Operátorképzés | Háttér Társaság

Operátorképzés

Minden év őszén indítunk ingyenes telefonos operátor képzést. Az elméleti rész októbertől júniusig havi 3-4 hétvégi napot vesz igénybe. Az összesen 180 órás kurzus során tucatnyi szakember adja át ismereteit a megválasztott kislétszámú csoportnak az alábbi modulok szerint:

Önismereti tréning három hétvégén keresztül. Pszichodramatikus eszközökkel mindenki egyéni igényei szerint merülünk el a lélek rejtelmeibe és közös munkával teszünk új, személyiségüket fejlesztő felismeréseket. A megfelelő önismeret a segítő munka feltétele és egyben leghatékonyabb eszköze. 

ErőszakMentes Kommunikáció (EMK). Elsajátítása hasonlít ahhoz, mint amikor új nyelvet tanulunk. Ez ilyen rövid idő alatt természetesen nem mehet, de az alapfogalmak és egyszerű sémák használata a mindennapokban is kamatoztatható, illetve további források állnak rendelkezésre.

Játszmák: Az emberi játszmák fajtáival, felismerésével, kezelésével ismerkedünk meg.

Lexikális ismeretek. Hívókörünk felvetései, problémái egyes témák külön részletezését igénylik. Ezek a témák a következők:

  • LMBTQI mozgalmak története
  • identitás
  • transzneműség
  • HIV/AIDS és szexuális úton terjedő betegségek
  • jogi ismeretek
  • pszichopatológia, krízisintervenció

Etika. A hívásfogadás keretei, elsősorban a hívó és az operátor anonimitása és jogai.

A telefonos segítségnyújtás alapjai. Itt a segítségnyújtás tényezőit, eszközeit, technikáit és gátjait ismerjük meg. Sorra vesszük a segítő készségeit, képességeit, a munkával járó kockázatokat és a segítő segítségeit is. Megismerkedünk a főbb hívástípusokkal: információs, egészségügyi, jogi tartalmú, identitással kapcsolatos hívások, párkapcsolati konfliktussal küzdő, krízisben lévő, bántalmazott hívók megkeresései.

Hívásgyakorlás. Imitálva a valós helyzeteket, megadott forgatókönyvek szerint helyezzük gyakorlati szintre a megtanultakat. Az utolsó 3 napra elvonulunk egy vidéki házba, hogy nyugodt, védett körülmények között tudjunk elmélyedni a hívásgyakorlásokban és ezzel lezárjuk a képzést. Ezután a Képzési csoport dönt róla, hogy kik kezdhetik el a munkát a szolgálatnál.

 

Továbbképzési lehetőségek képzett telefonos operátoraink számára:

Chat képzés. Fél éves ügyelés után választható az egyre népszerűbb chat-es segítségnyújtás elsajátítására. A kiegészítő képzés egynapos.

HIV vonal operátori képzése. A HIV vonalunk extra igénybevételt követel, teljesebb ismeretekkel. Az ehhez tartozó képzés alkalmi jellegű, szintén ráépülő.

Személyes segítés. A kellő telefonos gyakorlattal rendelkező operátorok jelentkezhetnek Személyes Segítő Szolgálatunkhoz. Ennek formája honlapunkon olvasható.

 

Idén ősszel is elindul a Lelki Segítő Képzés az Információs és Lelkisegély Szolgálatnál! 

Témák