZ országos ügyvivője, a 2002-es választásokon pártja zuglói képviselőjelöltje a Mások 2002. márciusi számában.

"A homoszexualitás nyilvánosság előtti, ráadásul fotómodellekkel történő, mintegy vonzó megjelenítése negatívan hat nemzetünk lelkületére, a magyarországi ifjúságra gondolva kifejezetten káros. A modern nemzeti lét egyik alapintézményével, az országgyűlési választásokkal kapcsolatba hozni nagyfokú felelősség" - a Keresztény Értelmiségek Szövetségének állásfoglalása az országgyűlési választásra hívó, homoszexualitást megjelenítő nagy- és óriásplakátok elfogadhatatlanságáról, 2002. február 28.

"Aki állandóan ferdült dolgokba akarja betuszkolni a magyarságot, az nem méltó a hatalomra! Az elmúlt évtizedek marxizmus-leninizmusa napjainkra a szocialistáknál és a liberálisoknál legfeljebb annyiban változott, hogy a másságizmus váltotta fel. Marxizmus, leninizmus másságizmus! Marxizmus, leninizmus másságizmus! De ennek is vége lesz egyszer!" - Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártjának elnöke 2002. február 24-én az MSZP Köztársaság téri székháza előtti tüntetésen, a Terror Háza megnyitója előtt.

Kósáné Kovács Magda ígéretet tett, hogy a továbbiakban is kiáll a melegek mellett, felszólal a kisebbségeket sértő akciókkal, törvényjavaslatokkal szemben. A melegeket aktivistákat érdekeik még határozottabb védelmére szólította fel. A képviselőasszony és a látogatóinak véleménye valamennyi felhozott kérdésben megegyezett - a Mások tudósítása 2002 januárjában a melegszervezetek képviselőinek és az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága MSZP-s elnökének decemberi találkozójáról.

"Szép lesz, ha Óbuda polgármesterét bilincsbe verve viszik el, mert nem akart kisgyerekek előtt homoszexuális rendezvényt tartani" - Tarlós István 2001….

"Sajnos nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a sziget rendezvényét, mert az valóban diszkrimináció lenne" - Tarlós István III. kerületi polgármester az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 101/2001.PM ügyiratszámú levelében a Sziget Kft-nek.

"Semmi szükség olyan demokráciára, amelyben a homoszexuálisok házasságát is törvényesítik" - Csurka István MIÉP-elnök a The Wall Street Journal című amerikai lap 2001. december 5-i cikke szerint.

"A MIÉP jelöltjei nem lehetnek alkoholisták, kábítószerfogyasztók és homoszexuálisok, mivel az elkövetkező nehéz feladatok megvalósítására az ilyen jelöltek nem alkalmasak" - Csurka István, a MIÉP elnöke 2001. november 3-án Kaposváron, pártja somogyi kampányindítóján.

"A keresztyén erkölcsiség alkalmas a homoszexuális és leszbikus hajlamú emberekkel való egészséges társadalmi viszony kialakítására, fenntartására. Ám részükről is szükséges, hogy kellő toleranciával és visszafogottsággal párosuljon viselkedésük. ... Számomra egyértelmű, hogy meg kell védeni a homoszexuálisokat és a leszbikusokat az igazságtalan megkülönböztetés ellen. A toleranciába beletartozik, hogy el kell fogadnom, éljenek úgy, ahogy nekik tetszik. Ám nem hiszem, hogy az ilyen párkapcsolatokat népszerűsíteni, akár vonzóvá tenni, akár szentesíteni kellene, vagy iskolai, illetve egyéb oktatás keretében példálózni kellene róla" - Dávid Ibolya, az Orbán-kormány igazságügy-minisztere 2001. július 28-án a Pepsi szigeti felvilágosító kampány körüli vita kapcsán.

"Magyarország jogállam, ahol mindenki számára biztosított az egyesülési, a gyülekezési és a szólásszabadság mindaddig, amíg ez mások alapvető jogait nem sérti. Jogsérelem esetén a szükséges jogi eszközök minden magyar állampolgár számára rendelkezésre állnak. Pártom mindig is fontosnak tartotta a polgári szabadságjogok biztosítását megkülönböztetés nélkül minden polgár számára" - reagált Szájer József, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Habeas Corpus Munkacsoport Sziget-vitával kapcsolatos nyílt levelére 2001. július 12-én.

"Tiltakozunk az ellen, hogy a Hősök tere a magyarság többsége által elfogadhatatlan, a nemzeti érzéseinktől testidegen másságot hirdetők demonstrációjának színtere legyen. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a millenniumra kiépített, a világörökség értékeit is hordozó Andrássy úton is végigvonuljanak, a Kodály körönd négy híres történelmi alakja is +szemtanúja+ legyen transzparenseiknek" - a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének, a Politikai Elítéltek Közösségének, a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak és az Igazolt Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének felhívása a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, hogy ne engedélyezze a másság mellett demonstrálók felvonulását Budapest központi útjain és terein, 2001. július 6.

"A Szentírás alapján mindenfajta homoszexuális és leszbikus kapcsolat bűn, amely más bűnökhöz hasonlóan rabságban tarthat embereket. (...) Meggyőződésünk, hogy ez (a homoszexuális életforma népszerűsítése) tovább rombolja az erkölcsöt, tönkreteszi a családot, lealacsonyítja a nemzetet" - az Evangéliumi Pünkösdi Közösség, a Magyarországi Szabadkeresztyén Gyülekezet, az Őskeresztyén Apostoli Egyház és az Evangéliumi Szabadegyháza Szövetségének nyilatkozata arról, hogy nem értenek egyet a meleg és leszbikus fesztivál megtartásával, 2001. július 6-án.

"Az emberiséget fenntartani biológiailag csak a férfi és a nő, vagyis különböző neműek párkapcsolatából lehet; minden más szexuális kapcsolat - homoszexualitás, zooszexualitás - nagykorúak esetén magánügy. - Tény lehet, amit tudomásul kell venni, de hirdetni, az emberiség fennmaradása érdekében, megengedhetetlen." - Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda budapesti elnök 2001. február 2-án arról, hogy a torgyánista Független Kisgazdapárt elítéli a Labrisz Leszbikus Egyesület által középiskolai tanároknak és diákoknak szervezett felvilágosító programot.

"A teremtés rendjének megrontása miatt az emberben beteges hajlamok jelentkezhetnek. Ilyen a homoszexualitás, amelyet semmiképpen sem tekinthetünk a teremtés isteni terve szerint megvalósuló családi élet alternatívájaként. (...) Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az iskolákban a fiatalságot megrontva tanítsanak torzult értékrendet. (...) Természetesen tiszteljük a homoszexuálisok személyi, emberi szabadságát és méltóságát, de hajlamukat mércévé, reális alternatívává tenni dekadens társadalmi jelenség" - a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének nyilatkozata, 2001. február 2-án.

"(Igazat adtam neki, én sem vállaltam volna.) Nem érik őket üldöztetések, atrocitások. Azt, hogy a társadalom nem szimpatizál ezzel a magatartással, megértem, én sem szeretném, ha kötelezővé tennék" - Kovács László, az MSZP elnöke az Élet és Irodalom 1999. november 5-i számában arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Kósáné Kovács Magda, a parlamenti emberi jogi bizottság szocialista elnöke nem akart üdvözlőbeszédet mondani a nyári meleg-leszbikus fesztiválon. Kovács a Népszabadság 1999. november 24-i számában bocsánatot kért az otromba megjegyzésért, de fenntartja, sőt megerősíti, hogy "a homoszexuálisokat nem érik olyasfajta hátrányok, amelyek indokolnák, hogy a szocialista párt szót emeljen értük".

"E korszak egyik jellemző figurája Fodor Gábor, egy fiatal egyetemi tanársegéd volt, aki szerint +a világkultúra kétharmad része homoszexuális ihletettségű. Az azonos neműek egymás iránti vonzalma a másságot jelenti, a velük szemben megnyilvánuló tolerancia pedig a demokrácia egyik legfontosabb építőköve". Fodor Gábor egy 1993-as felszólalásában az alábbiakat tartotta fontosnak elmondani: "van olyan párt, amelyik ki akarja zárni soraiból a volt MSZMP-tagokat és titkosügynököket, valamint a homoszexuálisokat. A náci Németországban is így kezdődött...+ A tudósító szerint Fodor beszédét a Toldi moziban nagy tetszéssel fogadták. Kár, hogy a társaság szigorú erkölcsű tagjai akkor viszont csendben maradtak, mikor Fodor Gábor adjunktusról kiderült, hogy még mindig csak tanársegéd" - Tóth Gy. László közíró a Napi Magyarországban, 1998. március 28-án.

"A mostani kormányzatot támogató értelmiségiek görbe tükörben ábrázolják a történelmi egyházakat, azt hirdetik, hogy a homoszexualitás azonos értékű a hagyományos normákkal, tagadják a nemzeti összetartozás szükségességét" - Orbán Viktor, a Fidesz-MPP elnöke a III. Magyar Református Világtalálkozó keretében a "Reménység szigetén" tartott kerekasztal-beszélgetésen, 1996. augusztus 18-án.

"A kormánypolitika arra rendezkedett be, hogy megszületendő gyermekeik elpusztítására bírja rá a nőket, fiainkat pedig homoszexualitásba akarja taszítani. (...) Sújtsák börtönbüntetéssel azokat, akik a kábítószereket és a homoszexualitást népszerűsítő propagandát folytatnak!" - Boros Béláné, az "Egri nők nevében" a MIÉP-nek "Az egri nőkkel és édesanyákkal" közös nagygyűlésén a Dobó-téren, 1996. május 25-én.

"Nem szeretném, ha Mária országából bárki is Leszbosz szigetét csinálna. (...) Jogi szempontból az azonos nemű párok megjelenése új helyzetet teremtene és szinte újraírná az egész jogrendszert. A Független Kisgazdapárt tehát ebből a szempontból vetette fel a homoszexualitással járó kérdéseket, nem pedig bántó szándékkal" - Torgyán József a Népszavában, 1996. március 30-án.

"Magyarországot végveszély fenyegeti, mert a kormányzat homoszexuálisoknak akar előnyöket biztosítani, miközben a magyar fiatalok nem tudnak összeházasodni, miközben bezárják a szülőotthonokat" - Torgyán József kisgazda pártelnök az FKGP "kormánybúcsúztató" nagygyűlésén a Kossuth-téren, 1996. március 14-én.

"Aggasztó, hogy a magyar kormány rossz politizálásának következtében a polgárok fejében Európa fogalma egyre negatívabb jelenségekhez kapcsolódik, például az állami eszközökkel finanszírozott homoszexuális szokások népszerűsítéséhez..." - Orbán Viktor Fidesz-elnök Tőkés Lászlóval közös sajtótájékoztatóján, 1996. február 16-án.

A bíróságnak nem az a dolga, hogy a közvéleményt rákényszerítse a kisebbségben lévő egyénekre és közösségeikre: neki a jogot kell érvényre juttatnia. (…) Hogy a közvélemény számottevő - talán túlnyomó - része a homoszexualitást elítéli, ez még nem elégséges ok a homoszexuális érdekvédelmi egyesület jogainak korlátozására. (…) A Legfelsőbb Bíróság döntése a diszkrimináció legsúlyosabb formáját követi el, minthogy nemcsak önkényes, hanem megbélyegző is. A bírói hatalom tekintélyével támasztja alá azt a magánvélekedést, mely szerint a homoszexuális beállítódás egészségtelen és erkölcsileg elítélendő. A Szivárvány Társulás alapítói, nevüket, arcukat adva a szervezetnek, azt közlik a nyilvánossággal, hogy a meleg életforma emberi méltósággal vállalható a világ előtt. (…) Nem tudom, meggondolták-e a bírák, hogy arra szólították fel a Szivárvány Társulás tagjait: fogadják el a stigmát az elismerés áraként. (…) Kétségbe volnék esve (ha fiúgyermekem egy szép nap azzal jönne haza, hogy egy férfiba szerelmes). (…) Amiatt is okom lenne szorongani, hogy a fiam olyan életútra lépett, melyen előítéletek, megvető pillantások, rejtőzködési és színlelési kényszerek, diszkrimináló intézkedések kísérik. (…) Nem volna jogom megkövetelni tőle, hogy az én lelki nyugalmam kedvéért változtasson az életén. (…) Ha valakit arra kényszerít a környezete, hogy bűntudattal tekintsen a vágyaira és nyomja el őket, azt az embert nem segítik hozzá a "normális" élethez, csupán gyötrelmessé teszik az önmagához való viszonyát és végzetes tragédiába sodorhatják. (…) Kettőnk kapcsolatát megóvhatom úgy, ha megismerkedem az ő világával, hogy a meleg kultúra ne legyen felfoghatatlan, sötét tabu a számomra. (…) Segíthetek azzal, ha fellépek a melegeket körülzáró előítéletek és intézményes diszkrimináció ellen, hogy ne legyen akkora szerencsétlenség, olyan megaláztatás és oly elviselhetetlen hátrány a meleg kisebbséghez tartozni. (…) Senki nem formálhat jogot arra, hogy más polgárok ne a maguk módján éljék az életüket - csak azért, hogy a világ az ő számára érthetőbb, egyszerűbb, erkölcsileg kockázatmentesebb legyen. (…) - Kis János filozófus a Népszabadság 1995. március 25-i számában.

A Ptk. módosítása inkább pusztán az együttélő azonos nemű személyek emberi méltóságának szimbolikus elismerését jelenti, semmint együttélésük szociálpolitikai támogatását. A Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért (…) nem kíván az azonos neműek alkotta életközösségek részére olyan juttatást, ami ne illetné meg a különneműeket. A Ptk. kormány által javasolt módosítása a rendszerváltás óta az első, ám apró lépés az azonos nemű párok bárki máséval egyenlő méltóságának elfogadása felé. - A Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért közleménye, 1996. március 19.

Nem sérti az alkotmányt, hogy a törvény nem teszi lehetővé azonos neműek házasságkötését. Az Alkotmánybíróság azzal indokolta ezt a döntését, hogy az általános jogfelfogás szerint a házasság - rendeltetéséből következően - a férfi és a nő életközössége. A testület felfüggesztette viszont eljárását 1996. március 1-jéig az azonos neműek élettársi kapcsolatának törvény általi el nem ismerésére vonatkozó kifogás tekintetében. A határozat rámutat arra, hogy az élettársakat érintő szabályok rendszerint a közeli hozzátartozókra is vonatkoznak, ezért - hacsak nem a közös gyerekre tekintettel történik a szabályozás - nincs jelentősége annak, hogy különböző, vagy azonos nemű személyek közötti kapcsolatról van-e szó. (…). Az életközösség alapján járó szociális és társadalombiztosítási juttatások szintén nem függhetnek csakis az együttélő nemétől. Az Alkotmánybíróság (…) lehetőséget adott arra, hogy a törvényhozó választhasson, miként szünteti meg az élettársi viszonyokban az alkotmányosan indokolatlan megkülönböztetést. Létrehozhat külön jogintézményt a homoszexuálisok számára, törölheti a törvényből az élettárs fogalmának a férfi és nő együttélésére való korlátozását, de egyenként is felülvizsgálhatja az élettársakra vonatkozó szabályokat. (MTI, 1995. március 7.)

"Az csak mese, hogy van olyan ország, ahol a homoszexualitás érdekli az embereket. Ez mindig egy szűk réteg. A nagy egészet megélhetési lehetőségeik érdeklik" - Boross Péter miniszterelnök rádióinterjúja 1994. április 27-én.

"Velem semmiképpen" - Kuncze Gábor, az SZDSZ miniszterelnök-jelöltjének válasza az 1994-es választási kampányban a Magyar Narancs azon körkérdésére, hogy házasodhatnának-e a homoszexuálisok Magyarországon? (Mások, 1994. június)

"Amióta az Egészségügyi és Szociális Minisztérium 40970/2/1988. szám alatt nyilvántartásba vette a Magyar Homoszexuálisok 'Homeros Lambda' Országos Egyesületét és alapszabályzatát, gyökeresen más a homoszexuálisok helyzete, mint annak előtte nemcsak 20-30, hanem akár csak 1 évvel is" - Bárdos Ferenc, a BRFK erkölcsrendészeti alosztályán belül működő erkölcsrendészeti csoport vezetője a "Homoszexuális gyilkosok" c. könyvben (Népszava Kiadó, 1990)

"Ezer homoszexuális évente akár tízezer vagy még több tizennégy-tizennyolc év közötti fiút megronthat. Ez pedig azzal a jövőbeli következménnyel járhat, hogy évek múltával egyre több lesz a homoszexuálisok, közvetkezésképpen gyermekutódokról nem gondoskodó férfiak száma" - válaszolta a homoszexualitás "társadalmi veszélyességét" firtató kérdésre Galbács Mihály zászlós, a BRFK részéről az ún. homoszexuális-vonal első számú felelőse Martinkó Károlynak, a 'Homoszexuális gyilkosok' c. könyv szerzőjének, a Magyar Rendőr c. képes hetilap volt főmunkatársának (1990).

Témák