EchoTV-ügy (2009-2013) | Háttér Társaság

EchoTV-ügy (2009-2013)

Kulcsszavak: 
gyűlöletbeszéd

Az EchoTV Képtelenségek c. műsorának 2009. július 18-i adásában minősíthetetlen hangnemben beszéltek a magyar leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségről. A meghívott vendégek a melegjogok kapcsán a "társadalmak szétmállasztásáról, szétroncsolásáról" beszéltek, a Meleg Méltóság Menetének résztvevői mint "rosszalakú, rosszarcú", "legundorítóbb és legvisszataszítóbb" magatartású emberek jelentek meg. A műsorban az LMBTQI emberekre mint "pusztító parazitákra" hivatkoztak, olyan rákos sejtekhez hasonlították őket, amelyeket a szervezet "automatikus öngyilkosság mechanizmusa" révén kivet magából.

A Magyar LMBT Szövetség a Háttér Meleg Jogsegélyszolgálat segítségével panaszt tett a műsorszolgáltató ellen. Bár a Panasztestület első fokon elutasította a panaszt, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a panaszt kétfelé választva először elmarasztalta a műsorszolgáltatót a tényszerű tájékoztatás megsértéséért, mivel a kontextus figyelmen kívül hagyásával idézte a budapesti rendőrfőkapitány szavait, majd 90 perc elsötétísére ítélte az EchoTV-t a melegekkel szembeni gyűlöletkeltés miatt: "a műsor a Testület álláspontja szerint alkalmas volt a melegekkel szembeni gyűlölet keltésére, a megnyilvánulások sérthették a melegek emberi jogait, méltóságát is." A műsorszolgáltató mindkét döntés ellen a fellebbezzett. Az első vonatkozásban a bíróság eljárási hiba miatt megsemmisítette az ORTT határozatát, a második vonatkozásban azonban az ügy egészen a Kúriáig jutott.

Az elsőfokú bíróság 2010 novemberi határozatában megállapította: "a műsorvezető nemhogy elhatárolódott volna a [melegek] közösségével szembeni szélsőséges, nyíltan kirekesztő véleménynyilvánításoktól, hanem maga is támogatta azokat, holott a műsorvezetőnek különösen oda kell figyelnie a kisebbség objektív, tárgyilagos, sztereotípiáktól mentes bemutatására." Hasonló véleményen volt a másodfokú bíróság is. Az ORTT elmarasztató határozatát érdemben a Kúria is fenntartotta, de annyiban igazat adott a műsorszolgáltatónak, hogy az ORTT-nek az elsötétítés alatt közzéteendő közlemény szövegét nem volt joga előírni. Az Echo TV az ügyben perújítással élt, mivel a súlyos szankció kiszabásakor figyelembevett egyik korábbi ORTT határozatot a Kúria közben hatályon kívül helyezte. A perújítás eredményeként a kiszabott szankciót az NMHH 200.000 forintra mérsékelte

Hivatalos dokumentumok:

Sajtóközlemények:

Témák