Meleg szószedet | Háttér Társaság

Meleg szószedet

Kulcsszavak: 
kultúra

Az alábbi szószedetet a 2000-es évek elején készítették egyesületünk önkéntesei, éveken keresztük elérhető volt honlapunkon, és mint kordokumentum tesszük továbbra is elérhetővé. Ha a mai bevett kifejezésekre és meghatározásukra kíváncsi, azt ezen az oldalon elérheti: LMBTQI szószedet

Alábbi szószedet azokat a legfontosabb magyar és idegen nyelvű kifejezéseket tartalmazza, amelyeket használnak vagy használtak a melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek. Esetleg velük kapcsolatban használja a szakirodalom stb.
 

androgün

az emberi léleknek az a tendenciája, hogy mindkét nem (férfias és nőies) jellemzőit is mutatja. Bizonyos esetekben testi megjelenésre is alkalmazzák, pl. hermafroditák vagy az "androgün leszbikus" típus, aki uniszex módon öltözködik.

anilingus

a végbélnyílás (anus) szájjal való izgatása (pej. kinyalás, seggnyalás)

átoperálás/transition

"átalakulás"; az a folyamat, amelynek során orvosi kezelésekkel (hormonális és műtéti) a transzszexuális személy testi nemét megváltoztatják.

berdache

amerikai indián kifejezés olyan férfi leírására, aki a női ruhákat és a női életmódot kedveli. Néha a klinikai pszichológusok is így nevezik a transzvesztitákat.

Big Sis

nagy nővér, a klubok "idősebb", korábban előbújt tagjai, akik segítenek a fiatalabbaknak az előbújásban… Magyarországon nem használatos, de pl. angol nyelvű filmekben előforduló kifejezés.

biszexualitás

szexuális vonzalom érzése a saját és a másik nem iránt is. A biszexuálisok jelentős része életének egyes időszakában kizárólag a homoszexuális vagy kizárólag a heteroszexuális ingerekre reagál. a férfiakra és nőkre egyaránt irányuló szexuális válaszkészséget jelenti.2

biztonságos szex

a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzését szolgáló technikák és eszközök

bottom

a szexben a passzív félnek az angol megnevezése (a világhálón lévő angol nyelvű ismerkedőoldalakon használható)

butch

a férfiasan öltözködő és viselkedő leszbikus angol elnevezése, aki rendszerint, de nem feltétlenül nőies (femme) partnert keres.

buziverés

melegek provokálása, megfélemlítése és bántalmazása.

camp

kimondottan nőies, szinte már túlzottan, rossz esetben csicsásan (esetleg giccsesen) öltözködő nő, illetve férfi angol elnevezése (ejtsd: kemp).

chaps

felső rész nélküli hosszúnadrág, általában farmer, a zipzáras helyét legtöbbször erotikus alsónemű foglalja el.

cidázás

pej. leszopás (angolul blow-job)

closet

a "ruhásszekrény", a melegek "búvóhelye" - olyan melegre vonatkozik, aki nem meri vállalni a másságát, aki még nem bújt elő

coming out

előbújás, a melegség felvállalását jelenti az élet különböző színterein. (bővebben: Vargo: Ők és mi)

crossdresser (CD)

olyan heteró férfi, aki csak hobbiból ölt néha női ruhát

cross-gendered

a "transzszexuális" kifejezés elfogadott változata. Jelentése: nemek közötti, aki férfi is nő is. Operáció útján átminősült emberek.

cruising

korzózás - elsősorban ismerkedési szándékkal

cunnilungus

ha valaki orálisan elégít ki egy nőt. (pej. kinyalás)

csempebár

A korábban ismerkedőhelyként funkcionáló nyilvános WC elnevezése a meleg szlengben.

dental dam

cunnilungushoz, illetve anilungushoz használható szájóvszer (műanyag fóliával helyettesíthető)

deviancia

(deviáció = eltérés, elhajlás); a csoportnormáktól eltérő, a szabályokat be nem tartó viselkedés.

dildó

felcsatolható műpénisz

drag

megváltozott, átalakult, minden a transznemű világgal kapcsolatos dolog jelzője lehet, a beöltözöttségre utal.

drag king

férfinak öltözve fellépő női előadóművész

drag queen

átalakult királynő, azok a férfiak, akik nőimitátorként, illetve a szórakoztatóiparban táncosnőként, előadóművészként szerepelnek. A kifejezés utal az extravaganciára. Magyarországon általában a transzvesztitával azonosítják.

dyke

különösen férfiasan viselkedő leszbikus nő; az angol nyelvű szlengben a "buzi" női megfelelője

effeminate

gesztusait, habitusát tekintve nőies ember (Magyarországon nem használjuk, de irodalomban előfordul)

előítélet

attitűd, vélemény vagy hit, amely erősen érzelmi megalapozottságú, s ettől jobbára hozzáférhetetlen az ész, illetve a cáfoló bizonyíték számára. Rendszerint negatív értelmű kifejezés.

ephebofília

vonzódás olyan korú fiatalokhoz, akik már serdültek, de még nem felnőttek. (A pedofilek által kedvelt korosztályt meghaladó életkorúakhoz vonzódókról van szó.)

Eurogames

nemzetközi meleg sportverseny, meleg olimpia

Europride

minden évben máshol rendezett több hetes meleg kulturális rendezvény - felvonulással, fesztivállal és egyéb eseményekkel

exhibicionizmus

kényszeresség a nyilvánosság előtti önmutogatásra, akár konkrét, akár metaforikus értelemben.
Konkrét értelemben: állandó vagy ismétlődő hajlam arra, hogy valaki pl. a nemi szerveit megmutassa idegeneknek (különösen ellenkező neműeknek), nyilvános helyen, anélkül, hogy szándékában állna bárkivel is közelebbi kapcsolatot létesíteni. Általában, de nem mindig szexuális izgalommal társul és ezt követő maszturbációval.

F to M (F2M)

"nőből férfi" A transzszexuálisok azon csoportja, akik genetikailag nőként születtek, és férfivé alakultak/nak.

fekete háromszög

A leszbikusok egyik jelképe, a koncentrációs táborokban használták a leszbikus nők megjelölésére. Magyarországon nem használják

felláció

amikor egy férfit elégítenek ki orálisan (pej. leszopás)

feminizmus

olyan társadalmi mozgalom, illetve nézet, amely a nők iránti előítéletek megszüntetésére, a férfiak és a nők megkülönböztetett bánásmódjának eltörlésére, és általában a nők érdekeinek fokozott előtérbe helyezésére irányul.

femme

hangsúlyozottan nőiesen öltözködő és sminkelő leszbikus, aki rendszerint, de nem feltétlenül férfias (butch) partnert keres

fétisizmus

1. az antropológiában valamely mágikus hatásúnak vélt fétis vagy élettelen tárgy imádása. A fogalmat átvette a klinikai pszichológia, ahol főként arra a jelenségre utalnak vele, amikor valamely, a potenciális partnerrel kapcsolatos tárgy valakiben szexuális izgalmat vált ki. A legkedveltebb fétisek a haj, a lábak, a cipők, az alsóneműk.
2. élettelen tárgy használata szexuális vágy felkeltésére és szexuális örömszerzésre. A fétisek valamilyen formában a testhez tartoznak, mint ruhák vagy lábbelik. Gyakori még valamilyen anyag (gumi, bőr, műanyag) használata.7

fist fucking

lásd. öklözés

freak

abnormális, furcsa, erősen pejoratív, sértő kifejezés. Magyarországon nem használatos, de pl. filmekben előforduló kifejezés.

gay

a "meleg" férfi jelenlegi legáltalánosabb, nem tabu kifejezése angolul.

gay scene

melegek terepe, melegvilág - a melegek által gyakran látogatott szolgáltató egységek, azok környékén található utcák, terek, melegmozgalmi központok, közkedvelt parkok, találkozóhelyek, valamint maga a közösség összessége.

gaydar

a melegek egymás felismerésére szolgáló érzéke, radarja; a gay és a radar angol szavakból alakult. Magyarországon az azonos nevű internetes ismerkedőoldal révén vált ismertté a kifejezés.

glbt

Gay-lesbian-bisexual-transgendered, azaz meleg-leszbikus-biszexuális-transznemű. A szexuális orientációval kapcsolatos kisebbségek közös, politikailag korrekt megnevezése. (Ugyanezt jelenti az lgbt, csak a leszbikus szó szerepel elől.) Magyarul egyre gyakrabban használjuk: lmbt- vagy mlbt-közösség tagjai. Itt természetesen az "m" betű a melegeket jelöli.)

hajtűdobálós

a túl nőiesen viselkedő meleg/illetve transzvesztita férfire mondják.

hermafrodita

mindkét nem nemi szerveivel rendelkező személy vagy állat.

homofóbia

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű emberekkel kapcsolatos fóbiát jelenti; Ellenséges, előítéletes megnyilvánulásokban, diszkriminációban érhető tetten.

IGLYO

International Gay and Lesbian Youth Organization; az ILGA ifjúsági szervezete, amelynek 27 éven aluliak lehetnek tagjai.

ILGA

International Lesbian and Gay Association; Nemzetközi Meleg és Leszbikus Szervezet, amely 1978-ban alakult a melegek jogainak és egyéb érdekeinek nemzetközi képviseletére.

inverz

ritkán használt klinikai terminus, homoszexuális férfira utal.

Káposztás Zsuzsi

az egykori legendás nőimitátor, aki kezdetben ezen a néven lépett fel a mutatványosokkal a Népligetben, illetve a Városligetben.

kasztrációs komplexus

Freud szerint olyan komplexus, amelyet férfiaknál a pénisz elvesztésétől való tudattalan félelem, nőknél pedig az a fantázia okoz, hogy valaha rendelkeztek pénisszel, de elvesztették azt. Ez a komplexus a feltételezés szerint abból az általános gyermekkori szorongásból ered, hogy a szexuális vágyak kifejezésre juttatásának büntetése a kasztráció.

kendők

korábban a farzsebben hordott kendőkkel jelezték egymásnak az ismerkedni vágyók, hogy ki mit szeret a szexben. Jelentősége volt a színeknek és hogy melyik farzsebében helyezi el a kendőt az illető.

kenguru

olyan fiatalemberekre használták régebben, akiknek "üres az erszényük és a farkukra támaszkodnak".

labrisz

kétélű bárd, a leszbikusok szimbóluma. A magyar leszbikus egyesület neve is.

lambda

meleg szimbólum; 1970-től használják, jelentése ellentmondásos: egyesek szerint a liberalizálást (felszabadítást), mások szerint a fizikából vett hasznos energiát vagy a hullámhosszt stb. jelentheti.

latex-kesztyű

kézzel végzett szexuális tevékenységnél használatos, patikában kapható védekezési eszköz

leather party
bőrös buli

olyan buli vagy bár, ahol szinte kötelező "bőrszerelést" viselni, de legalább is farmert.

leatherman

bőrviseletet kedvelő, gyakran igen férfiasan viselkedő meleg férfi.

lesikít valakit

amikor valakit nyilvános helyen leleplez pl. egy kínos találkozással valaki (egy nőies meleg leszólítja a még elő nem jött meleg ismerősét, amikor ez utóbbi valaki mással megy az utcán).

leszbianizmus

női homoszexualitás; A leszbikus kifejezés "Leszbosz"-ból, egy görög sziget nevéből származik, amely az ókorban a női homoszexualitással kapcsolódott össze.

leszbikus/lesbian

a homoszexuális nőkre alkalmazott politikailag korrekt kifejezés.

lila háromszög

a leszbikusok színe, leszbikus szimbólum.

lmbt

lásd glbt

M2F (M-to-F)

"férfiból nő". A transzszexuálisok azon csoportja, akik testileg férfinak születtek, de lelkileg nőnek érzik magukat, és általában mindent megtesznek testi nemük átalakítása érdekében.

maci

nagydarab és általában szőrös testű meleg férfi

macska

a leszbikusok és a meleg férfiak kedvelt állata

meleg

a homoszexuálisok politikailag korrekt magyar elnevezése

melegbarát
(gay-friendly)

olyan szolgáltatók, akik nem kimondottan a meleg közösség kiszolgálását célozzák, de szívesen fogadják a melegeket is.

nemi identitás

a férfi, illetve a női nemhez való tartozás, illetve az, hogy valaki a férfi vagy a női nemhez tartozónak tekinti magát. Nem azonos a szexuális irányultsággal (identitással).

öklözés

olyan szexuális örömszerzés, amikor a behatolás a vaginába vagy az anusba ököllel történik

pedofília

A (korai) pubertásban lévő - általában 13 éves vagy fiatalabb - serdületlen gyermekek (fiúk, lányok vagy mindkettő) iránt érzett szexuális érdeklődés. A pedofil személy legalább 16 éves és legalább 5 évvel idősebb a szexuális aktivitásban részt vevő gyermek(ek)nél.

péniszirigység

Freud szerint minden nőre jellemző (természetesen a tudattalanban) és a férfiak kasztrációs komplexusához vezethet a nőkkel való kapcsolatukban. (Freud egyes cáfolói szerint minden férfire uterus/=méh/-irigység jellemző, amely nőgyűlölethez vezethet.)

perverzió

1. olyan szexuális tevékenység, amelyet egy adott közösség furcsának vagy szokatlannak tart, ill. szélsőséges formáit bűncselekménynek minősíti. Különböző korokban idesorolták az orális v. az anális szexet, illetve a homoszexualitást is. 10;
2. a latin vertere (=fordul) igéből származó kifejezés, a hajlam elferdítése, azaz deviációja, a visszaútról való letérés, az irányultság megváltozása.6 ;

politikailag korrekt
(politically correct)

olyan szóhasználat, amely semmilyen csoportot, egyént, szervezetet stb. nem sért meg azáltal, hogy megbélyegző, negatív tartalmú kifejezést tartalmaz.

queen

a meleg közösség nőiesen viselkedő, öltözködő tagjait hívja tréfásan királynőnek.

queer

sokáig a homoszexuális emberek - nemre való tekintet nélküli - gyűjtőneve volt, mára azonban főleg a melegek egymás között használják, másoktól sértő.

queer-bashing

lásd "buziverés"

rózsaszín háromszög

a náci koncentrációs táborokban a homoszexuális férfiak megkülönböztetésére szolgáló jel, később a melegek nemzetközi szimbólumává vált.

safe sex

lásd. biztonságos szex

selyempincsi

régebben a meleg elit tagjait nevezték így Magyarországon.

shemale (ejtsd. símél)

~ "hímnő" - azoknak a nem átoperált transzszexuálisoknak az elnevezése, akik a szexiparban keresnek megélhetést. Általában szándékosan megtartják péniszüket, de minden másban nőiessé formálják testüket.

SRS átoperálás; Sex Reassignment Surgery, másnéven GRS (Gender Reassignment Surgery)

Szexuális átalakító műtét. A transzszexuálisok átalakulásának végső, orvosilag lehetséges lépése.

straight

a heterók megnevezésére használják meleg körökben, jelentése: egyenes, vagyis: "nem ferde hajlamú".

szadomazochizmus

olyan szexuális aktivitások kedvelése, amely fájdalom okozásával vagy megalázással, illetve fogsággal jár. Ha az egyén "elszenvedni" szereti, akkor őt mazochistának, ha "nyújtani" szereti, akkor szadistának nevezzük. Gyakran az egyének szexuális izgalmat szadista és mazochista cselekedetekkel egyaránt fenntartanak.
Leopold von Sacher-Masochról, a témával foglalkozó osztrák íróról nevezték el a mazochizmust, a szadizmus kifejezés pedig de Sade márkiról neveztetett el.

szexuális azonosság, irányultság és fajta6

a szexuális azonosság (nemi identitás) azt jelenti, hogy melyik nemhez tartozik valaki, az irányultság (orientáció) pedig azok nemét, akikhez az adott személy vonzódik, s akiktől elvárja, hogy őt szexuális (és egyéb) örömökben részesítse. Röviden az ösztönök irányát mutatja. A fajta az angolszász lélekgyógyászok által kedvelt fogalom, arra utal, hogy valaki nőies, illetve a férfias fajta/típus.6

szivárványcsók

menstruáció idején végzett cunnilungus

szivárványzászló

a melegek szimbóluma, zászlaja. A sokszínűséget fejezi ki. 1978-tól használják. Kezdetben nyolcszínű volt (rózsaszín=szex, vörös=élet, narancssárga=gyógyítás, sárga=nap, zöld=ter-mészet, türkiz=művészet, indigókék=harmónia, ibolya=lélek), de 1979-től előállítási nehézségek miatt a rózsaszínt és a türkizt elhagyták, az indigót királykékkel helyettesítették.

szodómia

állatokkal folytatott szexuális érintkezés. Korábban az emberrel folytatott anális szexet is így nevezték.

sztereotípia

a társas világ valamely aspektusának túlságosan leegyszerűsített észlelése. Gyakran hajlamos arra, hogy előítélet alapjául szolgáljon.
Az egyes csoportokról alkotott, túlzáson alapuló, leegyszerűsített képzeteink.

Titkos Ilona

korábban így nevezték a rejtőzködő meleget. Titkos Ilona (1898-1963) magyar színésznő volt, a húszas években a sex appeal megtestesítője.

tomboy

olyan nő angol elnevezése, aki gyermekkorától fogva fiús/férfias ruhában jár és fiús/férfias tevékenységeket szeret végezni. Nem feltétlenül leszbikus.

top

a szexben az aktív félnek az angol megnevezése (a világhálón lévő angol nyelvű ismerkedőoldalakon használható)

transznemű
transgender(ed)

a transzvesztiták, a transzszexuálisok, illetve az átöltözők megnevezése (nincs megfelelőbb magyar kifejezés)

transzszexuális (TS)

transsexual legtöbbnyire az ellenkező nemhez tartozónak tartja magát, mint amit anatómiája a születésekor nyilvánvalóvá tett.
Egy izraeli transzszexuális így fogalmazta meg álláspontját: "Nem egy fiú vagyok, akinek lelki problémái vannak, hanem egy lány, akiknek testi."
Egyes adatok szerint négyszer többen vannak olyan férfiak, akik nőnek hiszik és érzik magukat, mint fordítva.6
Annak vágya, hogy ellenkező nemű egyénként élhessen és fogadják el, általában a saját nemével és anatómiájával elégedetlen, kényelmetlenül érzi magát benne, sebészeti és hormon kezeléseket szeretne, hogy testét, amennyire csak lehet, a kívánt nemhez tegye hasonlatossá.7

transzvesztita (TV)
transvestite

A brit angolban általános megnevezés azokra a férfiakra, akik átalakulás nélkül szeretnének néha nőként megjelenni. Amerikában szűkebb értelemben azokra használják, (ellentétben az általában teljesen heteroszexuális crossdresserekkel, akik ezt hobbinak tekintik), akik - ha csak alkalmakra is -, de teljesen nővé akarnak változni. (Ebbe esetleg beleértve esetleg a férfiakkal létesített szexuális kapcsolatot is, bár vannak szép számmal kifejezetten heteroszexuális transzvesztiták is, akik közül sokan csak így éreznek szexuális izgalmat.)
Ő férfi, aki annak is érzi magát, testét sohasem akarta átformálni. Szexuális azonossága tehát egyértelműen kialakult. Nem kevésbé szexuális orientációja.5 A meghatározást ki kell egészítenünk azzal, hogy mindez értendő mindkét nemre, tehát transzvesztita nőkre is. kettős szerepű transzvesztitizmus:
Az ellenkező nem ruháinak a viselése, ami része az egyén életének. Lényege, hogy átmenetileg is, de élvezhesse, hogy az ellenkező nem tagja anélkül, hogy ezen túl bármilyen kívánsága volna szexuális nemének megváltoztatására vagy sebészi beavatkozásra. Szexuális izgalom sem társul a ruhacseréhez.
fetisisztikus transzvesztitizmus:
Az ellenkező nem ruháinak a viselése szexuális izgalom elérésére. Lényege, hogy úgy nézzen ki, mint az ellenkező neműek. Elkülöníti a transzszexuális transzvesztitizmustól, hogy egyértelmű a szexuális vágykeltéssel a kapcsolata, és az erős késztetés, hogy a ruhát levegye magáról, ha már az orgazmust elérte és a szexuális vágya csökkent. A transzszexualizmus kialakulásának az elején jelentkezhet.7

voyeurizmus

állandó vagy ismétlődő hajlam, hogy másokat intim, szexuális viselkedésük alatt megnézzen pl. vetkőzés közben. Erről általában a megfigyelt embernek nincs tudomása, és szexuális izgalomhoz és maszturbációhoz vezet.7

vörös szalag

az AIDS elleni küzdelem iránti szolidaritás kifejezéseként a kabáthajtókán viselt szalag

Zsuzsi kutya

a meleg ismerkedés egyik korábban ismert formája, amikor azzal az ürüggyel szólítanak le valakit az utcán, hogy "Elveszett a Zsuzsi kutya, nem láttad errefelé?…"

 

A Kislexikonhoz felhasznált irodalom:
1. Pszichológiai alapfogalmak kis enciklopédiája. Tankönyvkiadó, 1987.
2. Statt, David A. Pszichológiai kisenciklopédia. Kossuth, 1996.
3. Balikó Márta: Tele/pszicho/fon
4. Camp-tól a transzvesztitáig. A Pink szótár meghatározásai. (szerk. H.B.) PR Herald 96/11-12.
5. Transznemű szótár
6. Férfiak egészségkönyve Kossuth, 1997.
7. BNO 10. Betegségek Nemzetközi Osztályozása
8. DSM-IV.
9. Keményné Dr. Pálffy Katalin: Bevezetés a pszichológiába. Tankönyvkiadó, 1989.
10. Magyar Nagylexikon. Magyar Nagylexikon Kiadó, 2002

 

Témák