CSOK (2016) | Háttér Társaság

CSOK (2016)

Kulcsszavak: 
gyermekvállalás, jogeset

A Magyar Hírlap 2016. január 9-i számában interjú jelent meg Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral az új otthonteremtési kedvezményekről, amelyben kiemelte: a bejegyzett élettársak csak már meglévő gyermekeik után vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), jövőben tervezett gyermekeik után nem, mivel erre csak a házaspároknak van lehetősége. Ez az információ később a minisztérium által kiadott tájékoztató anyagban is megjelent.

A Háttér Társaság levélben fordult a minisztériumhoz, és felhívta rá a figyelmet, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény szerint a törvényben szereplő néhány kivételtől eltekintve a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, márpedig a CSOK kapcsán a törvény ilyen kivételt nem tartalmaz. A jogszabályok az azonos nemű pároknak is többféle lehetőséget biztosítanak a gyermekvállalásra (pl. egyéni örökbefogadás vagy társszülőség), így a CSOK-hoz szükséges vállalásukat tudják teljesíteni. A Minisztérium korábbi álláspontját felülvizsgálva igazat adott az egyesületnek, és korrigálta a vonatkozó tájékoztató anyagokat.

Miután az információkat a Háttér Társaság egy sajtóközleményben közzétette, a Minisztérium sajtóközleményt adott ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy a CSOK a házaspárokat, és nem a bejegyzett élettársakat célozza, ugyanakkor nem állítja, hogy arra a bejegyzett élettársak ne lennének jogosultak. A közlemény a bankokra hárítja a felelősséget, hogy ők utasítsák el az azonos nemű bejegyzett élettársakat. Ez utóbbi azonban nyilvánvalóan jogellenes, hiszen sérti az egyenlő bánásmód követelményét. 

Hivatalos dokumentumok:

Az ügy a médiában: 

Témák