Nem jogi elismerése (2019-2020) | Háttér Társaság

Nem jogi elismerése (2019-2020)

2018 májusában egy jogszabályértelmezési vita miatt Budapest Fővárosi Kormányhivatala felfüggesztette a transznemű emberek nemének jogi elismerésére és névváltoztatására vonatkozó kérelmeinek elbírálást. 

A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletében az Alkotmánybíróság joggyakorlatára hivatkozva megállapította: a névváltoztatás a transzszexuális emberek számára alapvető jog. Igaz ugyan, hogy a vonatkozó jogi szabályozás nem kellően részletes, de “a jogi szabályozatlanság nem vezethet alapvető jog érvényesülésének meghiúsulásához”. A Bíróság a vonatkozó rendelkezések nyelvtani-logikai elemzésével megállapította, hogy a kérelmek érdemi elbírálására Budapest Főváros Kormányhivatala jogosult és köteles. A Kormányhivatal vagy dönt a benyújtott egészségügyi szakvélemények alapján, vagy igazságügyi szakértőt rendel ki. A Kormányhivatal eddigi joggyakorlata, vagyis a kérelmek elbírálásának felfüggesztése vagy a kérelmek helyi anyakönyvvezetőhöz továbbítása jogellenes.

A bírósági döntést követően az érintett transznemű személy anyakönyvi bejegyzetést módosították, új anyakönyvi kivonatot és személyi igazolványt kapott.

Eljárási dokumentumok:

Sajtóközlemény:

Témák