Toroczkai-ügy (2009-2011) | Háttér Társaság

Toroczkai-ügy (2009-2011)

2009 augusztusában Toroczkai László „Ismét szükség lesz a puskaporra” címmel cikket tett közzé a www.kuruc.info internetes oldalon. A cikkben a Meleg Méltóság Menet korábbi évhez hasonlóan erőszakos megzavarására hívott fel. 

Az eset kapcsán a Menetet szervező Szivárvány Misszió Alapítvány jogsegélyszolgálatunk közreműködésével feljelentést tett a cikk szerzője ellen közösség tagja elleni erőszak előkészülete és az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel joga megsértésének előkészülete vétsége miatt. A rendőrség 2010 júniusában meggyanúsította Toroczkait mindkét bűncselekménye elkövetésével. Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség közösség tagja elleni erőszak előkészülete miatt nem, csak gyülekezési szabadság joga megsértésének előkészülete  miatt tett feljelentést. A Szivárvány Misszió Alapítvány jogsegélyszolgálatunk közreműködésével a szűkebb körű vádemelés kapcsán panasszal élt.

A Bíróság 2011 márciusában Toroczkai Lászlót első fokon bűnösnek találta az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel joga megsértésének előkészülete miatt, és két évre próbára bocsátotta. Az ítélet ellen mind a vádlott, mind az ügyészség fellebbezett, a Fővárosi Bíróság az ítéletet 2011 októberében fenntartotta, és Toroczkai Lászlót jogerősen bűnösnek mondta ki.

Hivatalos dokumentumok:

A Toroczkai-ügy a médiában:

Témák