RTL A család az család (2021-) | Háttér Társaság

RTL A család az család (2021-)

Az RTL Klub 2020 decemberében 11 alkalommal leadta a Háttér Társaság és a Szivárványcsaládokért Alapítvány által készített, A család az család kampányhoz kapcsolódó kisfilmet a nappali órákban, társadalmi célú reklámként. A Médiatanács 2022. február 1-i határozatában megállapította, hogy a médiaszolgáltató megsértette a gyermekvédelmi rendelkezéseket, mivel a kisfilm üzenete, mondanivalója, azaz a homoszexualitás gyerekneveléssel, családdal együtt történő tárgyalása, érzékenyen érinthette a 16 éven aluli korosztályt, körükben meg nem értést, feszültséget, bizonytalanságot okozhatott, ezért azt a  IV. korhatár-kategóriában (16+) kellett volna sorolni, és csak 21:00 és 5:00 óra között lehetett volna sugározni.

A határozat ellen mind az RTL, mind a Háttér Társaság bírósági felülvizsgálatot indított. A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a kisfilm nem volt kiskorúakra káros, az nem akadályozta, hanem éppen hogy megadta a korrekt tájékoztatást a fiataloknak, ezért a határozatot megsemmisítette. A strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogára hivatkozva a bíróság azt is kiemelte, hogy "semmilyen tudományos bizonyíték vagy szociológiai adat nem utal arra, hogy a homoszexualitás említése vagy a szexuális kisebbségek társadalmi státuszáról szóló nyílt nyilvános vita hátrányosan hatna a gyermekekre (vagy a sérülékeny felnőttekre." A Médiatanács fellebbezett, de a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyben hagyta. 

Az eljárás egy fontos mellékszála volt, hogy a Médiatanács az eljárás elején megtagadta, hogy a Háttér Társaság az eljárásban ügyfélként vegyen részt, mivel az eljárás a műsorszolgáltató, nem pedig a megrendelő ellen indult. A Háttér Társaság a döntés ellen bírósághoz fordult, és bár a Fővárosi Törvényszék először a Médiatanácsnak adott igazat, a Kúria ezt a döntés megváltoztatta, elismerte a Háttér Társaság ügyféli jogállását, mivel a Médiatanács lehetséges közzétételi időpontra vonatkozó döntése a Háttér Társaság mint megrendelő jogát, jogos érdekét érintette, hiszen nem mindegy, hogy a kisfilm mikor kerül adásba. 

Eljárási dokumentumok: 

Sajtóközlemények: 

Témák