Nem- és névváltoztatás (tranzíció) | Háttér Társaság

Nem- és névváltoztatás (tranzíció)

Nemváltás (tranzíció)

A nem jogi elismerése

A hatályos anyakönyvi eljárásról szóló törvény alapján jelenleg a születési nem és ehhez kapcsolódóan a név megváltoztatására nincs lehetőség. 2020 májusáig erre egy pszichiáter, egy pszichológus és egy urológus/nőgyógyász által készített szakvélemény birtokában volt lehetőség, de ezt az ún. 33. § eltörölte. A módosítás a 2020. május 29-én folyamatban lévő ügyeket nem érinti, tehát akik a módosítás hatálybalépése előtt nyújtották be a kérelmüket, és ügyükben a 33. § hatálybalépésekor még nem született döntés, az ő esetükben az Alkotmánybíróság döntése értelmében a korábbi szabályokat kell alkalmazni. Az Alkotmánybíróság előtt több ügy van folyamatban, amelyben a kérelmezők a jelenlegi szabályozás alaptörvény-ellenessége mellett érvelnek. 

Nemi megerősítő orvosi beavatkozások

A nem jogi elismerésével ellentétben a nemi megerősítő beavatkozások elvégzése nem tilos, bár a gyakorlatban a 33. § elfogadása óta jelentősen megnehezedett. A hatályos törvények nem rendelkeznek róla, hogy ki és milyen feltételek fennállása esetén vehet igénybe nemi megerősítő orvosi beavatkozásokat (hormonkezelést, műtéti beavatkozásokat). Az elmúlt időszakban az a gyakorlat alakult ki, hogy az ilyen beavatkozások megkezdéséhez a korábban a nem- és névváltoztatáshoz szükséges szakvéleményeket (pszichiáter, pszichológus és urológus/nőgyógyász) követelik meg. Egyes orvosok a nem- és névváltoztatási kérelem benyújtását vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) indikáción túli gyógyszerhasználatra vonatkozó engedélyének megadását is megkövetelik, az előbbinek azonban nincs semmilyen jogszabályi alapja. 

Az egészségbiztosítási törvény és az az alapján készült kormányrendelet szerint a külsődleges nemi jellegek megváltoztatására irányuló beavatkozások esetén a társadalombiztosítás csak a kezelés árának 10%-át finanszírozza, a fennmaradó 90%-ot a betegnek magának kell előteremtenie. Ugyanakkor méltányossági kérelem alapján lehetőség van – a kérelmező vagyoni helyzetétől függően – akár a teljes költségtérítés elengedésére is.

Semmilyen jogszabály nem akadályozza, hogy a nemi megerősítő beavatkozásokat valaki külföldön vegye igénybe, azonban ebben az esetben sem jár magasabb társadalombiztosítási támogatás, akkor sem, ha az adott ország saját állampolgárai számára esetleg ingyenesen nyújtja ezeket a szolgáltatásokat.

További olvasnivalók:

Információk transzneműek számára
https://transvanilla.hu/informaciok

Szervezetek:

Transvanilla Transznemű Egyesület
http://www.transvanilla.hu

Prizma Közösség / TranszZóna csoport
https://www.facebook.com/transzona/ 

Utoljára frissítve: 2023. 03. 02.

Témák