Lelki segítő képzés | Háttér Társaság

Lelki segítő képzés

Minden év őszén indítunk ingyenes telefonos, chates és e-mailes lelki segítő képzést. 

Elméleti rész

Az elméleti rész október/novembertől júniusig maximum havi 3-4 hétvégi napot vesz igénybe. A személyes jelenlétet igénylő képzési alkalmakat e-learning modulok egészítik ki. A kurzus során  számos szakember adja át ismereteit a megválasztott kis létszámú (10-15 fő) csoportnak az alábbi modulok szerint:

 1. Önismereti tréning. 6 hétvégi napon keresztül. Pszichodramatikus eszközökkel mindenki egyéni igényei szerint merülünk el a lélek rejtelmeibe és közös munkával teszünk új, személyiségünket fejlesztő felismeréseket. A megfelelő önismeret a segítő munka feltétele és egyben leghatékonyabb eszköze. 
 2. Erőszakmentes Kommunikáció (EMK). Elsajátítása hasonlít ahhoz, mint amikor új nyelvet tanulunk. Ez ilyen rövid idő alatt természetesen nem lehetséges, de már az alapfogalmak és egyszerű sémák használata is kamatoztatható a mindennapokban. 
 3. Lexikális ismeretek. Megkeresőink felvetései, problémái egyes témák külön részletezését igénylik. Ezek a témák a következők:
  1. LMBTQI mozgalmak története
  2. Identitás(szexuális irányultság, nemi identitás)
  3. HIV/AIDS és más szexuális úton terjedő fertőzések
  4. LMBTQI jogi ismeretek
  5. Pszichopatológia, krízisintervenció
 4. A telefonos és chates segítségnyújtás alapjai. Itt a segítségnyújtás eszközeit, technikáit és gátjait ismerjük meg. Sorra vesszük a segítő készségeit, képességeit, a munkával járó kockázatokat és a segítő támaszait is. Megismerkedünk a játszmák alapjaival és kezelésével, szolgálatunk etikai elveivel és a megkeresések főbb típusaival: információs, egészségügyi, jogi tartalmú, identitással kapcsolatos hívások, párkapcsolati konfliktussal küzdő, krízisben lévő, bántalmazott hívók megkeresései.
 5. Hívás és chat gyakorlás. Valós helyzeteket imitálva szerzünk tapasztalatot a chates és telefonos megkeresések kezelésében.
 6. Pünkösdi hívás gyakorlós elvonulás. Az utolsó 3 napra elvonulunk egy vidéki házba, hogy nyugodt, védett körülmények között tudjunk elmélyedni a hívások kezelésében. Itt is valós helyzeteken alapuló szimulált hívások kezelésén keresztül gyakorlunk
 7. Záró szupervízió. A képzés elméleti részét lezáró, azt feldolgozó szupervíziós alkalom pszichológus vezetésével. 

Gyakorlati rész

A gyakorlati rész az elméleti szakasz lezárását követően kezdődik júniustól. Havi 3-4 estés elfoglaltságot jelent 3-4 hónapon keresztül.

Idén ősszel is elindul a Lelki Segítő Képzés az Információs és Lelkisegély Szolgálatnál!

Továbbképzési lehetőségek 

A végzett telefonos és chates lelki segítőink számára az alábbi továbbképzési lehetőségek vannak:

HIV vonal operátori képzése. A HIV vonalunk munkájába való becsatlakozás extra igénybevételt követel, teljesebb ismeretekkel.

Személyes segítő szolgálat képzése. A kellő gyakorlattal rendelkező telefonos és chates segítők jelentkezhetnek Személyes Segítő Szolgálatunkhoz.

Témák