2012 | Háttér Társaság

2012

Kulcsszavak: 
Háttér-díj

Háttér Közéleti Díj: Dombos Tamás szociológus, nemzetközi kapcsolatok szakértő

Dombos Tamás„A magyarországi LMBTQ-mozgalom egyik motorja”. 2003-ban végzett a mai Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán és a következő évben mesterfokozatot szerzett a Közép-európai Egyetemen szociológiából és kulturális antropológiából. Jelenleg ugyanezen tanszéken doktori hallgató. 2004 óta kutatóként dolgozik a CEU Közpolitikai Tanulmányok Központjában, ahol elsősorban esélyegyenlőségi, közpolitikai és emberi jogi kutatásokban vett részt. Emellett továbbra is aktívan részt vesz a Társadalomelméleti Kollégium életében, rendszeresen tart kurzusokat egyetemistáknak.

A 2000-es évek eleje óta vállal aktív szerepet az lmbtq-mozgalomban. Tagja a Háttérnek, régóta pótolhatatlan munkatársa az egyesület jogsegélyszolgálatának, tartva a kapcsolatot az ügyfelekkel és a külső szakértőkkel. Lobbizási tevékenysége szerteágazó, de rendszeresen tart képzéseket is jogászok vagy éppen rendőrök számára esélyegyenlőségi témákban, számos nemzetközi konferencián képviseli, magyar szakértőként a Hátteret. Sajtónyilatkozatokat szövegez, honlapot és kiadványt szerkeszt, fordít, pályázatokat ír, műhelybeszélgetéseket tart, gyakran egy óra alatt tesz le az asztalra húszoldalas szakmai véleményeket, LMBTQ-témájú kutatásokat végez, nyilatkozik újságnak, rádiónak és tévének. Megalakulása óta aktív résztvevője a hazai LMBT-szervezeteket összefogó Magyar LMBT Szövetségnek, melynek nemrég egyik ügyvivőjévé választották.

Háttér Kulturális Díj: Lovas Nagy Anna

Lovas Nagy AnnaA kulturális díjazott akár a közéleti kategóriában is kaphatott volna oklevelet. Közel húsz éve aktív résztvevője a hazai leszbikus és meleg közéletnek, kulturális életnek. Rendkívül sokoldalú alkotó: grafikus, mézeskalács- és grillázskészítő, írónő, rádiós műsorvezető.

Szociális érdeklődése korán a segítő szakmák felé irányította. Dolgozott a Szegényeket Támogató Alapnál és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben is. Nyíltan leszbikus személyiség, a Labrisz Leszbikus Egyesület egyik alapítója, a Tilos Rádió Zártkörű Lányok című leszbikus témájú műsorának szerkesztő műsorvezetője, Hobbi Hilda művésznéven. Társaival együtt az Antielitista Művészeti és Közéleti Csoport, a RE-:Lit egyik létrehozója: gondozásuk alatt üzemel a Re:Literatura internetes orgánum.

Az Eltitkolt évek című, leszbikus nőkkel készített interjúfilm és -könyv egyik szereplője. Az irodalmi életbe tavaly megjelent, részben önéletrajzi indíttatású Verazélet című regényével robbant be, amely „kötelező olvasmány” a leszbikus irodalom kedvelőinek.

Témák