Sziget-ügy (2001) | Háttér Társaság

Sziget-ügy (2001)

Kulcsszavak: 
jogeset, Sziget-ügy

2001-ben Tarlós István, a Pepsi Sziget fesztiválnak otthont adó III. kerület polgármestere, miután értesült róla, hogy a fesztiválon meleg tematikájú programok is megrendezésre kerülnének, levélben szólította fel a szervezőket az ilyen jellegű programok mellőzésére, e tilalom az önkormányzat és a szervezők közti szerződésbe is bekerült.

A polgármester fellépése miatti tiltakozási hullám indult, amelyhez meleg civil szervezetek mellett közéleti személyiségek, politikusok, írók és művészek is csatlakoztak. Többszáz fő részvételével tünetést tartottak a Fő téren, a III. kerületi polgármester hivatal előtt. A Háttér Társaság levélben fordult a Ralf Ekershez, az EU emberi jogi főbiztosához és Michael Lake-hez, az EU magyarországi nagykövetéhez. Az óbudai szocialisták nyilatkozatban ítélik el a polgármester fellépését. 

A Háttér Társaság a szerződés érvénytelensége és személyhez fűződő jogok megsértése miatt pert índított Tarlós István és a III. kerületi önkormányzat ellen. A bíróság a keresetnek részben helyt adott, és megállapította: a homoszexuális felvilágosító rendezvények kitiltása az Alkotmány 70/A paragrafusába foglalt hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, így az erre irányuló szerződés-kiegészítés semmis.

A Sziget Fesztiválon azóta is minden évben nagy sikerrel működik a meleg témájú programokat felvonultató Magic Mirror sátor.

Bírósági dokumentumok:

Sajtóközlemények:

A Sziget-ügy a médiában:

Témák