Uszoda elutasítás (2017-2020) | Háttér Társaság

Uszoda elutasítás (2017-2020)

Az Atlasz LMBTQ Sportegyesület 2017. február 4-én tartandó sportnapjára szeretett volna úszósávot bérelni a MoM Sport Uszodát üzemeltető Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nél. A bérlés lehetőségét és a medence adott időpontra vonatkozó elérhetőségét az uszoda elektronikus levélben visszaigazolta, ám amikor a szerződéskötéshez megküldött adatok révén a Kft. szembesült vele, hogy egy LMBTQ sportszervezetről van szó, elzárkóztak a szolgáltatás nyújtásától. Az egyesület a Háttér Társaság jogi képviselete mellett az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. 

Az eljárás során az uszoda azzal érvelt, hogy nem az egyesület tagjainak szexuális irányultsága, illetve nemi identitása, hanem a megnövekedett vendégszám, illetve a külső edző alkalmazásának tilalma miatt utasította el a sportegyesület megkeresését. Emellett kétségbe vonta az Atlasz egyesület ügyféljogát, a Háttér Társaság képviseleti jogát, illetve hogy a sportegyesület rendelkezne védett tulajdonsággal. 

Az EBH megállapította, hogy kérelmező nem csak természetes, hanem jogi személy is lehet, ilyenkor a tagok védett tulajdonsága miatti, ún. átsugárzó diszkriminációról van szó. A sportegyesület nevéből, alapszabályából, honlapjáról egyértelműen megállapítható, hogy LMBTQ szervezetről van szó. A Háttér Társaság jogosult képviseletre, mivel olyan civil szervezet, amelynek alapszabályában szerepel a szexuális irányultság és nemi identitás szerinti hátrányos helyzetű csoportok emberi és állampolgári jogainak védelme és érdekképviselete. Az uszoda által benyújtott pályafoglaltsági és jegyeladási adatokból nem támasztotta alá az uszoda túlzsófoltságra való hivatkozását, a házirend külsős oktatókra vonatkozó rendelkezése pedig csak az eljárás megindulása után került az uszoda házirendjébe.

Az uszoda az EBH határozatának bírósági felülvizsgálatát kezdeményezte, de a Fővárosi Törvényszék a kérelmet elutasította. Az uszoda a Kúriánál is felülvizsgálatot kezdeményezett, de néhány nappal a tárgyalás előtt a kérelmet visszavonta.

Eljárási dokumentumok:

Sajtóközlemények:

Kapcsolódó sajtómegjelenések a Háttér a médiában oldalon.

Témák